Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτο επίκεντρο θέματα μείζονος σημασίας

Στο επίκεντρο θέματα μείζονος σημασίας

Από εντάσεις συνοδεύτηκε  η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου

Εκδόθηκε ψήφισμα κατά της έναρξης των πλειστηριασμών

Από εντάσεις συνοδεύτηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου στη χθεσινή του συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη, στην οποία κυριάρχησαν  ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το δήμο αλλά και την Ηλεία γενικότερα.

Αρχικά στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε  η μετάδοση των συνεδριάσεων, που χθες έγινε μέσω διαδικτύου, αλλά εκ μέρους επικεφαλής της αντιπολίτευσης ασκήθηκε κριτική στο γεγονός για τη  μη …ζωντανή διαδικτυακή συνεδρίαση.

Εκ μέρους του προέδρου του σώματος κ. Νώντα Κυριαζή τονίστηκε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμή η δυνατότητα,  για ζωντανές μεταδόσεις των συνεδριάσεων του Δ.Σ. Πύργου.

Εν συνεχεία εξάλλου ο επικεφαλής παράταξης κ. Αντ. Καράμπελας, ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση εκ μέρους του δημάρχου Πύργου, σχετικά με τα σοβαρά ζήτημα των παθολόγων στο Νοσοκομείο Πύργου, του δρόμου Πάτρα-Πύργος, του τμήματος Μουσειολογίας, καθώς και του αναπτυξιακού φορέα.

Απαντώντας για τα θέματα αυτά, ο κ. Αντωνακόπουλος υπογράμμισε τα εξής:

«Για το ζήτημα του Νοσοκομείου Πύργου δεν υπάρχει άλλη λύση. Αλλά το σύστημα κινείται αργά και δεν φαίνεται να γίνεται κάτι προς αυτή την κατεύθυνση. Για το Πάτρα-Πύργος στην αρχή μας είπαν ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπαίνουν οδικά έργα με βάση την καταστατική διαμόρφωσή του. Συμφωνώ στην εκτίμηση ότι γενικώς αγοράζουν χρόνο. Κι εμείς γενικώς είμαστε αυτοί που από την αρχή σηκώσαμε πάρα πολύ το θέμα αντιλαμβανόμενοι τον εμπαιγμό, που συνεχίζεται. Όπως και μια σιωπή παραπλανητική από διάφορες πλευρές και ψευδαισθήσεων για το έργο αυτό, από καλοθελητές, συμβιβασμένους κλπ. Πρέπει να επανέλθουμε στο θέμα του δρόμου και την ένταση του αγώνα. Αν και μας περιορίζει αρκετά η υπόθεση της πανδημίας γιατί  η πολιτική απαιτεί ζωντανή παρουσία πολιτών.

Το τρίτο θέμα είναι το Τμήμα Μουσειολογίας και  γι’ αυτό είμαστε από αυτούς που σηκώσαμε και πιο έντονα το ζήτημα. Πρέπει να σηκώσουμε ξανά και αυτό το θέμα. Όχι ότι θα αλλάξει τίποτα από τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις που έχουν ληφθεί. Και βεβαίως είναι η διατήρηση πάντοτε ζωντανού του οράματος για την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Όπως το είχε δημιουργήσει η προηγούμενη Βουλή και είχε γίνει νόμος του Κοινοβουλίου και είχε συμφωνήσει η τότε σύγκλητος.

Κι όλα αυτά σε μια βραδιά χάθηκαν σε νομοθετικές ρυθμίσεις. Έχουμε θετικά νέα σε σειρά υποδομές που αφορούν την ωρίμανση του αιτήματος για μια σχολή ΤΕΦΑΑ στον Πύργο. Αλλά και τη διατήρηση του τμήματος Μουσειολογίας. Όσον αφορά τέλος μια πληροφορία σε σχέση με τον αναπτυξιακό φορέα, πέρα από την αξία του ανώνυμου κειμένου δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Έχουν γίνει κουβέντες εδώ στην Ηλεία, αλλά  δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σοβαρή. Εμείς μιλάμε σε όλη την Ελλάδα, δεν υπάρχει περιορισμός στα πόσα σχήματα θα συμμετέχει κάποιος. Ξεκινάμε πάντα από εδώ από τον τόπο μας. Είμαστε  έτοιμοι με κάποιους δήμους να το κάνουμε αυτό αλλά νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει μια καθολική συμμετοχή στην Ηλεία. Να γίνει ένα σχήμα που να εκφράζει όλη την Π.Ε. Ηλείας».

Ψήφισμα για πλειστηριασμούς

Στη διάρκεια της συνεδρίασης εξάλλου εκδόθηκε ομόφωνα  ψήφισμα αλληλεγγύης στους πολίτες  που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, δεδομένου ότι όπως τονίστηκε,  με το που επανερχόμαστε στην κανονικότητα επανέρχονται τα αναγκαστικά μέτρα κατά των υπερχρεωμένων συμπολιτών μας.

Στο ψήφισμα αναφέρονται τα εξής:

«Θεωρούμε εκτός πραγματικότητας και ανεπίτρεπτο  στη σημερινή κρίσιμη υγειονομική κοινωνική και οικονομική  συγκυρία να γίνουν πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών και ιδιαίτερα εκείνων των κατοικιών που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες  και πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές τους. Η αδυναμία αυτή εξελίσσεται σε μείζον κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με κατασχέσεις ή απειλές κατασχέσεων. Ζητούμε απαγόρευση πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας, αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένης  κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί και δευτερεύουσας κατοικίας, αντικειμενικής αξίας  έως 150.000 ευρώ. Ζητούμε  κούρεμα των δανείων στο μέγιστο ποσοστό και επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποπληρωμής».

Επίσης το σώμα απασχόλησε και η  μίσθωση ακινήτων  για τις ανάγκες στέγασης του 2ου και του 3ου  Παιδικού Σταθμού Δήμου Πύργου,  όπου αναφέρθηκε πως  σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για τη χρήση του κτιρίου  της Λέσχης Αξιωματικών στα Λαστέϊκα, το οποίο σύμφωνα με πρόχειρη μελέτη της Τ.Υ. του δήμου απαιτεί ποσό ύψους 80.000 ευρώ προκειμένου να καταστεί δημιουργικό.

Και για το θέμα αυτό υπήρξε αντιπαράθεση του δημάρχο του  Πύργου με τον επικεφαλής δημοτική παράταξης κ. Στ. Καννή.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε μέχρι αργά, με τα υπόλοιπα θέματα ημερήσιας διάταξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ