Επανεκκίνηση της απονομής Δικαιοσύνης

Ξεκίνησε χθες και στην Ηλεία η εκδίκαση σημαντικού αριθμού υποθέσεων

Ξεκίνησε από χθες  στα δικαστήρια και της Ηλείας, η εκδίκαση ενός σημαντικού αριθμού υποθέσεων, σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ που ορίζει τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19,  για το διάστημα από τη Δευτέρα  10 Μαΐου έως και την Παρασκευή  14 Μαΐου 2021.

Στα πλαίσια της νέας ΚΥΑ, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα εξής:

Για τις διοικητικές υποθέσεις:

Με την επιφύλαξη του άρθρου 82 του ν. 4790/2021 (Α’ 48), αναστέλλονται οι νόμιμες και δικαστικές προθεσμίες για τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων και άλλων ενεργειών ενώπιον του Συμβουλίου της Επικράτειας, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. Καθώς και οι προθεσμίες της παραγραφής των συναφών αξιώσεων. Δεν αναστέλλονται οι προθεσμίες που αφορούν τις υποθέσεις ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καθώς και αυτές του προσυμβατικού ελέγχου ενώπιον του Εβδόμου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τις ποινικές υποθέσεις:

Εξαιρούνται της αναστολής και διεξάγεται κανονικά:

1. Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας

2. Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους (ανεξάρτητα από τον χρόνο συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου προσωρινής κράτησης)

3. Οι ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2023. Καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.12.2022.

«Μετά από 14 μήνες πλήρους ή μερικής αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων, ξεκίνησε από τις 10 Μαΐου η εκδίκαση ενός μεγάλου αριθμού υποθέσεων, στα δικαστήρια όλης της χώρας. Εκδικάζονται πλέον όλες οι υποθέσεις στα διοικητικά δικαστήρια. Ο μεγαλύτερος αριθμός υποθέσεων στα αστικά δικαστήρια, ενώ στα ποινικά εκδικάζονται επί του παρόντος μόνο πλημμελήματα. Τα οποία παραγράφονται μέχρι 31-12-2020 και κακουργήματα τα οποία παραγράφονται μέχρι 31-12-2023. Ασφαλώς η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί. Αφού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από τους Δικηγορικούς Συλλόγους όλο αυτό το διάστημα, για την επανεκκίνηση της απονομής της Δικαιοσύνης. Θεωρούμε πως με την τήρηση όλων των όρων που προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα μπορέσουν τα δικαστήρια από εδώ και πέρα να λειτουργούν απρόσκοπτα».

Δημ. Δημητρουλόπουλος: «Η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, αφού καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια όλο αυτό το διάστημα»

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ