«Ξεπερνάμε τα προβλήματα και να δίνουμε σε λειτουργία στους πολίτες έργα που τόσα χρόνια άκουγαν και δεν έβλεπαν»

Αυτοψία Νεκτάριου Φαρμάκη σε δυο σημαντικά αναπτυξιακά έργα ΟΧΕ

Τις περιοχές εκτέλεσης εργασιών δυο σημαντικών έργων, τα οποία εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου – Κατακόλου – Αρχαίας Ολυμπίας, επισκέφθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, όπου και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών. Συγκεκριμένα, ο κ. Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο, και από τους Αντιπεριφερειάρχες, Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκο Κοροβέση, Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρή Βασιλόπουλο, Αθλητισμού, Εθελοντισμού και Ολυμπισμού Δημήτρη Νικολακόπουλο και τον  βοηθό Περιφερειάρχη για τον συντονισμό των παραγωγικών τάξεων Χρήστο Μπιλίρη, επισκέφτηκε το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου» ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε αυτοψία στην στο έργο «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο».

Πύργος- Άγιος Ιωάννης

Πρώτη στάση του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκ. Φαρμάκη ο δρόμος Πύργου – Κατακόλου όπου στην περιοχή της Τ.Κ Αγίου Ιωάννη Πύργου υλοποιούνται ήση εργασίες για το έργο «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου» και ειδικότερα στο τμήμα Α: «Πύργος (σιδ. γραμμή) έως είσοδο Αγίου Ιωάννη».

Για την πορεία των εργασιών, τα χαρακτηριστικά και τα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου, ενημερώθηκε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε Ηλείας Νίκο Μπούλιαρη και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας. Παρών στην ενημέρωση ήταν και ο Δήμαρχος Πύργου, Τάκης Αντωνακόπουλος ο οποίος Την γρήγορη πορεία των έργων που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας επί της οδού Κατακόλου διαπίστωσε και ο δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κατά την επίσκεψη και αυτοψία που πραγματοποίησε ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλο.

Ο κ. Αντωνακόπουλος είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για την πορεία του έργου «βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο ως την είσοδο του Πύργου», αλλά και να συνομιλήσει για την εξέλιξή του τόσο με τον κ. Φαρμάκη όσο και τον κ. Γιαννόπουλο.  Αμέσως μετά την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα ο δήμαρχος Πύργου δήλωσε: «Είναι ένα έργο το οποίο έχει σχεδιαστεί εδώ και πολλά χρόνια. Ένα μέρος του είχε ξεκινήσει πριν 15 χρόνια περίπου όταν διατελούσα χρέη αναπληρωτή Νομάρχη. Είναι ένα πολύ χρήσιμο έργο, δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να περπατήσουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και ευχαρίστηση, αυξάνει την οδική ασφάλεια και αναβαθμίζει αισθητικά την περιοχή και την επίσκεψη προς το Κατάκολο. Σε όλα τα έργα συμβάλλουν πολλές συνιστώσες μέχρι να υλοποιηθούν, από τους μελετητές, τους χρηματοδότες, τους κατασκευαστές, τις επιβλέπουσες αρχές… Κανένα έργο δεν γίνεται μόνο του, αν δεν υπάρχει συνεργασία όλων αυτών των φορέων. Η σημερινή Περιφέρεια κινείται γρήγορα σχετικά με το συγκεκριμένο έργο και είναι άξια συγχαρητηρίων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο κ. Αντωνακόπουλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Φαρμάκη σχετικά με τη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας -φοιτητικής εστίας στο γενικότερο πλαίσιο διεκδίκησης Πανεπιστημιακών σχολών στον Πύργο.

«Ως αυτοδιοίκηση πιέζουμε για περισσότερα πράγματα ώστε να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο της περιοχής στην κούρσα της ανάπτυξης. Μιλήσαμε νωρίτερα με τον Περιφερειάρχη και για το θέμα της δημιουργίας του κέντρου φιλοξενίας το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως φοιτητική εστία αν χρειαστεί. Εμείς βέβαια στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα αυτό έχουμε: τη διεκδίκηση Πανεπιστημίου με σοβαρότητα στον Πύργο και την Ηλεία. Επί της αρχής, ο Περιφερειάρχης δεν είναι αρνητικός από την συζήτηση που είχαμε, πέραν της επιστολής που του έχουμε ήδη ως γνωστόν αποστείλει με την προμελέτη του έργου και με τη σοβαρή επικαιροποιημένη μελέτη για ίδρυση Σχολής Πολιτισμού στον Πύργο που έχει κάνει ο καθηγητής Γιώργος Παναγιωτόπουλος. Νομίζω ότι είμαστε σε μια πολύ καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε όμως σίγουρα περισσότερη στήριξη γιατί έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο και πολύτιμους πόρους», κατέληξε.

Παράκαμψη Αγ. Ιωάννη

   Ακολούθησε αυτοψία σε διάφορα σημεία ταυτόχρονης εκτέλεσης εργασιών, για το έργο «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο», για το οποίο ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, και λίγο αργότερα στις δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης, σημείωσε μεταξύ άλλων «…είναι χαρά μας να βρισκόμαστε σήμερα στην Ηλεία και να παρακολουθούμε την εξέλιξη ενός, πραγματικά, πολύπαθου έργου.

Ενός έργου που εντάσσεται στην ΟΧΕ η οποία υλοποιείται αυτή την περίοδο – όπως και το επίσης σημαντικό έργο της ανάπλασης της οδού Κατακόλου. Μιλάμε για μια ΟΧΕ η οποία, με τον τρόπο που είχε σχεδιαστεί, δημιούργησε κάποια προβλήματα, με συνέπεια να έχουμε έργα – για τα οποία είχε ξεκινήσει ο δημόσιος διάλογος και σχεδιασμός τους προ 25ετιας – να έχουν  πραγματικά “βαλτώσει”. Κανείς δεν λέει ότι τα έργα είναι απλή υπόθεση. Από τον σχεδιασμό μέχρι και την υλοποίηση τους υπάρχουν πολλά και σοβαρά βήματα που πρέπει να γίνουν. Αλλά η δική μας λογική ως Περιφερειακή Αρχή, όπως και κάθε σώφρονα διοικούντα, είναι πως, όταν σχεδιάζουμε ένα έργο, θα πρέπει να έχουμε προβλέψει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν παρακολουθούμε το έργο της Παράκαμψης σε εκτέλεση. Κι  είμαστε και χαρούμενοι και υπερήφανοι, γιατί γίνεται πράξη αυτό που είχαμε ευχηθεί προεκλογικά. Δηλαδή, να είμαστε παρόντες, να είμαστε χρήσιμοι, να ξεπερνάμε τα προβλήματα. Να δίνουμε σε λειτουργία και σε χρήση στους πολίτες έργα που τόσα χρόνια άκουγαν και δεν έβλεπαν. Είμαστε εδώ για να τα δουν, και τα βλέπουν ήδη».

   Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις εξελίξεις που αφορούν τις τρεις ιδιοκτησίες. Για τις οποίες έχει ήδη επιτευχθεί η μερική ανάκληση των απαλλοτριώσεων και απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για απένταξη του έργου. «Αύριο (σ.σ. σήμερα) Μ.Τρίτη, συνεδριάζει η Επιτροπή του Άρθρου 15 για τον προσδιορισμό της προσωρινής αξίας των απαλλοτριωθέντων. Το επόμενο βήμα είναι η λήψη απόφασης στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των απαλλοτριώσεων. Θέλω να πιστεύω ότι – με δεδομένη την επαναλειτουργία των δικαστηρίων, μετά από την πολύμηνη διακοπή των συνεδριάσεων λόγω της πανδημίας – δε θα υπάρξουν άλλα προβλήματα ή καθυστερήσεις. Το έργο έχει ξεκινήσει να εκτελείται από τις δυο άκρες. Έτσι ώστε με την ολοκλήρωση των διαδικασιών να συνεχιστεί και στην περιοχή των τριών απαλλοτριωθέντων», εξήγησε χαρακτηριστικά.

   Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού και Τουρισμού Νίκος Κοροβέσης, αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό χαρακτήρα του έργου. Σημείωσε επίσης «Όταν θέλεις κάτι πολύ τελικά το πραγματοποιείς. Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή το αποδεικνύει στην πράξη. Είμαστε εδώ σ’ ένα μεγάλο έργο τουριστικού αναπτυξιακού χαρακτήρα. Η Ηλεία δεν θα είναι πια τελευταία. Ως Περιφερειακή Αρχή δείχνουμε ότι και μπορούμε και τα καταφέρνουμε».

Η ταυτότητα των δυο έργων

   Στο Υποέργο, Τμήμα Α΄ του έργου «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου». Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε συνολικό μήκος 3.370 μέτρα και μεταξύ άλλων προβλέπεται η διαμόρφωση μονοδρομημένης λωρίδας ποδηλάτων. Ειδική ζώνη κίνησης πεζών και ΑμεΑ, διατήρηση του τμήματος πρασίνου και φύτευση δέντρων, οδοφωτισμός. Κατακόρυφη και οριζόντια σήμανση για οχήματα και ποδηλάτες, κ.α. Το έργο έχει αρχικό προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ.

   Στο έργο «Κατασκευή οδού Λαστέικα – Παράκαμψη Αγίου Ιωάννη – Κατάκολο», η προς κατασκευή οδός, μήκους 3.305 μέτρων, έχει αφετηρία την επαρχ. Οδό Πύργου-Κατακόλου (περίπου 800 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αγίου Ιωάννη) και καταλήγει στην Ε.Ο Πατρών – Πύργου. Στο ύψος της διασταύρωσης με τον οικισμό Βουνάργου.  Περιλαμβάνεται η κατασκευή γέφυρας, στην συμβολή με την οδό Βυτιναιΐκων – Γρανιτσαιΐκων, ισόπεδη διάβαση στις σιδ. γραμμές του ΟΣΕ. Γέφυρα στον Ιάρδανο ποταμό καθώς και κατασκευή μόνιμων βοηθητικών δρόμων προς εξυπηρέτηση γειτονικών αγροτικών περιοχών. Το έργο, έχει αρχικό προϋπολογισμό 11,9 εκατ. ευρώ.

Τα δυο έργα εντάσσονται στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Πύργου-Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας. Χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας 2014 – 2020.

Στον Αγ. Ιωάννη βρέθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκ. Φαρμάκης προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία εκτέλεσης των εργασιών του έργου. «Βελτίωση προσβασιμότητας επαρχιακού δικτύου από Κατάκολο έως την είσοδο του Πύργου».

Βαλτωμένο εδώ και χρόνια ήταν το έργο της παράκαμψης του Αγίου Ιωάννη που υλοποιείται σήμερα και αναμένεται να έχει παραδοθεί έως τον Αύγουστο του 2023.

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ