Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Δυνατότητα νομιμοποίησης κτηνοτροφικών μονάδων που είχαν εγκατασταθεί σε δασικές εκτάσεις»

«Δυνατότητα νομιμοποίησης κτηνοτροφικών μονάδων που είχαν εγκατασταθεί σε δασικές εκτάσεις»

Δασάρχης Πύργου

Ο νέος νόμος προβλέπει υποβολή αιτημάτων μέχρι και 31/12/2022

Στις δυνατότητες που δίνει ο νέος νόμος για την νομιμοποίηση κτηνοτροφικών μονάδων που είχαν εγκατασταθεί σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τις δασικές υπηρεσίες, αναφέρθηκε χθες ο Δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας.

«Έχουμε πλέον τον νόμο 4796/2021 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα και αφορά νομιμοποίηση κτηνοτροφικών μονάδων που είχαν εγκατασταθεί σε δάση και δασικές εκτάσεις χωρίς άδεια από τις δασικές υπηρεσίες. Για αυτές τις καταστάσεις δίνεται η δυνατότητα μέχρι 31/12/2022 να υποβάλουν αιτήματα. Προκειμένου να νομιμοποιηθούν οι εγκαταστάσεις αυτών των σταβλικών εγκαταστάσεων. Ο ίδιος νόμος δίνει τη δυνατότητα σε προσωρινά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν από τη δασική υπηρεσία. Κι εκχερσώθηκαν δημόσιες δασικές εκτάσεις για αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές δράσεις να γίνουν οριστικά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι 3/12/2023.

Είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια διότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν προσωρινά παραχωρητήρια και τους δίνεις τη δυνατότητα να γίνουν οριστικά και να περαστούν στους χάρτες σαν εκτάσεις Δ/Α4. Δηλαδή εκτάσεις παραχωρημένες για ένα σκοπό και να μην εμπίπτουν στις διατάξεις προστασίας των δασικών εκτάσεων. Είναι προσωρινά παραχωρητήρια που εκδόθηκαν τη δεκαετία 65-75 και τα οποία είχαν μόνο τη χρήση. Δινόταν διαρκώς παράταση μέχρι τώρα, και η τελευταία έληξε 8-8-2020 και τώρα δίνεται νέα παράταση. Ώστε να ολοκληρωθούν μέχρι 31/12/2023 οι διαδικασίες όλων των οριστικών παραχωρητηρίων και να κλείσει αυτό το θέμα μειώνοντας τον αριθμό των αντιρρήσεων και των παραχωρητηρίων.

Πρόκειται για εκτάσεις Δ/Α, δηλαδή δάση που εκχερσώθηκαν παράνομα και είχαν νόμιμους τίτλους με προσωρινά παραχωρητήρια. Για αυτές τις εκτάσεις δίνει τη δυνατότητα να γίνει οριστικός ο τίτλος και να αποφύγει τη διαδικασία εξαγοράς. Είναι μια σημαντική διάταξη που θα λύσει σοβαρά προβλήματα», τόνισε ο κ. Λάττας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην απαλλαγή των κυνηγών από τα τέλη δημοσίου για την άδεια θύρας 2021-21. Όπως τόνισε: «Θα ήθελα να επισημάνω και να καθησυχάσουμε τους φίλους κυνηγούς. Οι άδειες θήρας για την κυνηγετική περίοδο 2021-21 απαλλάσσονται από τα τέλη δημοσίου (28 ευρώ τοπική, 48 πε/ρκη 78 γενική). Καθότι πλέον με απόφαση της κυβέρνησης αποφασίζεται ότι αυτά δεν θα μπουν στις νέες άδειες θήρας. Κι ότι πέρυσι οι φίλοι κυνηγοί δεν άσκησαν το χόμπι τους λόγω covid».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ