Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ζωντανεύει» το Ξένιο Ζευς

«Ζωντανεύει» το Ξένιο Ζευς

Συνεδριάζει σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας

  • Στόχος η μετατροπή του σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Παιδείας
  • Παραχωρείται από την ΕΤΑΔ προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για 30 χρόνια με δυνατότητα επέκτασης παραχώρησης για δέκα ακόμη έτη, το εγκαταλειμμένο κτίριο στην είσοδο της πόλης
  • Επενδυτικό έργο ύψους περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ(!) έχει σχεδιάσει ο δήμος Αρχ. Ολυμπίας
  • Το ετήσιο μίσθωμα του ακινήτου ανέρχεται σε 34.000 ευρώ, ενώ για τα πρώτα 5 χρόνια ανακαίνισης του ακινήτου το μίσθωμα καθορίζεται στις 12.000 ευρώ

Σάρκα και οστά αναμένεται να λάβει ένα μεγαλόπνοο έργο για το δήμο Αρχαίας Ολυμπίας που δεν είναι άλλο από την μετατροπή του εγκαταλελειμμένου μοτέλ Ξένιος Ζευς, που βρίσκεται στην είσοδο της πόλης της Ολυμπίας, σε Πολυχώρο Πολιτισμού και Παιδείας.

Η παραχώρηση του εγκαταλειμμένου  ξενοδοχείου Ξένιου Ζευς για τριάντα χρόνια με την δυνατότητα ανανέωσης της παραχώρησης για  δέκα επιπλέον έτη προς τον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας, αναμένεται να συζητηθεί κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης, του Δημοτικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πρώτης» ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας είχε έρθει σε επαφή με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΤΑΔ στην οποία ανήκει το κτίριο του πρώην  Μοτέλ «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» ζητώντας την παραχώρηση του προκειμένου να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης της περιοχής και να δημιουργηθούν μεταξύ άλλων όλες οι απαιτούμενες υποδομές που θα καλύψουν τις σημαντικές ανάγκες πολιτιστικής ανάπτυξης και θα συμβάλουν στην ανάδειξη της Αρχαίας Ολυμπίας καθιστώντας την διεθνή πολιτιστικό, πνευματικό, αθλητικό και εκπαιδευτικό πόλο και εστία.

Το έργο της ανακατασκευής- ανακαίνισης του κτιρίου του Ξένιου Ζευς αναμένεται να χρηματοδοτηθεί μέσω του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) που έχει συνυπογραφεί μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, έτσι ώστε το κτίριο να αξιοποιηθεί και να καταστεί λειτουργικό, μέσω της δημιουργίας χώρων πολιτιστικού χαρακτήρα όπως συνεδριακοί και εκθεσιακοί χώροι, βιβλιοθήκες – αναγνωστήρια, αίθουσες διδασκαλίας, εργαστηρίων κλπ.

Τα οικονομικά δεδομένα

Το αρχικό αίτημα του δήμου Ολυμπίας ήταν να παραχωρηθεί το κτίριο από την ΕΤΑΔ προς το Δήμο για τριάντα χρόνια, άνευ ανταλλάγματος, δεδομένης και της σημαντικής επένδυσης που θα απαιτηθεί για την ανακαίνιση του κτιρίου και την ιδιαίτερη υπεραξία που θα λάβει από την αξιοποίηση του.

Από την πλευρά της η ΕΤΑΔ με σχετικό έγγραφό της, γνωστοποίησε προς το δήμο ότι εξετάζει θετικά την πρόταση, ωστόσο θέτει ως ετήσιο μίσθωμα του ακινήτου το ποσό των

34.000 ευρώ, ενώ για τα πρώτα 5 χρόνια ανακαίνισης του ακινήτου το μίσθωμα θα καθοριστεί στις 12.000 ευρώ με βάση το επενδυτικό έργο ύψους περίπου 3,4 εκατομμυρίων ευρώ(!)

Το Μοτέλ «Ξένιος Δίας»

Το ακίνητο αν και βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση (στην είσοδο της πόλης) και θεωρείται μεγάλης αρχιτεκτονικής αξίας, καθότι αποτελεί δημιούργημα του μεγάλου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη ενώ τελεί χρόνια τώρα σε αχρησία και οδηγείται, λόγω φθοράς, σε ολική καταστροφή.

Το Μοτέλ «Ξένιος Ζευς», κατασκευάστηκε το 1963 από τον Άρη Κωνσταντινίδη. Βρίσκεται στην είσοδο της Αρχαίας Ολυμπίας, σε οικόπεδο 18,4 στρεμμάτων, και έχει εμβαδόν
1.756 τ.μ. (δυναμικότητα 72 κλινών). Στο ισόγειο στεγάζεται αυτή τη στιγμή η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, λειτουργεί ο όρχος των οχημάτων, ενώ σε τμήμα του οικοπέδου (σ.σ σε ανεξάρτητο κτίριο) στεγάζεται το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αρχαίας Ολυμπίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ