Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτοχευμένες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης από τον Αλφειό ποταμό

Στοχευμένες παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης από τον Αλφειό ποταμό

Αυτοψία και ενημέρωση του  Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Ηλείας

*Νεκ. Φαρμάκης: «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου η αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας είναι πλήρης»

**Βασ. Γιαννόπουλος: «Ο Αλφειός, είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» με επικίνδυνη «συμπεριφορά» που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις παρόχθιες εκτάσεις»

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι πολύ μπροστά στον τομέα της αντιπλημμυρικής προστασίας.  Ενεργούμε με  βάση τις οδηγίες που θέτει η  Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τις δικές μας πολιτικές προτεραιότητες, διαμορφώνοντας μια δέσμη αντιπλημμυρικών έργων και παρεμβάσεων», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης κατά την χθεσινή επίσκεψη του στην Π.Ε Ηλείας, όπου παρακολούθησε από κοντά και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών συντήρησης – αποκατάστασης των αντιπλημμυρικών έργων του ποταμού Aλφειού.

Η επίσκεψη, στην οποία ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Αντιπεριφερειάρχες Θοδωρής Βασιλόπουλος (Αγροτικής Ανάπτυξης), Νίκος Κοροβέσης (Πολιτισμού και Τουρισμού) και Δημήτρης Νικολακόπουλος (Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Ολυμπισμού) και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΔΕ Γιώργος Σύρμος, ξεκίνησε από τον «Κάμπο της Παπαδούς», ένα από τα 25 βασικά σημεία των παρεμβάσεων, στα όρια των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων. Για την πορεία των εργασιών και τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, ενημερώθηκαν από τους επιβλέποντες μηχανικούς και από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας, ενώ ακλούθησε αυτοψία και σε άλλα σημεία του έργου, στα Άσπρα Σπίτια και στην περιοχή της Τ.Κ Λιναριάς, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Η «ταυτότητα» του έργου

Το υποέργο «Εργασίες συντήρησης – αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων ποταμού Aλφειού», εντάσσεται στη μεγάλη εργολαβία «Συντήρηση – αποκατάσταση Υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας». Ο αρχικός προϋπολογισμός του είναι 5 εκατ. ευρώ, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Οι εργασίες που εκτελούνται αποτελούν στοχευμένες παρεμβάσεις, που έχουν ιεραρχηθεί ανάλογα με την επικινδυνότητά των σημείων και αφορούν – μεταξύ άλλων – άρση προσχώσεων κάτω από τα υφιστάμενα τεχνικά και γέφυρες, απομάκρυνση απορριμμάτων, μπαζών ή βλάστησης, διανοίξεις διαύλων εκτόνωσης ροών, αποκαταστάσεις λιθορριπών προστασίας, επαναφορά της ροής του ποταμού στην πρότερη κατάσταση κ.α

«Από τα σπουδαιότητα αντιπλημμυρικά έργα στην Π.Ε Ηλείας»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά το τέλος της αυτοψίας σε διάφορα σημεία του έργου, δήλωσε «Ένα από τα μεγαλύτερα αντιπλημμυρικά έργα που εκτελούμε στην Π.Ε Ηλείας, τόσο  σε σπουδαιότητα, όσο και επικινδυνότητα,  είναι η παρέμβαση στον Αλφειό, καθώς ο ποταμός έχει απασχολήσει την τοπική κοινωνία στο παρελθόν, ενώ –μάλλον- θα μας απασχολήσει και στο μέλλον, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Το πρόβλημα δεν λύνεται σήμερα.  Όμως, εργαζόμαστε και κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μόνιμης επίλυσης. Είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη παρέμβαση αφορά σε μια ταλαιπωρημένη εργολαβία, η οποία ενεπλάκη σε δικαστικές διαμάχες, κάτι που έβαλε σε κίνδυνο την ευρύτερη περιοχή. Το σημαντικό όμως είναι, ότι σήμερα το έργο εκτελείται ώστε να διασφαλίσει τους πολίτες και τις περιουσίες τους. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έως ότου η αντιπλημμυρική θωράκιση του τόπου μας είναι πλήρης».

Αναφερόμενος στις εργασίες που εκτελούνται στον ποταμό Αλφειό, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος υπογράμμισε:  «Ο ποταμός Αλφειός, είναι ένας «ζωντανός οργανισμός» με επικίνδυνη «συμπεριφορά» και χαρακτηριστικές ιδιαιτερότητες, που τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στις παρόχθιες εκτάσεις πολλών Τ.Κ στους δήμους Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Ιδιαίτερα δε, από το 2007 και έπειτα, όταν οι καταστροφικές πυρκαγιές αποψίλωσαν την περιοχή από την βλάστηση, υπήρχαν χειμερινές περίοδοι που «απειλήθηκε» και ο Αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας.

Με αυτά τα δεδομένα, όλοι αντιλαμβανόμαστε τη σπουδαιότητα αυτού του έργου για τις προαναφερθείσες περιοχές, αλλά και για εμάς, ως Περιφερειακή Αρχή, καθώς όλο το προηγούμενο διάστημα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να

«ξεκολλήσει»  αυτή η εργολαβία από την δίνη μιας σοβαρής δικαστικής εμπλοκής.

Μέχρι σήμερα, η εργολήπτρια εταιρεία, έχει προχωρήσει σε σημαντικές παρεμβάσεις σε καίρια και επικίνδυνα σημεία του ποταμού, και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι, το μεγαλύτερο μέρος της εργολαβίας, θα έχει ολοκληρωθεί πριν τον επερχόμενο χειμώνα».

Άλλα έργα

Παράλληλα, διερχόμενος από την Τ.Κ Άσπρων Σπιτιών, ο κ. Φαρμάκης ενημερώθηκε για το έργο «Συντήρηση δρόμου Ανδρίτσαινα – Σέκουλα – Γέφυρα Άσπρων Σπιτιών – Άσπρα Σπίτια – Διασταύρωση με Ε.Ο Αρχαίας Ολυμπίας – Τρίπολης» που επίσης βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, ενώ επισκεπτόμενος την Αρχαία Ολυμπία, είδε από κοντά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Παρόντες, κατά την διάρκεια των επισκέψεων στα όρια των δυο παραπάνω δήμων, ήταν ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι Αρχ. Ολυμπίας Παναγιώτης Φλέσσας και Χάρης Σπηλιόπουλος, οι πρόεδροι των Τ.Κ Αρχαίας Ολυμπίας Παναγιώτης Μαντάς, Άσπρων Σπιτιών Παναγιώτης Γιαννόπουλος και Διασέλλων Κώστας Βασιλακόπουλος, υπηρεσιακοί παράγοντες κ.α.

Η επίσκεψη του Περιφερειάρχη ξεκίνησε από τον Κάμπο της Παπαδούς όπου πραγματοποιούνται εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων Αντιπλημμυρικών Έργων.

Ενημέρωση σχετικά με την ανάγκη θωράκισης των παρόχθιων περιοχών του Αλφειού, πραγματοποιήθηκε από το δήμαρχο Ολυμπίας Γ. Γεωργιόπουλο προς τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκ. Φαρμάκη.

Επισκεπτόμενος την Αρχαία Ολυμπία ο Νεκ. Φαρμάκης είδε από κοντά και ενημερώθηκε για τις εργασίες αποκατάστασης και αναβάθμισης του Μουσείου των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας.

Ο Ν. Φαρμάκης ενημερώθηκε για το έργο «Συντήρηση δρόμου Ανδρίτσαινα – Σέκουλα – Γέφυρα Άσπρων Σπιτιών – Άσπρα Σπίτια – Διασταύρωση με Ε.Ο Αρχαίας Ολυμπίας – Τρίπολης» που βρίσκεται σε εξέλιξη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ