Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΠροαναγγελία θανάτου

Προαναγγελία θανάτου

Για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ηλείας από τον υφ. Παιδείας Άγγελο Συρίγο

Απαντώντας στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη

Επικαλέστηκε την ΕΘΑΑΕ και αρνήθηκε να απαντήσει ευθέως για το νέο μηχανογραφικό. Ωστόσο έκανε λόγο για Τμήματα χωρίς αξιολόγηση  που παράγουν ανέργους

Σε προαναγγελία θανάτου των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας με επίκληση στην ανεξαρτησία της ΕΘΑΑΕ. Εξελίχθηκε η χθεσινή απάντηση του υφυπουργού Παιδείας κ. Άγγελου Συρίγου. Στις επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών Ηλείας Διονύση Καλαματιανού και Μιχάλη Κατρίνη για το μέλλον της Μουσειολογίας και της Γεωπονίας.

Ο κ. Συρίγος αρνήθηκε να πάρει σαφή θέση για το εάν τα δύο Τμήματα θα βρίσκονται στο νέο μηχανογραφικό επικαλούμενος. Το γεγονός πως η ΕΘΑΑΕ εξετάζει την εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Ωστόσο δεν παράλειψε να κάνει ιδική αναφορά στην περίπτωση της Μουσειολογίας. Ως Τμήμα που παράγει ανέργους, ενώ παράλληλα τόνισε πως δεν υπάρχει στο γραφείο του καμία επίσημη πρόταση από την Ηλεία για το ακαδημαϊκό της μάλλον.

«Από την ώρα που η εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται ενώπιον της ΕΘΑΑΕ, εγώ δε μπορώ να πάρω θέση. Διότι εάν πάρω θέση καταργώ τον ρόλο της Ανεξάρτητης Αρχής. Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να πάρει θέση μόνο αφού δει την εισήγηση της ΕΘΑΑΕ. Να κάνω μόνο ένα σχόλιο σε αυτό που είπε ο κ. Κατρίνης για το Τμήμα Μουσειολογίας. Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω: ένα Τμήμα Μουσειολογίας στα περισσότερα κράτη της Ευρώπης δεν υφίσταται καν ως προπτυχιακό Τμήμα.

Κι είναι είτε μεταπτυχιακή κατεύθυνση, είτε κατεύθυνση εσωτερική σε Τμήμα Αρχαιολογίας και με έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων που συμμετέχουν. Θεωρώ ότι θα πρέπει να βγούμε και να πούμε ευθέως στους συμπολίτες μας στην Ηλεία. Ότι κάποιος του κορόιδευε όλα αυτά τα χρόνια που έφτιαχνε τέτοια Τμήματα, τα οποία δεν είχαν αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.  Είμαι ανοιχτός σε σοβαρές προτάσεις σας, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον Πανεπιστημιακών Τμημάτων στον Νομό Ηλείας. Έχω ήδη αναφερθεί στην περίπτωση της Αρχαίας Ολυμπίας. Το υπουργείο είναι ανοιχτό σε σοβαρές προτάσεις επί του θέματος».

«Τμήματα χωρίς καμία αξιολόγηση»

Στη δευτερολογία του και αφού οι δύο βουλευτές της Ηλείας έθεσαν ξανά επιτακτικά το θέμα του νέου μηχανογραφικού. Τον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τα Τμήματα, ο υφυπουργός Παιδείας, απάντησε ως εξής: «Το πρόβλημα με την ΕΘΑΑΕ είναι πως όταν έρχεσαι και καταθέτεις πρόταση. Για να δημιουργηθεί ένα νέο Τμήμα, προέχει αυτή η πρόταση υποχρεωτικώς να αξιολογηθεί. Να δεις εάν τα παιδιά που θα μπουν σε αυτό το Τμήμα θα έχουν δουλειά αύριο το πρωί; Υπάρχουν υποδομές; Στην προκειμένη περίπτωση, παρότι υπήρχε νόμος που είχε ψηφίσει η δική σας κυβέρνηση κ. Καλαματιανέ, η δική σας κυβέρνηση επέλεξε να τον ακυρώσει στην πράξη ιδρύοντας Τμήματα χωρίς καμία αξιολόγηση».

Σε ότι αφορά το Τμήμα ΤΕΦΑΑ που του έθεσε ο Διονύσης Καλαματιανός, ο κ. Συρίγος ανέφερε: «Για να μπορέσει να λειτουργήσει το Τμήμα ΤΕΦΑΑ, πρέπει να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών από την ΕΘΑΕΕ. Έχει κατατεθεί πρόταση για να αξιολογηθεί το πρόγραμμα σπουδών του ΤΕΦΑΑ; Όχι. Επομένως τι συζητάμε για το ΤΕΦΑΑ;»

Αναφέρθηκε στην διάκριση των εξουσιών και την τάση για Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίες εισηγούνται. «Εάν πω ότι θα κάνουμε το Α ή το Β’ ουσιαστικά ακυρώνω την ύπαρξη της ΕΘΑΑΕ. Ο θεσμικός μου ρόλος επιβάλει να πω πως θα περιμένω και θα σεβαστώ την απόφασή της και βάσει αυτής να κρίνω. Δεν κρίνουμε κατά το δοκούν, αλλά κρίνουμε βάσει των ισχυόντων νόμων. Οτιδήποτε και να γίνει θα χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του Πανεπιστημίου», επεσήμανε.

Τέλος, σε ότι αφορά την ίδρυση Σχολής Πολιτισμού που του έθεσε ο Μιχάλης Κατρίνη, ο Άγγελος Συρίγος, τόνισε: Δεν υπάρχει πρόταση για ίδρυση Σχολής Πολιτισμού στην Ηλεία, μέχρι στιγμή στην υπηρεσίας μας. Το κρίσιμο για το υπουργείο Παιδείας είναι να συζητήσουμε σοβαρά, όχι με βάση τα θέλω μας, αλλά με βάση τις δυνατότητες και τις ανάγκες του Νομού Ηλείας. Αυτό είναι κάτι που περιμένω, η πόρτα μου είναι διαρκώς ανοιχτή σε σοβαρές προτάσεις. Για την Αρχαία Ολυμπία θεωρώ ότι είναι το ισχυρό χαρτί της Ηλείας και ένα από τα δύο ισχυρά χαρτιά ολόκληρης της Πελοποννήσου. Να δούμε πως θα το αξιοποιήσουμε σωστά. Το να πετροβολάμε διαρκώς δεν είναι κάτι δημιουργικό». 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ