Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΑπό χθες στα ράφια των φαρμακείων της Ηλείας τα self test

Από χθες στα ράφια των φαρμακείων της Ηλείας τα self test

Αύριο, Κυριακή, ανοίγει η πλατφόρμα self-testing.gov.gr για δήλωση του αποτελέσματος

Από χθες ξεκίνησε η διάθεση των self test από τα φαρμακεία της Ηλείας. Τα τεστ παρελήφθησαν το μεσημέρι της Πέμπτης και από χθες βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων του Νομού μας. Είναι ρινικά τεστ και προς το παρόν αφορούν τους μαθητές και τους καθηγητές των λυκείων. Οι οποίοι από αύριο θα μπορούν να δηλώνουν το αποτέλεσμα στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Προκειμένου σε περίπτωση αρνητικού να μπορούν να παρακολουθήσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

«Παραλάβαμε τα τεστ το μεσημέρι της Πέμπτης και τα τοποθετήσαμε σε ατομικές συσκευασίες, καθώς βρίσκονταν σε συσκευασία των 25 τεμαχίων. Προς το παρόν η πλατφόρμα έχει ανοίξει μόνο για καθηγητές και μαθητές λυκείων. Στη συνέχεια ανοίξει και για άλλες ηλικιακές ομάδες. Ο κάθε πολίτης δικαιούται δύο τεστ την εβδομάδα», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» η φαρμακοποιός Μαριάννα Κακόγιαννου, που διατηρεί φαρμακείο στον Πύργο.

«Η διαδικασία είναι πολύ εύκολη. Ο πολίτης μπορεί να έρθει απλά με το ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα και δίνουμε το τεστ δωρεάν. Από εκεί και πέρα η διαδικασία του τεστ γίνεται στο σπίτι. Σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες που περιέχει η κάθε συσκευασία. Αφού γίνει το τεστ μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα και εκεί καταχωρούν το αποτέλεσμα. Με αρνητικό τεστ μπορούν να πάνε κανονικά στο σχολείο και να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.  

Τα κάθε τεστ περιέχει αναλυτικές οδηγίες βήμα-βήμα, και επίσης ένα έγγραφο με τις οδηγίες για την πλατφόρμα. Ο πολίτης θα πρέπει να προσέξει να βάλει την ειδική μπατονέτα στη μύτη του με πολύ απαλές κινήσεις. Ώστε να μην τραυματιστεί, κατά τα άλλα είναι μια δύσκολη διαδικασία», αναφέρει η κα Κακόγιαννου.

Τέλος, επισημαίνει: «Σαν φαρμακοποιοί γενικά έχουμε δείξει ότι είμαστε κοντά στον πολίτη. Ειδικότερα εδώ και έναν χρόνο στην πανδημία έχουμε δώσει ότι μπορούμε για να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο. Αυτή κίνηση της Πολιτείας είναι θετική εν μέρει καθώς τα τεστ δίνονται δωρεάν. Ωστόσο θεωρώ πως θα μπορούσε να είχε οργανωθεί με καλύτερο τρόπο, ή τουλάχιστον οι συσκευασίες να ήταν ατομικές. Νομίζω πως έγινε βιαστικά, ενώ θα μπορούσε να είχε οργανωθεί εδώ και καιρό».

Η κάθε συσκευασία περιέχει τα στοιχεία του διαγνωστικού τεστ και αναλυτικές οδηγίες τόσο για τη χρήση του, όσο και την διαδικασία δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα.

Τα φαρμακεία παρέλαβαν συσκευασίες των 25 τεμαχίων από τις οποίες και διαχώρισαν τα τεστ σε ατομικές συσκευασίες.

«Ο πολίτης μπορεί να έρθει απλά με το ΑΜΚΑ του στο φαρμακείο. Ο φαρμακοποιός μπαίνει στην ειδική πλατφόρμα και δίνουμε το τεστ δωρεάν», τονίζει στην «ΠΡΩΤΗ» η φαρμακοποιός Μαριάννα Κακόγιαννου.

Οδηγίες προς τους Πολίτες

Η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι καθοριστικής σημασίας. Περίπου ένα στα τρία άτομα που είναι φορείς του νέου κορωνοϊού SARS – CoV -2, δεν έχουν συμπτώματα και τον μεταδίδουν χωρίς να το γνωρίζουν. Σύμφωνα με όλες τις μελέτες γύρω από την πανδημία, οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι με τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου του ιού συνδράμουν στον περιορισμό της διασποράς της νόσου. Κάνοντας τεστ στο σπίτι μια φορά την εβδομάδα βοηθάμε σημαντικά στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Μέσω της διαδικασίας του αυτοελέγχου με οικιακό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου ο πολίτης προστατεύει ταυτόχρονα την υγεία του αλλά και τους αγαπημένους του ανθρώπους.

Σκοπός της διαδικασίας αυτής είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας ανιχνεύοντας ασυμπτωματικούς φορείς του ιού SARS – CoV -2 εύκολα, γρήγορα και αξιόπιστα.

Εφόσον υποβληθήκατε σε οικιακό τεστ και βρεθήκατε θετικοί στον νέο κορωνοϊό, μπορείτε να υποβληθείτε σε νέο τεστ προς επιβεβαίωση του πρώτου. Αυτό μπορεί να γίνει οπουδήποτε εσείς επιθυμείτε ιδιωτικά ή δημόσια εντός των επόμενων 24 ωρών.

Τι κάνω εάν βγει θετικό το τεστ;

  • Μπορείτε να υποβληθείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου προς επιβεβαίωση του πρώτου και για να αποκτήσετε τα νόμιμα δικαιώματα που απορρέουν από τη νόσο με COVID-19.
  • Οδηγίες για την φροντίδα επιβεβαιωμένου κρούσματος στο σπίτι μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ.
  • Επισημαίνεται πως η απόρριψη των προϊόντων των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ γίνεται με προσοχή στα οικιακά απορρίμματα σύμφωνα με τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για COVID-19

Εάν είστε εκπαιδευτικός (δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα, ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), ή δεν ανήκετε σε κάποια από τις άλλες κατηγορίες, μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτέλεσμα test (self-test, rapid, PCR):

  • Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Δήλωση αποτελέσματος self-test για εργαζομένους

Εάν είστε εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα ιδίως σε κλάδο λιανεμπορίου, τουρισμού, μεταποίησης, επισιτισμού, ή των μεταφορών μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτέλεσμα test (self-test, rapid, PCR):

  • Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Σχολική κάρτα για COVID-19

Εάν είστε γονέας/κηδεμόνας μαθητή Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ) ή ενήλικος μαθητής Λυκείου (ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ), μπορείτε εδώ να δηλώσετε θετικό αποτέλεσμα self-test ή αρνητικό αποτέλεσμα test (self-test, rapid, PCR):

  • Η υπηρεσία της δήλωσης των self-test θα είναι διαθέσιμη την Κυριακή 11 Απριλίου.

Αν το αποτέλεσμα του self-test σας είναι θετικό και επιθυμείτε να προβείτε σε δεύτερο δωρεάν τεστ σε κάποια δημόσια δομή για επιβεβαίωση, στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ