Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Φάντασμα…

Διάλυση επικρατεί στο πάλαι ποτέ Ινστιτούτο του Κοροίβου

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν εγκαταστάσεις

Λεηλατημένα έργα υποδομής και αρχεία, οι φυτείες εκριζωμένες

Μόνη λύση για επαναλειτουργία η διασύνδεσή του με τη Γεωπονία της Αμαλιάδας

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν εγκαταστάσεις του πάλαι ποτέ Ινστιτούτου Αμπέλου και Οπωροκηπευτικών στον Κόροιβο, του Δήμου Πηνειού. Από το 2008, που λόγω σεισμού το κεντρικό κτίριο χαρακτηρίστηκε ακατάλληλο για χρήση μέχρι και σήμερα, οι υποδομές που άλλοτε έδιναν ζωή στην περιοχή είναι κυριολεκτικά αφημένες στην τύχη τους.

Οι εγκαταστάσεις των 394 στρεμμάτων στον Κόροιβο και των  138 στρεμμάτων στη Γαστούνη είναι ιδιοκτησία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μέχρι το 2019 σε μικρό κτίριο στεγαζόταν το Γραφείου του ΕΛΓΟ -«Δήμητρα». Το γραφείο πλέον δεν λειτουργεί, καθώς λεηλατήθηκε ακόμα και αυτό! Έγγραφα, τόμοι, αρχεία καταστράφηκαν! Πέρυσι το καλοκαίρι κάηκαν από πυρκαγιά τα παλιά θερμοκήπια του Ινστιτούτου, κατά μήκος της επαρχιακής οδού Κοροίβου – Ρουπακίου, τα οποία… είχαν γεμίσει βάτα. Όλα τα… πρώην έργα υποδομής είναι λεηλατημένα και οι φυτείες εκριζωμένες.

Κι όμως, πριν πολλά χρόνια, δημιουργήθηκαν εκεί κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές σύγχρονης τεχνολογίας. Επιστήμονες προχώρησαν στην ανάπτυξη της έρευνας νέων μορφών καλλιεργειών, απασχολήθηκε προσωπικό, φυτεύτηκαν χιλιάδες ελαιόδεντρα, ενώ, πειραματικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών αγροτικών προϊόντων μελετήθηκαν σε μοντέρνα γυάλινα θερμοκήπια. Η οργανωμένη επιστημονική του ομάδα παρήγαγε σπόρους, δημιουργούσε καινούρια είδη φυτών και διατηρούσε παλιές ποικιλίες. Σήμερα, το Ινστιτούτο του Κοροίβου είναι μια εγκατάσταση-φάντασμα.

Κι όμως, ειδικά σήμερα, που η Ηλεία παλεύει να κρατήσει τα Πανεπιστημιακά της Τμήματα και ειδικά το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, η έκταση του Κοροίβου θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα.

Η πρόταση που έχει ξεχαστεί

«Το κράτος έχει συνέχεια. Το 2019, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είχε προτείνει  την ίδρυση Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας στον Κόροιβο και τη διασύνδεσή του με το Πανεπιστημιακό Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας, με τη συνεργασία του ΕΛΓΟ -«Δήμητρα» και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Αυτή η πρόταση έχει σήμερα ξεχαστεί δυστυχώς», δηλώνει στην «ΠΡΩΤΗ», ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πηνειού κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος.

Ο ίδιος, το 2019 είχε προχωρήσει σε επαφές με την τότε υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου και ακολούθως υπήρξε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πατρών. Μία πρόταση που… έμεινε στα συρτάρια.

«Και το Πανεπιστήμιο Πατρών…»

«Θλίβομαι ειλικρινά να βλέπω την ιστορία του τόπου μας διαλυμένη. Αλλά με τα… μνημόσυνα δε βγαίνει τίποτα. Δήμος Πηνειού, Περιφέρεια, Βουλευτές, όλο το θεσμικό μέτωπο της Ηλείας, οφείλουν να επαναφέρουν και να καταθέσουν επιτέλους ολοκληρωμένη πρόταση για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου και τη διασύνδεσή του με τη Γεωπονία της Αμαλιάδας. Το ίδιο το Πανεπιστήμιο Πατρών οφείλει επίσης να προχωρήσει σε αναζήτηση πόρων για το project. Ο κ. Πρύτανης ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θα προχωρήσει σε δανεισμό εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για υποδομές του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο. Ορίστε η ευκαιρία του: να προχωρήσει ανάλογη κίνηση και τις εγκαταστάσεις του Κοροίβου»!», τονίζει ο κ. Θεοδωρακόπουλος.

«Με τα… μνημόσυνα δε βγαίνει τίποτα. Το θεσμικό μέτωπο της Ηλείας, οφείλει να καταθέσει επιτέλους ολοκληρωμένη πρόταση για την επαναλειτουργία του Ινστιτούτου και τη διασύνδεσή του με τη Γεωπονία της Αμαλιάδας»,  τονίζει ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Πηνειού κ. Πάνος Θεοδωρακόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ