Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΆρδευση χωρίς… νερό!

Άρδευση χωρίς… νερό!

Με δυσχέρειες  ξεκινάει η αρδευτική περίοδος σε περιοχές της Ηλείας

Την αγωνία τους για τα φυτά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης. Εκφράζουν οι καλλιεργητές στην ευρύτερη περιοχή από Άγιο Ιωάννη μέχρι Κάστα Κατακόλου

Πρόεδρος ΓΟΕΒ: «Βρισκόμαστε με δεμένα τα χέρια και σε αναμονή των εξελίξεων για το διακανονισμό που επιδιώκουν οι ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ»

Μετ’ εμποδίων ξεκινάει για μια ακόμα φορά η αρδευτική περίοδος  σε περιοχές της Ηλείας. Γεγονός που έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν κυρίως τις πατάτες και τα καρπούζια.

Ανάμεσα στα σημεία του Νομού που οι αγρότες αντιμετωπίζουν δυσχέρειες με την άρδευση είναι η ευρύτερη περιοχή από τον Άγιο Ιωάννη Πύργου, την Κάστα Κατακόλου και τις γειτονικές τοπικές κοινότητες. Όπου οι καλλιέργειες βρίσκονται στο φόρτε τους.

Στις περιοχές αυτές εκφράζονται διαμαρτυρίες λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων. Με συνέπεια οι παραγωγοί να στρέφονται σε ατομικές λύσεις. Προκειμένου να μην αφανιστούν τα φυτά που είναι στο στάδιο της ανάπτυξης!

Από την άλλη πλευρά, εκ μέρους του ΓΟΕΒ επισημαίνεται το πρόβλημα που υπάρχει με τις οφειλές στη ΔΕΗ. Τον διακανονισμό που αναμένεται με τους ΤΟΕΒ για την άρση της διακοπής ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων. Όπως επίσης και η σωστή διαχείριση του νερού, κυρίως από το φράγμα του Πηνειού.

Δηλώσεις για την άρδευση

Αναφορικά με το ζήτημα θέμα της άρδευσης κι ενώ ήδη βρισκόμαστε στο μήνα Απρίλιο, καλλιεργητές και ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ δήλωσαν στην «ΠΡΩΤΗ»: 

Σάκης Αποστολόπουλος,  παραγωγός

«Η αρδευτική περίοδος έπρεπε να έχει ξεκινήσει  από την 1η Απριλίου να είναι όλα έτοιμα για να αρχίσει. Καρπούζια και πατάτες, τα οποία βάλαμε το Φλεβάρη, τώρα  αναπτύσσονται και δεν έχουν νερό. Να δώσει νερό ο ΓΟΕΒ στον ΤΟΕΒ. Δεν δίνει όμως γιατί δεν είναι ακόμα όλα έτοιμα. Τα δίκτυα δεν είναι συντηρημένα και υπάρχουν  προβλήματα με τους λογαριασμούς ρεύματος».

Παν.  Αλεξανδρόπουλος, παραγωγός

«Η περιοχή μας ήταν πρώιμη και τώρα έχει πολλές θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις κ.α. Εάν υπήρχε το νερό θα είχε επεκταθεί η καλλιέργεια των θερμοκηπίων στην περιοχή μας. Υπάρχει εμπόδιο στην εξέλιξη αυτή λόγω του ότι δεν μπαίνει το νερό. Κάτι που έπρεπε να έχει ξεκινήσει από το Φλεβάρη μήνα. Δεν το καταλαβαίνω να μπαίνει Απρίλη μήνα, για ποιο λόγο για τα καλαμπόκια και βαμβάκια; Πάνε τελειώσανε αυτές οι καλλιέργειες, θα πάμε πλέον σε μοντέρνες όπως είναι η φράουλα. Που είναι σε πιο προνομιούχα περιοχή σε σχέση με τη Βάρδα. Καθώς και άλλα πρώιμα κηπευτικά εντός θερμοκηπίων.  Από τον Άη Γιάννη μέχρι το Κατάκολο θεωρείται και πιο πρώιμη περιοχή. Αλλά δεν υπάρχουν υπόγεια νερά εάν θέλουν να ανοίξουν γεώτρηση. Στο παρελθόν είχαν σκοπό να βγάλουν κανελέτα μέχρι το Κατάκολο.

Μα είναι δυνατόν γίνει άρδευση από το κανελέτο, που είσαι αναγκασμένος να βάλεις μηχανή για να ποτίσεις; Εγώ έχω δύο γεωτρήσεις και αρδεύω από εκεί την καλλιέργειά μου και έχω γλιτώσει όλο το σύστημα το αρδευτικό. Είναι ανάγκη το αρδευτικό δίκτυο να λειτουργεί όλο το χρόνο και να γίνει πάση θυσία εκσυγχρονισμός στα κανελέτα. Να ξηλωθούν δηλαδή και γίνει υπογειοποίηση σε αυτά, αν θέλουν οι αγρότες να έχουν σωστή άρδευση. Διαφορετικά το νερό τώρα αναγκαστικά καταλήγει στα αποστραγγιστικά αυλάκια και στη συνέχεια στο αντλιοστάσια. Τα οποία καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα το καλοκαίρι που δεν βρέχει, παρά το χειμώνα που έχουν βροχόπτωση.

Αυτό γίνεται γιατί παίρνουμε το νερό του Αλφειού να το ρίξουμε στη θάλασσα. Να μπει πρόγραμμα εκσυγχρονισμού στο θέμα της άρδευσης και για να μην έχουμε ρύπανση των υπόγειων υδάτων. Γιατί με την κατάκλυση με τα κανελέτα υπήρξε μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα. Εδώ και πολλά χρόνια είναι απαράδεκτος ο τρόπος άρδευσης αλλά τώρα έχουμε προχωρήσει μπροστά και πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα».

Αντώνης Γιαχαλής, πρόεδρος του ΓΟΕΒ Αλφειού-Πηνειού

«Η διακοπή της ηλεκτροδότησης των αντλιοστασίων δεν μας επέτρεψε να πραγματοποιήσουμε τις τελευταίες εργασίες συντήρησης του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού. Την ίδια στιγμή δεν είναι δυνατό να δώσουμε νερό με φυσική ροή μέσω των  διωρύγων διότι φτάνοντας το νερό στα αντλιοστάσια, θα πλημμυρίσει τα υπόγεια των μη ηλεκτροδοτημένων όπου βρίσκεται ο εξοπλισμός (ηλεκτροκινητήρες κλπ) με ολέθριες συνέπειες για το έργο.

Βρισκόμαστε με δεμένα τα χέρια και σε αναμονή  των εξελίξεων για το διακανονισμό που επιδιώκουν οι  ΤΟΕΒ με τη ΔΕΗ.

Πέραν των παραπάνω τονίζω για μια ακόμη φορά ότι τα υδατικά αποθέματα στο φράγμα του Πηνειού μας υποχρεώνουν να διαχειριστούμε το νερό με  ιδιαίτερη προσοχή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ