Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Μηχανο(γ)ρραφικό»

«Μηχανο(γ)ρραφικό»

Μόνη υπεύθυνη η κυβέρνηση πλέον για τους εισακτέους των Τμημάτων της Ηλείας

«Πόλεμος» χθες στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών για τη Μουσειολογία

Οι Συγκλητικοί ήθελαν να καταργήσουν το Τμήμα από το νέο μηχανογραφικό, αλλά με παρέμβαση Πρύτανη προτάθηκε στο υπουργείο να υπάρχουν 110 θέσεις νέων εισακτέων

Η Ηλεία βρέθηκε χθες, για ακόμα μία φορά, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Αφορμή, οι εισακτέοι της Μουσειολογίας στο νέο μηχανογραφικό δελτίου που αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Η Σύγκλητος συνεδρίασε με θέμα τον καθορισμό των εισακτέων κάθε Πανεπιστημιακού Τμήματος προκειμένου να αποστείλει τις εισηγήσεις της προς το υπουργείο Παιδείας. Η καθιερωμένη τακτική, διαχρονικά, είναι να προτείνει κάθε Πρόεδρος Τμήματος των αριθμό των εισακτέων που αποφάσισε η Γενική Συνέλευση του Τμήματος (που συνήθως είναι ο αριθμός του περσινού μηχανογραφικού), και η Σύγκλητος να κάνει αποδεκτή της πρόταση. Για τα υπόλοιπα Τμήματα όλες οι προτάσεις των Γενικών Συνελεύσεων εισακούστηκαν, ωστόσο, όταν έφτασε η ώρα της Μουσειολογίας και η Πρόεδρος κα Αναστασία Ζαφειροπούλου πρότεινε τον αριθμό των περσινών εισακτέων, δηλαδή 260 φοιτητών, για το νέο μηχανογραφικό, τα μέλη της Συγκλήτου «βγήκαν από τα ρούχα τους»!

Υποστήριξαν πως εάν έκαναν δεκτή την εισήγηση της κας Ζαφειροπούλου θα αναιρούσαν την ψήφο τους στο Στρατηγικό Σχέδιο του Πανεπιστημίου, δηλαδή την ψήφο τους για κατάργηση της Μουσειολογίας. Με αυτό το σκεπτικό, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Συγκλήτου κατέβασε πρόταση για μηδέν εισακτέους στη Μουσειολογία, δηλαδή την κατάργηση από το μηχανογραφικό! Ακολούθησε «πόλεμος» μεταξύ της κας Ζαφειροπούλου και των μελών της Συγκλήτου, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ο Πρόεδρος της Ιστορίας-Αρχαιολογίας επέμεινε ιδιαίτερα, τονίζοντας πως το Τμήμα του θα απορροφήσει τη Μουσειολογία και πως έχει τελειώσει!

«Πυροσβέστης» ο Μπούρας

Τελικά, σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Πρύτανης Χρήστος Μπούρας πρότεινε να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων περίπου στους 110, με τη Σύγκλητο να κάνει τελικά δεκτή την πρόταση.

Η Γεωπονία

Σε ότι αφορά τη Γεωπονία της Αμαλιάδας, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος αποφάσισε να προτείνει 90 εισακτέους, με την πρόταση να γίνεται δεκτή. Πέρυσι, η Γεωπονία είχε 230 θέσεις εισακτέων.

Ο σχεδιασμός του υπουργείου

Παρά την επεισοδιακή συνεδρίαση, όμως, πλέον υπάρχει ένα δεδομένο: η Σύγκλητος προτείνει στο υπουργείο Παιδείας επίσημα να μην διαγραφεί από το νέο μηχανογραφικό η Μουσειολογία και φυσικά η Γεωπονία. Πλέον, το υπουργείο δε μπορεί να επικαλεστεί ούτε εισηγήσεις Συγκλήτου, ούτε να «εφεύρει» ερμηνείες νόμων.

Οι πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι χθες ήταν πως το υπουργείο Παιδείας «μηχανορραφούσε» στο μηχανογραφικό για τα Τμήματα της Ηλείας. Ο σχεδιασμός ήταν να πετάξουν εκτός της Μουσειολογία και να κρατήσουν τη Γεωπονία βασισμένοι στην εισήγηση του Πανεπιστημίου Πατρών. Δηλαδή, να καταργήσουν τη Μουσειολογία από τώρα και να μεταφέρουν τους φοιτητές μαζί με τους καθηγητές της Γεωπονίας στο Μεσολόγγι, εντός του νέου ακαδημαϊκού έτους. Η χθεσινή παρέμβαση Μπούρα στη Σύγκλητο, που έδωσε εισακτέους στην Μουσειολογία, «χάλασε» το αφήγημα του υπουργείου. Πλέον, εάν μείνει η Ηλεία εκτός μηχανογραφικού θα έχει αποκλειστική και μόνη υπεύθυνη την κυβέρνηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ