Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΕλάχιστοι οι επισκέπτες στην περιοχή της Ολυμπίας

Ελάχιστοι οι επισκέπτες στην περιοχή της Ολυμπίας

Μερικές δεκάδες έχουν επισκεφτεί τους αρχαιολογικούς χώρους, μετά την επανέναρξη λειτουργίας τους

Σε δεινή θέση βρίσκονται οι επαγγελματίες από την οικονομική κρίση που δεν έχει τελειωμό…

Πρωτόγνωρες  στιγμές ζει η περιοχή της Αρχ. Ολυμπίας, λόγω της πολύ μικρής έως μηδενικής κίνησης που παρατηρείται αυτή την εποχή  στους αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και στη πόλη γενικότερα.

Από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου που έγινε επανέναρξη λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, στην περιοχή της Ολυμπίας οι τουρίστες ανέρχονται σε μερικές δεκάδες και αυτοί επί το πλείστον είναι  Έλληνες.

Παράλληλα η απουσία της κρουαζιέρας έχει  επιδεινώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό της όλη κατάσταση από πλευράς άφιξης τουριστών, αφού όπως είναι γνωστό το λιμάνι Κατακόλου αποτελεί τη βασική πύλη   για την άφιξη επισκεπτών στην Αρχ. Ολυμπία.

Το γεγονός αυτό έχει δυσμενείς επιπτώσεις στους επαγγελματίες της περιοχής, που μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα λόγω του κορωνοϊού βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση.

«Είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κίνηση και  δεν έχει καμία σχέση  με ότι υπήρχε κάποτε και πως θα ήταν δυνατόν άλλωστε αυτό να γίνει, από τη στιγμή που δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις. Κάποιοι ξένοι ελάχιστοι μπορούν να έρχονται με ειδικές άδειες, αλλά γενικά δεν γίνεται τίποτα.  Πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή το Μάιο θα ανοίξει ο τουρισμός και θα υπάρξει επισκεψιμότητα. Αλλά και πέρυσι η κίνηση ήταν πολύ χαμηλότερα από τα προηγούμενα έτη  και η τουριστική απώλεια  τεράστια που ανήλθε στο 80%, σε όλη την Ελλάδα. Η Ολυμπία κινείται και με τα κρουαζιερόπλοια που δεν έχει ξεκαθαριστεί τι ακριβώς θα γίνει» ανάφερε στην «ΠΡΩΤΗ» η διευθύντρια της Ζ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίρις Κόλλια.

Από την πλευρά του εξάλλου ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας κ. Γεώργιος Γεωργιόπουλος υπογράμμισε ότι η κατάσταση είναι  πολύ δύσκολη στην περιοχή εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης της τουριστικής κίνησης, ζητώντας συγχρόνως να ληφθούν μέτρα για  την ενίσχυση των επαγγελματιών που βρίσκονται σε δεινή θέση.

Στο 80% η πτώση

Στο μεταξύ ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε πέρυσι στη χώρα μας από πλευράς επισκεπτών, είναι η έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) σχετικά με την  Κίνηση Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα:

 • Κατά το μήνα Σεπτέμβριο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, καταγράφεται μείωση των επισκεπτών των Μουσείων κατά 81,3%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 82,8% και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 79,7%.

• Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το μήνα Σεπτέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 καταγράφεται μείωση των επισκεπτών κατά 78,2%, των επισκεπτών ελεύθερης εισόδου κατά 76,3%, καθώς και μείωση των εισπράξεων κατά 80,6%.

 • Κατά το ενιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020 παρατηρείται μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019 κατά 79,5% στους επισκέπτες των Μουσείων, κατά 78,3% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 82,0% στις αντίστοιχες εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των Μουσείων από τις 14 Μαρτίου έως και τις 15 Ιουνίου 2020 (.

 • Στους Αρχαιολογικούς χώρους, κατά το ενιάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρατηρείται μείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019 κατά 79,8% στους επισκέπτες, κατά 77,1% στους επισκέπτες ελεύθερης εισόδου και κατά 84,2% στις αντίστοιχες εισπράξεις, δεδομένης της αναστολής λειτουργίας των Αρχαιολογικών χώρων από τις 14 Μαρτίου έως και τις 17 Μαΐου 2020.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ