Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Η Ηλεία επιβάλλεται να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης»

«Η Ηλεία επιβάλλεται να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης»

Απεστάλη η επιστολή του ενιαίου θεσμικού μετώπου της Ηλείας προς τον πρωθυπουργό

Ζητούν συνάντηση μαζί του για το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού

Με τον πιο επίσημο τρόπο τέθηκε από χθες το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη. Καθώς απεστάλη προς τον ίδιο επιστολή που υπογράφει το ενιαίο θεσμικό μέτωπο της Ηλείας. Συγκεκριμένα, με την επιστολή ζητείται συνάντηση μαζί του για το θέμα. Παράλληλα τονίζεται πως «η Ηλεία όχι μόνο δικαιούται, αλλά επιβάλλεται από την φυσιογνωμία της και την πολιτιστική της παρακαταθήκη, να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης». Θέση που εκφράζει όλους τους πολίτες του Νομού.

Η επιστολή που υπογράφουν ο Μητροπολίτης Ηλείας, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, οι Δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας και ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Το τελευταίο διάστημα, έλαβε χώρα ένας προσχηματικός διάλογος με ευθύνη του Πανεπιστημίου Πατρών και με προειλημμένες από μέρους του αποφάσεις. Που δεν αντέχουν σε οποιαδήποτε κριτική, ακαδημαϊκή, εκπαιδευτική, αναπτυξιακή, κοινωνική και ευρύτερα πολιτική.

Το Πανεπιστήμιο Πατρών, χωρίς να έχει στηρίξει επί της ουσίας, ακαδημαϊκά ή λειτουργικά τα τμήματα της Ηλείας, εμφανίζεται σε ρόλο κοινού νομοθέτη. Παράλληλα, εξαντλεί τον στρατηγικό και αναπτυξιακό του σχεδιασμό. Προαναγγέλλοντας την μεταφορά του τμήματος Γεωπονίας στην Αιτωλοακαρνανία και την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο «εξαφανίζει» την Ηλεία από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας.

Σε αντίθεση με τα άλλα πανεπιστήμια της χώρας, η πρυτανεύουσα εσωστρέφεια του Πανεπιστημίου Πατρών. Έχει προκαλέσει ευρύτατη κοινωνική αναταραχή σε έναν ολόκληρο Νομό.

Μια κοινωνία με κυρίαρχη την αντίληψη της απαξίωσής της από την πολιτεία σε κορυφαία ζητήματα, δεν δύναται να βιώσει μια καταστροφική επανάληψη καταδικασμένων πολιτικών του παρελθόντος.

Οφείλουμε, δε, να αναφέρουμε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουμε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δεν είναι θετικά, καθώς κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις επιδιώξεις του Πανεπιστημίου.

Όπως άλλωστε και εσείς έχετε δηλώσει, η Ηλεία όχι μόνο δικαιούται, αλλά επιβάλλεται από την φυσιογνωμία της και την πολιτιστική της παρακαταθήκη, να μετατραπεί σε κέντρο πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Εκκλησία, Βουλευτές, Αυτοδιοίκηση, Φορείς και κοινωνία, εκφραζόμενοι ενιαία και εκπροσωπώντας μια κοινωνία διακοσίων χιλιάδων πολιτών. Επιζητούν την ισότιμη τουλάχιστον συμμετοχή της Ηλείας στην ακαδημαϊκή πραγματικότητα της χώρας.

Θα σας παρακαλούσαμε να λάβετε υπόψιν σας τα ανωτέρω και να διαμορφώσετε την προσωπική σας επιλογή περί της αρχιτεκτονικής του ακαδημαϊκού χάρτη.

Τέλος, ζητούμε συνάντηση μαζί σας. Ούτως ώστε αντιπροσωπεία των υπογραφόντων την παρούσα να σας εκθέσει την απόλυτα τεκμηριωμένη θέση μας για την βιώσιμη παρουσία της Ηλείας στον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με ιδιαίτερη τιμή,

κ.κ. Γερμανός, Μητροπολίτης Ηλείας

Αυγερινοπούλου Διονυσία Θεοδώρα , Βουλευτής Ηλείας

Τζαβάρας Κωνσταντίνος , Βουλευτής Ηλείας

Νικολακόπουλος Ανδρέας , Βουλευτής Ηλείας

Καλαματιανός Διονύσιος , Βουλευτής Ηλείας

Κατρίνης Μιχάλης , Βουλευτής Ηλείας

Γιαννόπουλος Βασίλειος, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηλείας

Αντωνακόπουλος Παναγιώτης, Δήμαρχος Πύργου

Λυμπέρης Ιωάννης, Δήμαρχος Ήλιδας

Νικολούτσος Κωνσταντίνος, Πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ηλείας».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ