Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Έφυγε» ο συγγραφέας των Τσιγγάνων Κώστας Χηνάς

«Έφυγε» ο συγγραφέας των Τσιγγάνων Κώστας Χηνάς

Μετά από μάχη στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Πύργου

Ο συγγραφέας των τσιγγάνικων ιστοριών. Ο άνθρωπος που μαζί με τον Νίκο Μπατζαλή κατέθεσε την ψυχή του για να μαζευτεί και να γραφτεί όλο το υλικό του βιβλίου «Γκογκί- Μνήμη». Ο βιοπαλαιστής με τα μεγάλα όνειρα, ο Κώστας Χηνάς, «έφυγε» χθες  για το μακρύ ταξίδι.

Φτωχότερη είναι η Αμαλιάδα, οι απανταχού Τσιγγάνοι και τα Ελληνικά Γράμματα από το πρόωρο φευγιό του Κώστα Χηνά, (για τους φίλους Ντίνος). Έδινε τη δική του μάχη στη ΜΕΘ Covid του Νοσοκομείου Πύργου για δύο εβδομάδες.

Μια μάχη όμως άνιση αφού ο Κώστας έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας του ήταν ιδιαίτερα επιβαρυμένα.  Ο Κώστας Χηνάς φεύγει, αφήνοντας παρακαταθήκη το βιβλίο «Γκογκί – Μνήμη», την επιτυχία του οποίου δεν πρόλαβε καλά – καλά να χαρεί. Ήταν όμως… μόλις στην αρχή και το παράπονο όλων είναι… για όλα αυτά που δεν πρόλαβε να γράψει! 

Γεννήθηκε το 1962 στο Αίγιο Αχαΐας. Ήταν αυτοδίδακτος. Μεγάλωσε σε δύσκολες συνθήκες καθώς έμεινε ορφανός από πατέρα στην τρυφερή ηλικία των 4 χρόνων. Ακολούθησε από νωρίς το δρόμο της βιοπάλης προκειμένου να βοηθήσει την χήρα μάνα του. Μεγαλώνοντας διάβαζε την Καινή Διαθήκη που ιδιαίτερα τον συγκίνησε. Η αγάπη του για τον Θεό τον οδήγησε να μάθει βυζαντινή μουσική στην εκκλησιαστική σχολή Αγίου Τρύφωνος. Προκειμένου να υμνήσει τον Θεό και Κύριο του με δάσκαλο τον κύριο Γεώργιο Παπαγεωργίου.

Επειδή πάντα είχε ανησυχίες για την άγνωστη μέχρι στιγμής ιστορία των χριστιανών τσιγγάνων που έφυγαν το 1922 από τους Κωνσταντινούπολη. Κι επειδή είχε βιωματικές εμπειρίες από τους Κωνσταντινοπολίτες παππούδες του, προσπάθησε να τις μεταφέρει από τη λήθη στο φως της ιστορίας.

Ήταν τελειόφοιτος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Αμαλιάδας.

Ο Κώστας Χηνάς δημιούργησε μια όμορφη οικογένεια την οποία λάτρευε και είχε αποκτήσει 4 παιδιά.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, σε αυστηρό οικογενειακό κύκλο από τον Ιερό Ναό της Αγίας Άννας Αμαλιάδας.

Η «ΠΡΩΤΗ» εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Κώστα Χηνά.

Συλλυπητήριο μήνυμα Γιάννη Λυμπέρη για τον Κωνσταντίνο Χηνά

«Με βαθιά θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια ενός εκλεκτού μέλους της κοινωνίας της Αμαλιάδας, ενός αυτοδίδακτου μυημένου στη συγγραφική τέχνη ανθρώπου. Ο επονομαζόμενος “συγγραφέας” Κώστας Χηνάς, μέσα από πολλές δυσκολίες  αλλά και μέσα από τις χαρές του βίου του, δημιούργησε μια ευτυχισμένη οικογένεια και παράλληλα άφησε το  στίγμα του στα Ελληνικά Γράμματα κυρίως μελετώντας και τιμώντας τις Τσιγγάνικες ρίζες του και την καταγωγή του από την Κωνσταντινούπολη.  Με προσωπικό κόπο και με οδηγό την αγάπη του στην ιστορία των δικών του ανθρώπων και την πίστη του στο Θεό, πορεύθηκε στη ζωή αφήνοντας πολλά τσιγγάνικα αφηγήματα. Ξεχωριστό είναι το  βιβλίο «Γκογκί – Μνήμη», στο οποίο  με τον συνοδοιπόρο του Νίκο Μπατζαλή, παρουσιάζουν για πρώτη φορά ένα λαογραφικό και ιστορικό έργο της “άγνωστης”  γλώσσας των Ρομά.

Ως Δήμαρχος,  θα συνδράμω στην οποιαδήποτε προσπάθεια να διατηρηθεί και να μη χαθεί το έργο του, για το οποίο ήταν βαθιά υπερήφανος και δυστυχώς δεν πρόλαβε να το δει να καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει στην πνευματική κοινότητα του τόπου. Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ