Home Επικαιρότητα Στον πρωθυπουργό – Το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Στον πρωθυπουργό – Το θέμα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

0

Όπως αποφάσισε το θεσμικό μέτωπο του Νομού στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Μητροπολίτης Ηλείας

Στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τεθεί το ζήτημα των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας, όπως αποφάσισε ομόφωνα, το ενιαίο θεσμικό μέτωπο της Ηλείας, που συνεδρίασε το Σάββατο, μετά από πρωτοβουλία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανό.

Στη σύσκεψη, που έγινε το μεσημέρι στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας, συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Ηλείας, όλοι οι Βουλευτές του Νομού, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, οι Δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας.  Ο… «λευκός καπνός» της σύσκεψης άργησε να βγει, καθώς η συζήτηση κράτησε περίπου δύο ώρες. Ωστόσο τελικά, με πνεύμα ομόνοιας, οι συμμετέχοντες κατέληξαν πως ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το «έγκλημα» κατά της Ηλείας είναι να τεθεί στο κορυφαίο πολιτειακό επίπεδο, τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Για αυτό τον λόγο θα συνταχθεί επιστολή που θα αποσταλεί στον Πρωθυπουργό. Προκειμένου να επιδιωχθεί δια ζώσης συνάντηση με τον ίδιο και εκπρόσωπους της Ηλείας.

Τι δήλωσαν οι αιρετοί της Ηλείας

Βασίλης Γιαννόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

«Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα ενός αγώνα, μίας διεκδίκησης. Η σημερινή σύσκεψη έρχεται στη συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί και όλοι γνωρίζουμε και πρέπει να εμμείνουμε. Έτσι ώστε να διατηρήσουμε με κάθε τρόπο άρρηκτο το ενιαίο μέτωπο που έχει διαμορφωθεί. Αυτή τη στιγμή, και αυτό για μένα είναι το πιο καλό στην όλη διαδικασία, είναι ότι υπάρχει ένα ενιαίο πλαίσιο έκφρασης τόσο σε επίπεδο αυτοδιοίκησης όσο και σε επίπεδο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Αυτό το ενιαίο μέτωπο, αυτή η ενιαία γραμμή έκφρασης, διατυπώθηκε και επανακαθορίστηκε σήμερα και μέσα σε αυτή την διαδικασία. Αυτό που έπρεπε να αποφασίσουμε σήμερα, ήταν να καθορίσουμε το πλαίσιο των επόμενων ενεργειών μας. Αυτή τη στιγμή, έχουμε στα χέρια μας την απόφαση της Συγκλήτου.

Η απόφαση της Συγκλήτου δεν περιλαμβάνει την Ηλεία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Με δεδομένο αυτό το οποίο αποτελεί αναμφίβολα μία πολύ δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας, θεωρώ ότι καταδικάζει και γυρίζει πολλά χρόνια πίσω την Ηλεία. Οι πρωτοβουλίες μας και οι προσπάθειές μας έχουν να κάνουν έτσι ώστε να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση την οποία έχει διαμορφωθεί. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε ομόφωνα, από εδώ και πέρα να εντείνουμε τις προσπάθειες μας και να πάμε σε κεντρικό επίπεδο.

Να πάμε στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Να γνωστοποιήσουμε ότι υπάρχει μία περιοχή η οποία βρίσκεται σε αναβρασμό. Όλοι μας αγωνιούμε για το μέλλον της περιοχής μας, για το αν θα βρισκόμαστε στον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας. Αυτό θα πρέπει να περάσει προς τα πάνω και θα πρέπει να διατυπωθεί με κάθε τρόπο. Ήδη, έχει ξεκινήσει η σύνταξη μιας επιστολής, ενός κειμένου. Το οποίο θα επανακαθοριστεί με κάποια πράγματα τα οποία αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε σήμερα. Δεν θα μείνουμε μόνο σε επίπεδο πρωθυπουργού αλλά θα απευθυνθούμε και προς τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων».

Διονυσία Αυγερινοπούλου, Βουλευτής ΝΔ

«Η σημερινή συζήτηση ήταν μία πολύ σημαντική συζήτηση καθώς συντονιστήκαμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό μεταξύ μας, οι βουλευτές όλων των κομμάτων, η τοπική αυτοδιοίκηση, ο Αντιπεριφερειάρχης, ο εμπορικός κόσμος και βέβαια με την καθοδήγηση του Σεβασμιότατου. Οι επόμενες κινήσεις θα είναι πολύ δυναμικές. Η Ηλεία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βγει από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτό που πρέπει όλοι οι Ηλείοι να έχουμε υπόψη, είναι ότι δεν είναι μία μάταιη  διεκδίκηση αλλά αντιθέτως. Η Ηλεία είναι εκείνη που με την φωτεινότητά της, με τις ιδέες της, με την ιστορία της. Με όλες τις δυνατότητες που έχει, μπορεί να προσφέρει στο πανεπιστήμιο. Είμαστε όλοι μαζί, για να διεκδικήσουμε για την Ηλεία αυτό που της αξίζει».

Κώστας Τζαβάρας, Βουλευτής ΝΔ

«Σήμερα στην Ηλεία, και ειδικά στο κατάστημα της Αντιπεριφέρειας είχαμε την μεγάλη ευκαιρία με την καθοδήγηση και την ευλογία του Σεβασμιότατου και με την διεύθυνση της συνεδρίασης από μέρους του Αντιπεριφερειάρχη να διαπιστώσουμε ότι δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, βουλευτές και οι πέντε της Ηλείας και ο πρόεδρος του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου. Έχουμε ταυτόσημες απόψεις για τον μεγάλο αγώνα που ανοίγεται μπροστά μας. Προκειμένου να αποτρέψουμε την διαγραφή της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της Ελλάδας.

Αυτή την αδικία θα την πολεμήσουμε και θα προσπαθήσουμε με όλα τα μέσα να αποδείξουμε σε αυτούς που πήραν την απόφαση ως καθηγητές πανεπιστημίου και μέλη της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών. Θα τους δώσουμε να καταλάβουν ότι δεν μπορεί η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα, που επί 40 χρόνια έχει χτιστεί με βάση την διακτίνωση. Την κατανομή δηλαδή σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, τμημάτων και σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, να ξεκινάει την καθαίρεση αυτού του συστήματος από την Ηλεία.

Αυτό είναι μέγιστη αδικία. Είναι μία διάκριση δυσμενής την οποία κανένας σύγχρονος πολίτης Σε όποιο, και να ανήκει, σε όποια συντεχνία και να ανήκει, σε όποιο συνδικάτο και να ανήκει σε όποιες πιέσεις και να ανήκει σε όποια ένωση προσώπων πολιτών ανήκει δεν μπορεί να την ανεχτεί. Αυτή την διάκριση λοιπόν θα την πολεμήσουμε και θα αγωνιστούμε με όλα τα μέσα που μας προσφέρονται. Για να πείσουμε, τον πρωθυπουργό της χώρας, τους αρχηγούς των κομμάτων, όλους τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες. Ότι από την Ηλεία πρέπει να αρχίσει μία μεταρρύθμιση η οποία θα σέβεται πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα που έχει ένας μεγάλος τόπος που έχει τιμηθεί από την ιστορία και από τον πολιτισμό. Με ένα ορόσημο τοπικό που λέγεται Αρχαία Ολυμπία.

Από εδώ πρέπει να ξεκινήσουμε και να χτίσουμε ένα καινούργιο πανεπιστήμιο που θα συνδέεται με τις αναπτυξιακές ανάγκες της κάθε περιοχής. Κυρίως θα αναδεικνύει τα προσόντα, τα πλεονεκτήματα, τα ιδεώδη, τις αξίες, τις αρχές, που έχει κληροδοτήσει η ιστορία του τόπου. Στους τωρινούς και στους επόμενους κάτοικος της περιοχής και σε όλους τους Έλληνες. Θεωρώ λοιπόν ότι σήμερα πάλι όλοι μαζί ενωμένοι, θα δώσουμε το παράδειγμα που όλοι περιμένουν από εμάς να αγωνιστούμε για μία κοινή υπόθεση. Την οποία κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας στερήσει».

Ανδρέας Νικολακόπουλος, Βουλευτής ΝΔ

«Έχω ξεκαθαρίσει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε υποβάθμιση. Υποστηρίζω την ενίσχυση του ρόλου της Ηλείας στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Αυτή τη στιγμή έγινε μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, χαιρετίζω την πρωτοβουλία αυτή του Μητροπολίτη με την συμμετοχή όλων των αυτοδιοικητικών, όλων των βουλευτών. Είμαστε ενωμένοι σε αυτή την προσπάθεια, συνεχίζουμε τον αγώνα, απέναντι μας έχουμε μόνο μία απόφαση της Συγκλήτου. Συνεχίζουμε και στην ανεξάρτητη αρχή, η πολιτεία είναι αυτή που θα αποφασίσει στο τέλος, η Βουλή ακόμα δεν έχει απαντήσει. Θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, θα δοθεί αγώνας και νομίζω ότι στο τέλος θα τα καταφέρουμε. Κι η Ηλεία θα έχει ρόλο στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Όσοι σπεύδουν να καταστροφολογήσουν, όσοι επενδύουν στην καταστροφή νομίζω ότι στο τέλος θα διαψευστούν».

Διονύσης Καλαματιανός, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

Στη σημερινή σύσκεψη επιβεβαιώθηκε ότι οι αιρετοί της Ηλείας, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι, η Περιφέρεια, ο Σεβασμιότατος, είμαστε σε κοινό μέτωπο. Σε κοινή προσπάθεια, για να μην επιτρέψουμε τον ακρωτηριασμό της Ηλείας από τον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας για μία ακόμα φορά. Ετοιμάζουμε τις επόμενες κινήσεις μας. Θα είναι ένα υπόμνημα σύντομο που θα εκθέτουμε το δίκιο του αγώνα μας, της προσπάθειάς μας. Θα ζητήσουμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων. Δεν ξεχνάμε ποτέ ότι είναι πια ζήτημα της κυβέρνησης γιατί το πανεπιστήμιο εκφράστηκε με την σύγκλητό του, μία αναμενόμενη απόφαση.

Η κυβέρνηση έχει την τελική ευθύνη για την δρομολόγηση των εξελίξεων, εμείς αυτό που θέλουμε να αναδείξουμε είναι τα απαράμιλλα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ηλείας. Να αγωνιστούμε όλοι μαζί, τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές, φορείς, επιμελητήρια, εκκλησία, όλοι οι ενεργοί πολίτες, η εκπαιδευτική κοινότητα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι, οικονομικοί φορείς, επιμελητήριο, οι πάντες. Ότι είμαστε αδιαπραγμάτευτα, αταλάντευτα, σταθερά υπέρ του αγώνα για την διατήρηση των πανεπιστημιακών τμημάτων της Ηλείας. Κι όχι μόνο διατήρηση αλλά βελτίωση και μακροημέρευσή τους και δυνατότητά τους να συνεχίσουν στο μέλλον να υπάρχουν και να ευημερούν».

Μιχάλης Κατρίνης, Βουλευτής ΚΙΝΑΛ

«Σήμερα επιβεβαιώσαμε ότι το μέτωπο των Ηλείων αιρετών είναι αρραγές. Απέναντι σε μία πρωτοφανή και άδικη απόφαση που συντελείται εις βάρος της Ηλείας. Με τον ακαδημαϊκό ακρωτηριασμό της περιοχής, χωρίς να υπάρχει διαβούλευση, χωρίς να υπάρχει επαρκής επιχειρηματολογία. Πλέον η λύση είναι το κορυφαίο πολιτικό επίπεδο, θα πρέπει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, συνολικά η Βουλή να τοποθετηθεί συνολικά επί της απόφασης αυτής. Δεν μπορεί ο νομός Ηλείας να αποτελεί πειραματόζωο στις προθέσεις κάποιων να συγκεντρώσουν τα τμήματα μόνο στην έδρα του πανεπιστημίου. Θεωρούμε ότι αυτή τη στιγμή ξεκινάει προσπάθεια και βεβαίως θα πρέπει όλοι με την στάση τους και την ψήφο τους στην κοινοβουλευτική διαδικασία να τοποθετηθούν ανοιχτά και υπεύθυνα. Με γνώμονα το συμφέρον και την ανάπτυξη της περιοχής».

Τάκης Αντωνακόπουλος, Δήμαρχος Πύργου

«Ήταν δημιουργική η συνάντηση, στην πρόταση του Σεβασμιότατου για να ενοποιηθούν όλοι πάνω στο αίτημα της συναντήσεως με τον πρωθυπουργό, συμφώνησαν όλοι. Νομίζω ότι με αυτή την κορυφαία συνάντηση μπορεί να γίνει κάτι. Βεβαίως από εκεί και πέρα έχουν δρομολογηθεί ενημερώσεις των αρχηγών των κομμάτων. Υπάρχει και το συμβούλιο αιρετών που εκφράζει σε χαμηλότερο βαθμό και την αυτοδιοίκηση. Αλλά και όλο τον συνδικαλισμό και όλες τις συλλογικότητες του νομού, το οποίο κινείται και έχει ήδη ενημερώσει όλο το πολιτικό σύστημα τι συμβαίνει. Έχουμε το στοιχείο της εξαίρεσης εδώ στην Ηλεία και της αδικίας.

Αυτό συμβαίνει μόνο στην Ηλεία. Είδατε ότι το Αίγιο πήρε παράταση, όλοι κάπως βολεύονται στην περιφέρεια. Κανένα πανεπιστήμιο στην υπόλοιπη χώρα δεν κάνει αυτό που κάνει η Πάτρα, άρα είμαστε μία εξαιρετική περίπτωση αδικίας. Και ως τέτοια θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη, στο πολιτικό σύστημα και όπου μπορούμε, ενωμένοι, με τις υπογραφές μας. Νομίζω ότι μπορεί και να κερδίσουμε αυτή την φορά».

Κώστας Νικολούτσος, Πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον Σεβασμιότατο για την πρωτοβουλία που είχε για την σημερινή εκδήλωση. Γιατί πράγματι έδωσε η Ηλεία ένα ενιαίο μέτωπο, πως μπορεί να αντιμετωπίσει τα θέματα. Μέσα από μία εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, καταλήξαμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα που πρέπει να κινηθούμε. Θέλω να διατυπώσω ότι η παρουσία ακαδημαϊκού περιβάλλοντος στην Ηλεία είναι εκ των ων ουκ άνευ για το μέλλον της οικονομίας τον τόπο. Σήμερα η νέα οικονομία με αυτό που λέμε νεοφυείς επιχειρήσεις, καινοτομία, επιχειρηματικότητα, δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Άρα η αποκοπή της Ηλείας από το ακαδημαϊκό περιβάλλον σφραγίζει κατά κάποιον τρόπο και την οικονομική απαξίωση. Αποτελεί το μεγάλο εμπόδιο για την πρόοδο από εδώ και πέρα. Προσωπικά θέλω να πω οι σχολές οι οποίες ήρθαν στην Ηλεία και η Μουσειολογία και το πανεπιστήμιο το Γεωπονικό. Το οποίο μέχρι σήμερα δημιούργησε μία παράδοση γιατί η Μουσειολογία δουλεύει από το 2007 στον Πύργο. Είναι μία παράδοση και χάνουμε μία παράδοση. Ότι καινούργιο θέλει πολύ χρόνο να χτιστεί μπροστά και νομίζω ότι πρέπει να μείνουμε αταλάντευτα στο χώρο των υπαρχουσών σχολών στην Ηλεία, να παραμείνουν και να αναβαθμιστούν. Γιατί δεν έχουν μόνο τον κίνδυνο να εξαιρεθούν από το μηχανικό μηχανογραφικό δελτίο. Αλλά και με τη βάση του 10 οι σχολές αυτές πρέπει να είναι αξιολογημένες ψηλά στις επιθυμίες των συμμετεχόντων. Έτσι ώστε να μη μας υπερκαλύψει αυτή η λεγόμενη βάση του 10.

Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι η Μουσειολογία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, είναι η μόνη σχολή στην Ελλάδα που υπάρχει. Πιστεύω ότι τα συμπεράσματα που ελήφθησαν από την σημερινή συνάντηση μπορούν να μας οδηγήσουν σε μία ενιαία αντιμετώπιση από όλους μας στα θέματα της Ηλείας. Ζητάμε και από τον κόσμο να συστρατευτεί μαζί μας σε αυτή την προσπάθεια».

Exit mobile version