Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΆνοιξαν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι

Άνοιξαν οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι

Η Εφορεία  Αρχαιοτήτων  για τις ώρες λειτουργίας τους στην Ηλεία

Θα παραμείνουν κλειστοί αύριο λόγω της Εθνικής επετείου

Έπειτα από μια μεγάλη περίοδο αναστολής της λειτουργίας τους που διήρκησε σχεδόν πέντε μήνες και με τα αλλεπάλληλα lockdowns που τους κράτησαν κλειστούς να έχουν ξεκινήσει την 7η Νοεμβρίου 2020, άνοιξαν προχθές  Δευτέρα, με το χειμερινό (μη διευρυμένο) ωράριο, οι υπαίθριοι αρχαιολογικοί χώροι της Ηλείας και όλης της Ελλάδος.

Δυνάμει της Κοινής Υπουργικής Απόφαση Αριθμ. ΔΙα/Γ.Π.οικ. 17698/2021 ΦΕΚ 1076/Β/19-3-2021 “Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας …” εξαιρούνται της αναστολής λειτουργίας οι ανοικτοί αρχαιολογικοί χώροι/ΚΑΔ 91.03, ενώ εξακολουθούν να παραμένουν κλειστά τα μουσεία (ιστορικοί χώροι, κτίρια και παρόμοιοι πόλοι έλξης επισκεπτών).

Σύμφωνα με τα ισχύοντα για τη σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, η επίσκεψη στους υπαίθριους αρχαιολογικούς χώρους γίνεται αποκλειστικά πεζή ή με ποδήλατο, ατομικά ή έως τρία (3) άτομα ή οικογενειών (συζύγων/ συμβιούντων και τέκνων) υπό την προϋπόθεση τήρησης της ελάχιστης απόστασης του ενάμισι (1,5) μέτρου και την χρήση μάσκας.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ελάχιστοι ήταν οι επισκέπτες που πέρασαν την πύλη των αρχαιολογικών χώρων της Ηλείας χθες πρώτη ημέρα της λειτουργίας τους δεδομένων των μεγάλων περιορισμών και της πιεσμένης ψυχολογίας των πολιτών.

Ωστόσο, καλό είναι να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία όσοι κατοικούν κοντά στους αρχαιολογικούς μας χώρους, εμβληματικούς ή πιο ταπεινούς και να τους επισκεφτούν ώστε να βρεθούν στο πανέμορφο φυσικό τους τοπίο και να πάρουν μια ανάσα γνώσης και μάθησης.

Το ωράριο λειτουργίας

Για τους ενδιαφερόμενους πολίτες, μέχρι νεοτέρας, το ωράριο λειτουργίας των Αρχαιολογικών Χώρων αρμοδιότητας Εφορείας  Αρχαιοτήτων  Ηλείας έχει ως εξής:

  • Αρχαιολογικός Χώρος Ολυμπίας: 08:00-15:30
  • Αρχαιολογικός Χώρος Ήλιδας : 08:00-15:00
  • Αρχαιολογικός Χώρος Επικούριου Απόλλωνα: 08:00-15:00
  • Κάστρο Χλεμούτσι (κλειστό κάθε Τρίτη): 08:00-15:00

Εξάλλου τα κάτωθι μουσεία αρμοδιότητας Εφορείας  Αρχαιοτήτων μέχρι νεωτέρας, βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας: Κλειστό
  • Μουσείο της Ιστορίας των Ανασκαφών Ολυμπίας: Κλειστό
  • Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας: Κλειστό
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου : Κλειστό
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Ήλιδας: Κλειστό
  • Μουσείο Κάστρου Χλεμούτσι: Κλειστό

Τέλος η Αρχαιολογική Υπηρεσία  ενημερώνει το κοινό ότι αύριο  Πέμπτη, 25 Μαρτίου 2021 ημέρα αργίας λόγω της Εθνικής επετείου, όλοι οι ανωτέρω χώροι της Ηλείας θα παραμείνουν κλειστοί.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ