Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΘέλει αρετή και τόλμη η παραμονή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Θέλει αρετή και τόλμη η παραμονή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων

Μόνη εναντίον όλων η Ηλεία

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε με ψήφους 45 υπέρ, 3 κατά και 3 λευκά την αποδοχή της εισήγησης της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού

Ο Δήμαρχος Πύργου έδειξε τον δρόμο της ανατροπής της απόφασης: ο αγώνας θα είναι πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και δικαστικός

Όλοι οι βουλευτές Αχαΐας με τη ΝΔ συμφωνούν με την απαξίωση της Ηλείας

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν δεδομένη. Χθες βράδυ απλά επισημοποιήθηκε, κάνοντας δεκτή την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού. Δηλαδή την κατάργηση της Μουσειολογίας Πύργου και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι. Μεταξύ 51 συμμετεχόντων, οι 45 ψήφισαν υπέρ της πρότασης, καταψήφισαν 3, συγκεκριμένα η Πρόεδρος της Μουσειολογίας κα Αναστασία Ζαφειρόπουλου και οι Πρόεδροι των δύο Τμημάτων του Αγρινίου, ενώ είχαμε και 3 λευκά. Ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του Αιγίου ψήφισε «ναι» στη μεταφορά του στην Πάτρα. Όπως φυσικά και το Τμήμα Γεωπονίας της Αμαλιάδας για τη μεταφορά του στο Μεσολόγγι.

Πλέον, ο αγώνας είναι και επίσημα πολιτικός, κοινωνικός, αλλά και δικαστικός, για την ανατροπή της πλήρους απαξίωσης της Ηλείας. Αυτό έγινε ξεκάθαρο στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Πρυτανικής Αρχής του Πανεπιστημίου Πατρών με τους αιρετούς των τριών Νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

«Θα δράσετε λες και πέρασε ο …Ιμπραήμ;»

«Θα στερήσετε όλο το αναπτυξιακό οξυγόνο της περιοχής; Εδώ θα τα κλείσετε όλα; Τι γίνεται επιτέλους με την Ηλεία; Θα δράσετε λες και πέρασε ο …Ιμπραήμ;», ήταν η αφοπλιστική αναφορά του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου στη χθεσινή συνεδρίαση.  Ο Δήμαρχος Πύργου με σκληρή γλώσσα έθεσε ξεκάθαρα τους τρεις άξονες αντίστασης κατά των προθέσεων Πανεπιστημίου και υπουργείου Παιδείας. Πρώτον, ανέφερε πως εν μέσω πανδημίας δεν γίνεται να λαμβάνονται τόσο σημαντικές αποφάσεις πως δημιουργούν αναταραχές στις τοπικές κοινωνίες.

Δεύτερον, ο κ. Αντωνακόπουλος έθεσε ζήτημα νομιμότητας της όλης διαδικασίας. Καθώς σύμφωνα με το Νόμο 4485/2017, που επικαλείται ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, το υπουργείο θα έπρεπε να έχει αποστείλει επίσημο ερώτημα προς το Πανεπιστήμιο. Προκειμένου να ζητήσει την ομόφωνη γνώμη της Συγκλήτου είτε για κατάργηση, είτε για μεταφορά τμημάτων. Μάλιστα, ο Δήμαρχος Πύργος απέστειλε εγγράφως, πριν την χθεσινή συνεδρίαση, επίσημο ερώτημα προς τον Πρύτανη. Για το εάν έχει τεθεί στην Σύγκλητο του Πανεπιστημίου από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Απάντηση δεν δόθηκε από πλευράς Πρύτανη, ενώ όπως τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου «θα προσφύγουμε στα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης για το θέμα».

Τρίτον, όπως δήλωσε ο κ. Αντωνακόπουλος «τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα καλούμε τον κόσμο σε συγκεντρώσεις από τώρα και θα αγωνιστούμε για το δίκαιο!».

Τέλος, ο Δήμαρχος Πύργου ανέφερε πως έχει προγραμματίσει ραντεβού με όλους τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ενώ θα ζητήσει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα.

Έκκληση από Λυμπέρη

Ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης ζήτησε να ανασταλεί η απόφαση. «Η αντίδρασή μας θα είναι άμεση, καθολική και σφοδρή», τόνισε. Κι έκανε έκκληση να εργαστούν όλοι από κοινού προκειμένου να βρεθεί λύση για το για το συμφέρον των κοινωνιών στη Δυτική Ελλάδα.

«Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας…»

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης  έκανε έκκληση για ένα Πανεπιστήμιο που θα βρίσκεται παντού και θα αγκαλιάζει και τους 700.000 πολίτες της Δυτικής Ελλάδας. «Είναι στο χέρι σας, είναι στο χέρι μας…», τόνισε.

Συμμετείχε η Αυγερινοπούλου

Από τους Ηλείους βουλευτές συμμετείχε μόνο η Διονυσία Αυγερινοπούλου. Η οποία τόνισε πως «η Ηλεία οφείλει όχι μόνο να συμμετέχει, αλλά να έχει ισχυρή παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας». Ενώ παράλληλα έκανε αναφορά σε «δημιουργία ενός Κέντρου Διεθνών Ακαδημαϊκών Προγραμμάτων. Εν είδει «ομπρέλας» πανεπιστημιακών και ερευνητικών προγραμμάτων με συνεργασία ελληνικών και ξένων ιδρυμάτων με έδρα την Αρχαία Ολυμπία».

Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη χθεσινή συνεδρίαση απείχαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των τριών Νομών. Οι οποίοι απέστειλαν κοινή επιστολή όπου μεταξύ άλλων τονίζουν πως «Δε βρίσκουμε, κανένα λόγο να συμμετέχουμε σε μία συνεδρίαση στην οποία θα έρχεται προς ψήφιση ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Για εμάς ο στρατηγικός σχεδιασμός ενός πανεπιστημίου θα έπρεπε να είναι αντικείμενο συζήτησης με όλους τους πολιτιστικούς και παραγωγικούς φορείς της περιοχής».

«Ναι» στην απαξίωση της Ηλείας

Ιδιαίτερης αναφοράς χρίζει το γεγονός πως όλοι οι βουλευτές Αχαΐας με τη ΝΔ (Τσιγκρής, Φωτήλας, Κατσανιώτης, Αλεξοπούλου). Δήλωσαν ότι συμφωνούν με τις προτάσεις τις Επιτροπής πλην της απομάκρυνσης της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο.

Ο βουλευτής Αχαΐας με το ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με τη λογική εξακτίνωσης του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΚΙΝΑΛ ήταν λάβρος τονίζοντας πως θα πρέπει η Πάτρα να αποφασίσει εάν τα θέλει όλα στην Πάτρα ή ανάπτυξη και στους τρεις Νομούς της Περιφέρειας. «Να λάβει τέλος το καλαμπούρι», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ζήτησε ξεκάθαρα επανίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος με τη σειρά του αντιτάχθηκε στην μεταφορά της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα. Ενώ ο Δήμαρχος Μεσολογγίου Κώστας Λύρος δήλωσε χαρακτηριστικά «η επιστροφή της Γεωπονίας στο Μεσολόγγι είναι θετική».

Σκληρή γλώσσα από τον Δήμαρχο Αγρινίου

Άκρως επικριτικός εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου, αναφέροντας: «Δεν βλέπω καμία στρατηγική για ανάπτυξη, αντίθετα βλέπω σχέδιο για σύμπτυξη. Η μόνη στρατηγική που ακολουθεί το Πανεπιστήμιο είναι χωροταξική. Κόβει όλα τα Τμήματα που βρίσκονται εκτός Πατρών. Ακούω όλα τα χρόνια να μιλούν στην Πολιτεία και στα όργανα για αποκέντρωση. Αυτό δε μπαίνει στα ακαδημαϊκά κριτήρια; Εκεί δηλαδή στοχεύουμε στη συγκέντρωση; Τα κριτήρια είναι κυρίως συντεχνιακά. Μιλάτε για βάσεις εισαγωγής, αλλά βλέπω ότι αναφέρεστε μόνο στις βάσεις των Τμημάτων σε Αγρίνιο, Πύργο, Αμαλιάδα και Αίγιο, τα Τμήματα της Πάτρας έχουν όλα υψηλές βάσεις;». Ο κ. Παπαναστασίου τελείωσε την παρέμβασή του, λέγοντας: «Σας κάνουμε μία τελευταία έκκληση να σταματήσετε την λογική συγκέντρωσης στην Πάτρα. Αλλιώς προχωράμε σε αποφάσεις Δ.Σ. για ίδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας!».

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην ΠΔΕ και πρώην Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας έκανε αναφορά στη χαμένη ευκαιρία της Ηλείας για ίδρυση ΤΕΦΑΑ. Ενώ ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε πως υπάρχει πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών στην Ηλεία (μελέτη Παναγιωτόπουλου). Ενώ κάλεσε το Πανεπιστήμιο να απαντήσει με ποιον τρόπο θα συνεχιστεί η παρουσία του στις πόλεις όπου καταργεί τα τμήματα. Όπως αναφέρεται στην εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού.

Παρεμβάσεις έκαναν επίσης εκπρόσωπος της παράταξης Χατζηλάμπρου και των Οικολόγων.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Φοιτητών που βρίσκονταν έξω από την Πρυτανεία εξέφρασε την αντίθεση του Συλλόγου με το Νόμο Κεραμέως στο πλαίσιο του οποίου εντάσσεται η εισήγηση της Επιτροπής, σύμφωνα με τους φοιτητές.

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός και βουλευτής Αχαΐας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επεσήμανε πως το εκπαιδευτικό σύστημα όπως έχει διαμορφωθεί βάζει σε αντιπαράθεση τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ήταν κατηγορηματικός: «Δεν υπάρχει αυτοδιοίκητο. Ο υπουργός αποφασίζει». Τέλος ανέφερε πως τόσο η Ηλεία, όσο και η Αιτωλοακαρνανία, δικαιούνται τις δικές τους Σχολές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ