Home Επικαιρότητα Ακαδημαϊκή κάλυψη σε πολιτική απόφαση

Ακαδημαϊκή κάλυψη σε πολιτική απόφαση

0

Καλείται να δώσει σήμερα η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών

Συνεδριάζει σήμερα στις 16:00 μέσω τηλεδιάσκεψης για την «αρπαγή» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας

Έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης, οι Βουλευτές Ηλείας και οι Δήμαρχοι Πύργου και Αμαλιάδας

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών καλείται σήμερα στις 16:00, μέσω τηλεδιάσκεψης. Να προσδώσει ακαδημαϊκή κάλυψη σε μια προειλημμένη πολιτική απόφαση: την «αρπαγή» των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας.

Όπως έδειξαν οι τελευταίες εξελίξεις, υπουργείο Παιδείας και Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκονται σε πλήρη ταύτιση απόψεων για την κατάργηση της Μουσειολογίας Πύργου και τη μεταφορά της Γεωπονίας από την Αμαλιάδα στο Μεσολόγγι. Η μόνη διαφορά στα επιχειρήματά τους είναι το «μπαλάκι» επίρριψης ευθυνών. Το Πανεπιστήμιο ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση θα πάρει την τελική απόφαση. Ενώ από την άλλη, η κυβέρνηση, δια στόματος Άγγελου Συρίγου ισχυρίζεται ότι το Πανεπιστήμιο θα… νομοθετήσει! Φυσικά, οι έωλοι νομικοί ισχυρισμοί του υφυπουργού Παιδείας διαψεύστηκαν με «κρότο» τόσο από τον Κώστα Τζαβάρα, όσο και από τον Διονύση Καλαματιανό.

Σήμερα, η Σύγκλητος συνεδριάζει με μοναδικό θέμα την εισήγηση της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Πατρών. Η Επιτροπή που αποτελείται από 20 µέλη ∆ΕΠ (σχεδόν από τη µισή Σύγκλητο) έχει καταλήξει ότι η ακαδηµαϊκή και η ερευνητική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου περνά, μέσω της «καθαίρεσης» των δύο Τμημάτων της Ηλείας. Και της μεταφοράς στην Πάτρα της Ιστορίας-Αρχαιολογίας του Αγρινίου και της Φυσικοθεραπείας του Αιγίου.  Η εισήγηση θα παρουσιαστεί παρουσία του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρµάκη, των επικεφαλής συνδυασµών του Περιφερειακού Συµβουλίου. Όλων των βουλευτών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας και των  Δηµάρχων Πύργου, Ήλιδας, Πατρέων, Αιγιαλείας, Αγρινίου και Μεσολλογίου, που έχουν προσκληθεί να συμμετέχουν.

Θα «παίξει το χαρτί» ο Περιφερειάρχης;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης «παίξει το χαρτί», που έχει προαναγγείλει. Δηλαδή την περικοπή χρηματοδότησης προς το Πανεπιστήμιο Πατρών, σε περίπτωση που η εισήγηση γίνει δεκτή από την πλειοψηφία της Συγκλήτου. Το κλίμα πάντως αναμένεται θερμό, καθώς όλοι οι βουλευτές της Ηλείας και οι Δήμαρχοι Πύργου και Ήλιδας, έχουν ξεκάθαρα βάλει στο κάδρο το «καθηγητικό κατεστημένο» των Πατρών. Που οδήγησαν με τις επιλογές τους στην σημερινή κατάληξη.

Χρ. Μπούρας: «Ότι πει η Σύγκλητος»

Από την πλευρά του ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Χρήστος Μπούρας με δηλώσεις του στην εφ. «Πελοπόννησος» του Σαββάτου, τόνισε για τη σημερινή συνεδρίαση: «Αισιοδοξώ κι ευελπιστώ ότι όσα περιγράφω τους τελευταίους 6 µήνες στους συνοµιλητές µου έχουν γίνει κατανοητά. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, λιγότερη σηµασία έχει η αρχή ή η άποψη του ενός. Είµαι ο Πρύτανης της Συγκλήτου και είναι αδιαπραγµάτευτο για µένα το ότι θα κάνω αυτό που θ’ αποφασίσει η Σύγκλητος. Ακόµη και πρώτο µεταξύ ίσων να µε δείτε και να θεωρείτε σηµαίνουσα την προσωπική µου άποψη. Να είσθε βέβαιος ότι θα χαθεί µπροστά στην απόφαση της Συγκλήτου και ασφαλώς αυτό είναι το σωστό. Αν παρ’ ελπίδα (υποθετικά µιλάω), προκύψει το όποιο ηθικό δίληµµα µε τον εαυτό µου, σας διαβεβαιώ ότι θα παραιτηθώ».

Θα παρουσιαστεί άλλη πρόταση;

Τέλος, ο κ. Μπούρας δήλωσε με νόημα: «∆εν σας κάνει εντύπωση ότι δεν υπάρχει άλλη συνολική πρόταση;». Θα παρουσιαστεί άραγε σήμερα από το ηλειακό μέτωπο κάποια άλλη συνολική πρόταση. Όπως η μελέτη του Γιώργου Παναγιωτόπουλου για Σχολή Πανεπιστημιακών Σπουδών. Ή η δημιουργία του ΤΕΦΑΑ, η ίδρυση του οποίου έχει άλλωστε νομοθετηθεί με τη σύμφωνη γνώμη της Συγκλήτου;

Exit mobile version