Home Επικαιρότητα «Τελειωμένα» τα Τμήματα για τον Συρίγο

«Τελειωμένα» τα Τμήματα για τον Συρίγο

0

Ο υφ. Παιδείας υιοθέτησε εμμέσως τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών για Γεωπονία και Μουσειολογία

«Ένιψε τας χείρας του», ερμηνεύοντας τον Νόμο 4485/2017 ως δικαίωμα του Πανεπιστημίου για αποφάσεις. Αλλά παράλληλα επιχειρηματολόγησε με στοιχεία προκειμένου να αποδείξει γιατί πρέπει να κλείσουν  η Μουσειολογία και η Γεωπονία!

Αρραγές το μέτωπο Βουλευτών, Δημάρχων, Περιφέρειας. Που πλέον έχουν ως μόνη επιλογή να θέσουν το ζήτημα στον πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων

Για τον κ. Συρίγο το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλεία είναι ένα για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχαία Ολυμπία. Όπως ανέφερε στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε ο Αντιπεριφειάρχης Ηλείας. Με τη συμμετοχή Βουλευτών, Περιφερειάρχη και Δημάρχων Πύργου και Ήλιδας

Σε έμμεση υιοθέτηση των προτάσεων του Πανεπιστημίου Πατρών για κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Ηλείας προχώρησε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος. Σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους όλους τους Ηλείους Βουλευτές, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας και τους Δημάρχους Πύργου και Ήλιδας. Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπερφιεριάρχη Βασίλη Γιαννόπουλου, ο οποίος συντόνισε και την συζήτηση.

Ο Άγγελος Συρίγος, στο ίδιο μοτίβο με την αντίστοιχη τηλεδιάσκεψη για την παραμονή της Φυσικοθεραπείας στο Αίγιο, «ένιψε τας χείρας του». Ερμηνεύοντας τον Νόμο 4485/2017 ως εξής: «Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας λειτουργεί μέσα στους υπάρχοντες νόμους. Βάσει του Άρθρου 5 του Νόμου 4485/2017 δε μπορούμε να αποφασίσουμε για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Πατρών. Πρέπει το Πανεπιστήμιο να συμφωνήσει. Υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για την αξιολόγηση των Τμημάτων και πάνω σε αυτούς τους κανόνες πατάει το Πανεπιστήμιο της Πάτρας και έρχεται να πει τα όσα λέει. Τα εάν αυτά που λέει το Πανεπιστήμιο είναι σωστά, θα το κρίνει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Είναι λάθος να κρίνω εγώ τους κανόνες, γιατί τότε θα παρέμβω στο έργο μίας ανεξάρτητης αρχής».

Παράλληλα όμως, ο κ. Συρίγος, επιχειρηματολόγησε με στοιχεία προκειμένου να αποδείξει πως τόσο η Μουσειολογία, όσο και η Γεωπονία είναι τελειωμένες υποθέσεις! «Το Τμήμα της Μουσειολογίας δημιουργήθηκε στο πόδι. Ξέροντας ότι δεν θα είχε μέλη ΔΕΠ», τόνισε ο υφυπουργός. Και συνέχισε ως εξής: «Το Τμήμα Μουσειολογίας είχε θέσεις για 223 φοιτητές, ενεγράφησαν 124. Μ.Ο. βαθμού εισαγωγής 8,8. Οι 90 εισακτέοι είχαν βαθμολογία κάτω από 5. 2 Μέλη ΔΕΠ, κανένας Μουσειολόγος. Το να βάζουμε 223 φοιτητές στη Μουσειολογία όπου θεωρητικώς θα αποφοιτούσαν σε 10 χρόνια 2200 άτομα. Με προοπτική να τους απορροφήσουν τα Μουσεία. Δεν έχουμε τέτοια αριθμό Μουσείων. Τα Τμήματα Μουσειολογίας είναι κατευθύνσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο, σε όλο τον κόσμο υπάρχουν μόνο 3-4 Τμήματα Μουσειολογίας σε προπτυχιακό επίπεδο.

Στο Τμήμα Γεωπονίας 210 εγγεγραμμένοι, τελικώς ενεγράφησαν 136 λόγω μετεγγραφών, 74 άτομα παρακολούθησαν μαθήματα πέρυσι, 70 φέτος. Μ.Ο. βαθμού εισαγωγής 9,13. Το 90% των φοιτητών κάτω από το 8.  Έχουμε τμήματα με πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής. Στο Τμήμα Γεωπονίας, που είναι παλιό τμήμα, οι απόφοιτοι ήταν το 8,5% του συνολικού αριθμού των φοιτούντων. Κάποιο λάθος έχουμε κάνει στο τμήμα».

Ομολόγησε εμμέσως

Ο κ. Συρίγος ουσιαστικά ομολόγησε εμμέσως ότι συμφωνεί απολύτως με τις προτάσεις του Πανεπιστημίου Πατρών. «Βλέπω αντικειμενικά προβλήματα ως ακαδημαϊκός δάσκαλος», επεσήμανε.  Πλέον, είναι ξεκάθαρο ότι η απόφαση για την κατάργηση των Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Ηλεία και μάλιστα άμεσα, από το επόμενο μηχανογραφικό. Είναι πολιτική, τουλάχιστον σε ότι αφορά το υπουργείο Παιδείας. Ο μόνος δρόμος που απομένει πλέον στο ηλειακό μέτωπο είναι να θέσουν το ζήτημα στο κορυφαίο επίπεδο. Στον πρωθυπουργό και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Μονοετές μεταπτυχιακό στην Αρχαία Ολυμπία

«Το βασικό που ακούω ως επιχείρημα είναι πως η Ηλεία μένει χωρίς Πανεπιστημιακό Τμήμα. Ακούω την πρόταση σας που ουσιαστικά είναι να αργήσουμε να κάνουμε δεκτή την πρόταση του Πανεπιστημίου της Πάτρας και αν περιλαμβάνονται τα Τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό. Τι θα πείτε σε αυτά τα 10-15 παιδιά που θα μπουν μόνο φέτος; Ότι κάνουμε πείραμα με τις ζωές σας;», ανέφερε ο Άγγελος Συρίγος. Σε ότι αφορά το ακαδημαϊκό μέλλον της Ηλείας, ο υφυπουργός Παιδείας ήταν ξεκάθαρος. Έκανε λόγο για μονοετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχαία Ολυμπία, μία εξέλιξη που φυσικά δεν προήλθε από πρωτοβουλία το κ. Συρίγου, αλλά λόγω των κινήσεων του Δημάρχου Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργου Γεωργιόπουλου. Ο οποίος από τον περασμένο Οκτώβριο έχει ξεκινήσει τις επαφές και τις διαδικασίες.

«Είμαι ήδη σε συζητήσεις και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Ψάχνοντας το τι μπορεί να γίνει για την Αρχαία Ολυμπία. Έχω συζητήσει και με τον Δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, υπάρχει ο χώρος του ξενοδοχείου «Ξένιος Ζευς». Που μπορεί σε βάθος χρόνου να χρησιμοποιηθεί ως εγκαταστάσεις Τμήματος. Προς το παρόν έχω μιλήσει με την Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία. Η οποία για 1-2 χρόνια, μέχρι αν γίνουν οι εγκαταστάσεις στο ξενοδοχείο Ξένιος Ζευς, θα μπορεί να φιλοξενεί προγράμματα. Επειδή έχουμε τετραετή προγράμματα προπτυχιακών σπουδών, δεν είμαστε ανταγωνιστικοί διεθνώς γιατί σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη έχουν τριετή προγράμματα. Κανείς δεν θα έρθει αν σπουδάσει σε ένα τετραετές πρόγραμμα. Σε ένα μονοετές μεταπτυχιακό όμως μπορούμε ένα προσελκύσουμε φοιτητές από το εξωτερικό», ανέφερε.

Η Αμαλιάδα

Σε ότι αφορά την Αμαλιάδα,  τόνισε ότι υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις, αλλά «δεν υπάρχει εστιατόριο, δεν υπάρχει εστία, δεν υπάρχει βιβλιοθήκη. Εάν αποφασίσει να βοηθήσει η Περιφέρεια για δημιουργία δομών στην Αμαλιάδα θα μπορέσουμε να το κρατήσουμε».

Καμία αναφορά στον Πύργο!

Για τον Πύργο ο υφυπουργός δεν έκανε καμία αναφορά (! ) και κατέληξε ως εξής: «Προσπαθώ να έχει η Ηλεία παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας και της Ευρώπης. Με κάτι που θα της ταιριάζει και θα σχετίζεται με την Αρχαία Ολυμπία. Για αυτό τον λόγο προσπαθώ να συνεννοηθώ και με το Πανεπιστήμιο Πατρών και με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Έχετε έναν θησαυρό στα χέρια σας, πρέπει να δούμε πως θα αναδείξουμε αυτό τον θησαυρό».

Αρραγές το μέτωπο

Το ηλειακό μέτωπο βουλευτών, Δημάρχων, Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, μαζί και με τον Περιφερειάρχη, παρέμεινε αρραγές. Όλοι έκαναν αναφορά στον «καθηγητικό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Πατρών». Που μεθοδικά οδήγησε την κατάσταση σε αδιέξοδο, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα

«Φτάσαμε ως εδώ, έχουμε εγκλωβιστεί σε μια αμείλικτη πραγματικότητα. Επειδή υπήρχε η ξεκάθαρη μεθόδευση από την καθηγητική κοινότητα του Πανεπιστημίου Πατρών. Θεωρώ ότι αυτό πρέπει η κυβέρνηση να το αντιληφθεί. Θέλω να πιστεύω ότι υπάρχουν ακόμα ελπίδες για να έχει η Ηλεία παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Δεν υπαγορεύεται ούτε εμμονικά, ούτε με τοπικιστικά κριτήρια, είναι μια πραγματικότητα, μια αναγκαιότητα. Η Ηλεία θα πρέπει αν έχει παρουσία στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας. Είναι κρίμα από τη στιγμή που έχουμε αυτό το πολιτιστικό και παραγωγικό αποτύπωμα να χάνουμε τμήματα που έχουν άμεση σχέση με τον τόπο μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Συρίγο που αποδέχτηκε την πρόσκληση.

Η Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Διονυσία Αυγερινοπούλου τόνισε πως το ζήτημα είναι μείζον πρόβλημα για τον Νομό Ηλείας. Υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά που εφαρμόζονται από πλευράς Πανεπιστημίου, ζητώντας να παραμείνουν τα Τμήματα. Ενώ παράλληλα έκανε αναφορά για το Κέντρο διεθνών Προγραμμάτων στην Αρχαία Ολυμπία.

Ο Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Κώστας Τζαβάρας κατακεραύνωσε το πανεπιστημιακό κατεστημένο του Πανεπιστημίου Πατρών κάνοντας λόγο για «νεόκοπους καθηγητές» που ευνοήθηκαν από τον Νόμο και χρησιμοποιούν τη Σύγκλητο για να προωθήσουν τα συνδικαλιστικά τους συμφέροντα. Ο κ. Τζαβάρας ανέφερε χαρακτηριστικά πως πρόκειται για παγκόσμια πρωτοτυπία να αρνείται ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα την Αρχαία Ολυμπία, ενώ επεσήμανε πως με βάση το άρθρο 16 του Συντάγματος η ανώτατη εκπαίδευση έχει αυτοδιοίκητο και όχι αυτονομία. Κάτι που σημαίνει πως δεν μπορεί να παράγει νέους νόμους, ούτε να καταργεί παλιούς. «Μόνο με νέο της Βουλής γίνεται αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά. «Ζητώ να δώσετε τη δυνατότητα να πρυτανεύσει η λογική», ανέφερε προς τον κ. Συρίγο, ενώ ζήτησε από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη να περικόψει την οικονομική ενίσχυση της Περιφέρεια σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο εμμείνει στην απόφασή του.

Ο Βουλευτής Ηλείας με τη ΝΔ Ανδρέας Νικολακόπουλος τόνισε πως οι Ηλείοι Βουλευτές δεν θα δεχθούν να μείνει η Ηλεία εκτός μηχανογραφικού και πως η κυβέρνηση πρέπει να ασκήσει πιέσεις στους καθηγητές που έχουν ξεκάθαρο σχέδιο εναντίον της Ηλείας.

Ο Βουλευτής Ηλείας με τον ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός τόνισε πως η κυβέρνηση δε μπορεί να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις των καθηγητών. «Η τελική ευθύνη θα είναι δική σας, ο νόμος αλλάζει με νόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά και έκανε λόγο για προμελετημένο έγκλημα.

Ο Βουλευτής Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης επεσήμανε πως διαχρονικά το υπουργείο Παιδείας παίρνει τις αποφάσεις για την κατάργηση ή την ίδρυση τμημάτων και πως η Ηλείας δεν πρέπει να αποκοπεί από τον ακαδημαϊκό χάρτη. «Να μην κρυφτεί το υπουργείο πίσω από μία άποψη πανεπιστημιακών οργάνων. Η κατάργηση των τμημάτων δε μπορεί να είναι απόφαση Μπούρα-Ματζαβίνου», τόνισε. Παράλληλα, έκανε αναφορά στην πρόταση για δημιουργία Σχολής Πολιτισμικών Σπουδών που κατέθεσε ο καθηγητής κ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε πως το θέμα είναι τόσο μεγάλο που ενώνει όλους τους χώρους. «Η πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα είχε συμφωνήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο με την προηγούμενη Πρυτανική Αρχή. Η συμφωνία ανέφερε ότι τα τμήματα θα παραμείνουν αλώβητα και πως το Πανεπιστήμιο θα εξακτινωθεί, αλλά πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, πετάχτηκε στα σκουπίδια», τόνισε. Ο κ. Φαρμάκης έκανε λόγο για δήθεν ακαδημαϊκά κριτήρια και ξεκαθάρισε πως η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Πατρών εξαρτάται από την ισχύ της συμφωνία που υπάρχει με την Περιφέρεια. «Λογοδοτούμε στους πολίτες της Περιφερείας για κάθε ευρώ που ξοδεύομε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων», τόνισε με νόημα ο Περιφερειάρχης.

Ο Δήμαρχος Πύργου Παναγιώτης Αντωνακόπουλος έκανε λόγο για «αιτία πολέμου». «Θα ξεσηκωθεί ο κόσμος, οι κόμπος έφτασε στο χτένι», τόνισε.

Τέλος, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης επεσήμαινε προς τον κ. Συρίγο ότι οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί λένε ότι η τελική απόφαση είναι της κυβέρνησης και προσέθεσε πως θέλουμε να αναπτυχθεί ο τόπος μας, είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε τα τμήματα, αρκεί να μείνουν στο μηχανογραφικό».

Exit mobile version