Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κόκκινη γραμμή» η διατήρηση των Τμημάτων

«Κόκκινη γραμμή» η διατήρηση των Τμημάτων

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου με τους Δημάρχους της Ηλείας για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

Το μέτωπο αυτό δε θα διασπαστεί με «χάντρες και χρυσωμένα χάπια», δηλώθηκε κατηγορηματικά 

Η διατήρηση των Τμημάτων Μουσειολογίας και Γεωπονίας, αποτελεί τον υψηλό και αδιαπραγμάτευτο στόχο των αιρετών της Ηλείας. Όπως αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, κατά την διάρκεια της συνάντησής τους, χθες, μετά από πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου. Η κοινή θέση και απαίτησή τους θα αποτυπωθεί σε Ψήφισμα. Το οποίο θα παραδοθεί στον Πρωθυπουργό και στο Υπουργείο Παιδείας, οι οποίοι είναι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι για την τελική απόφαση διαμόρφωσης του Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας.

Στην συνάντηση συμμετείχαν όλοι οι Δήμαρχοι της Ηλείας, συγχαίροντας αρχικά τον κ. Γιαννόπουλο για την πρωτοβουλία και τονίζοντας την ανάγκη, το άτυπο αυτό θεσμικό μέτωπο αιρετών, να παραμείνει ενεργό και αρραγές. Για την διεκδίκηση και άλλων μεγάλων ζητημάτων που αφορούν την Ηλεία. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, που «άνοιξε» με την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Γιαννόπουλος, οι δυο Δήμαρχοι Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος και Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις. Σχετικά με τις επόμενες – άμεσες – κινήσεις για την διεκδίκηση διατήρησης των τμημάτων, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα, τις έδρες των δήμων που εκπροσωπούν.

Ακολούθως, τις προτάσεις και την συγκατάθεσή τους για την επίτευξη αυτού του στόχου, εξέφρασαν εν λευκώ και οι δήμαρχοι Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων Σάκης Μπαλιούκος, Πηνειού Ανδρέας Μαρίνος, Ζαχάρως Κώστας Αλεξανδρόπουλος και Ανδραβίδας – Κυλλήνης Γιάννης Λέντζας. Δηλώνοντας και οι ίδιοι ρητά και κατηγορηματικά ότι το μέτωπο αυτό δε θα διασπαστεί με «χάντρες και χρυσωμένα χάπια». 

«Σύσσωμη και ενωμένη η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού»

 «…Έχουμε απόλυτη ταύτιση απόψεων, κι αυτό αποδείχθηκε και στην σημερινή μας συνάντηση. Συνεχίζουμε την κοινή προσπάθεια και τον αγώνα μας για να διατηρήσουμε τα κεκτημένα». Δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος στο τέλος της συνάντησης. Ενώ σχολιάζοντας την αμετακίνητη και αδιαπραγμάτευτη στάση του Πανεπιστημίου για την εξεύρεση λύσης εξυγίανσης των τμημάτων της Ηλείας, αντί για την οριστική κατάργησή τους, σημείωσε «…Το τελευταίο χρονικό διάστημα αναλώσαμε τις προσπάθειες μας, τόσο στο Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και σε άλλες συναντήσεις. Προκειμένου να πείσουμε την Πρυτανική Αρχή για το αυτονόητο. Δυστυχώς, αποδείχθηκε ότι απευθυνόμασταν “εις ώτα μη ακουόντων” καθώς η απόφασή της ήταν εξαρχής ειλημμένη και η στόχευσή της προφανής. Αποδείχθηκε επίσης ότι υπάρχει ένα πολύ ισχυρό Αχαϊκό ακαδημαϊκό λόμπι, το οποίο “κρύβεται” πίσω από δήθεν τεχνοκρατικές αναλύσεις. Προκειμένου να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα».

Δήλωσε κατηγορηματικά ότι η θέση σύσσωμης της Ηλείας, θα διατυπωθεί με τον πιο εμφατικό τρόπο. Απευθυνόμενη πια στο Υπουργείο Παιδείας και στην Κυβέρνηση, προκειμένου να καταστεί σαφές σε Κυβερνητικό επίπεδο. Τι σημαίνει, και τι συνεπάγεται πρακτικά για την Ηλεία η κατάργηση των τμημάτων. «Δεν το έχουν αντιληφθεί και πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορεί να απαξιώνεται ένας ολόκληρος νομός. Δεν γίνεται να μας γυρίζουν την πλάτη. Αυτό πρέπει να σταματήσει», κατέληξε ο κ. Γιαννόπουλος.

«Τα Τμήματα δημιουργούνται με Νόμο και με Νόμο καταργούνται»

 «Κοινή απαίτηση και στόχος του θεσμικού μετώπου που έχει συγκροτηθεί είναι να μην βγουν από το Μηχανογραφικό τα δυο τμήματα. Να διαμορφωθεί ο Ακαδημαϊκός  Χάρτης της Ηλείας και να γίνει σαφές ότι αυτές τις αποφάσεις τις λαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση». Δήλωσε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, συμπληρώνοντας πως, «… επειδή τα Τμήματα δημιουργούνται με Νόμο και με Νόμο καταργούνται, θα πρέπει και οι Βουλευτές της Ηλείας να δεσμευτούν από την πλευρά τους ότι θα είναι αρωγοί σε αυτό τον αγώνα. Δεν θα  ψηφίσουν στη Βουλή, τον Νόμο που θα καταργεί αυτά τα Τμήματα». Αναφέρθηκε παράλληλα σε μια σειρά προτάσεων και πρωτοβουλιών που θα ενισχύσουν τον αγώνα του μετώπου. Απαιτώντας, αρχής γενομένης από το Πανεπιστήμιο, να σταματήσει ο αποκλεισμός της Ηλείας.

«Είμαστε αποφασισμένοι…»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι, με αυτή την αφορμή, ξεκινώντας σήμερα από εδώ, αυτή η ομάδα, να δουλέψει σε όλα τα επιμέρους μεγάλα ζητήματα του νομού. Και για να δουλέψει και να έχει καλύτερα αποτελέσματα, από αυτά που είχε στο παρελθόν, θα πρέπει να έχει ξεκάθαρους στόχους. Κι αυτός ο στόχος που τέθηκε σήμερα είναι ότι, η τελευταία γραμμή που μπορούμε να δεχθούμε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, είναι ότι δεν μπορεί τα τμήματα που υπάρχουν, να μην μπουν στα Μηχανογραφικά Δελτία». Και συμπλήρωσε τέλος, πως «…ξεκινάμε από αυτά, και θα δούμε σε επόμενες συναντήσεις, πως θα τεθεί ένα ισχυρό πλαίσιο βάσης για την Ανώτατη Εκπαίδευση στην Ηλεία.  Με θέσεις, με προτάσεις και ανυποχώρητο αγώνα».

Συνάντηση με Συρίγο

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας σε συνεννόηση με τους Δημάρχους θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση ή τηλεδιάσκεψη με τον αρμόδιο υφυπουργό Παιδείας Άγγελο Συρίγο. Παρουσία όλων των βουλευτών του Νομού, ενώ σήμερα θα έχεις συνάντηση με το Οικονομικό και το Τεχνικό Επιμελητήριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ