Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Μεγάλωσε» η ξηρά στην παραλία!

«Μεγάλωσε» η ξηρά στην παραλία!

Ιδιαίτερα εμφανές το φαινόμενο της παλίρροιας μεταξύ Κατακόλου και Σπιάντζας

Το φαινόμενο της παλίρροιας (άμπωτη) που το τελευταίο διάστημα είναι εμφανές σε πολλές παραλίες της Ελλάδας, παρατηρείται  και  σε ακτές της Ηλείας.

Πιο εμφανής είναι παλίρροια στην παραλία μεταξύ Κατακόλου και Σπιάντζας, όπου η θάλασσα έχει μετατοπιστεί προς τα μέσα, με αποτέλεσμα  η ξηρά να έχει …μεγαλώσει!

Τι είναι αυτό όμως που οδηγεί στο συγκεκριμένο φαινόμενο, που σε πολλούς προκαλεί και ανησυχία;

Επιστήμονες τονίζουν πως, η ελάχιστη στάθμη θάλασσας εμφανίστηκε στις 27 Φεβρουαρίου, κατά την φάση της παλιρροιακής άμπωτης, όπως αναμενόταν λόγω παλιρροιακής συζυγίας (Πανσέληνος). Η πτωτική τάση της στάθμης της θάλασσας, ωστόσο, εξηγείται από την επίδραση των έντονων βόρειων ανέμων που επικράτησαν στην Μεσόγειο κατά το διάστημα 25 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου, οι οποίες μετέφεραν μάζες νερού προς τις νότιες ακτές της Μεσογείου, όπου η στάθμη εμφάνισε σχετική άνοδο.

Τα προγνωστικά μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι η στάθμη θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα την 14 Μαρτίου. Όπως εξηγεί ο Νίκος Καμπάνης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Ερευνας, του Ινστιτούτο Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου, μας τη δίνει η πλατφόρμα MARINOMICA (http:// odysseaplatform.eu/) που δημιουργήθηκε μέσω του ευρωπαϊκού έργου H2020 ODYSSEA, στην εκτέλεση του οποίου συμμετέχει το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Ερευνας του ΙΤΕ τα τελευταία 4 χρόνια.

Το έργο ODYSSEA συντονίζεται από το Τμήμα Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Η MARINOMICA παρέχει προβλέψεις για την εξέλιξη της παλίρροιας, καθώς και οπτικό υλικό από την περιοχή της Μεσογείου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ