Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότηταΣτους δρόμους και πάλι οι αγρότες

Στους δρόμους και πάλι οι αγρότες

ΟΑΣΗ

Σε κινητοποίηση προχώρησαν χθες οι αγρότες- κτηνοτρόφοι μέλη της ΟΑΣΗ. Ζητώντας ουσιαστική στήριξη από την κυβέρνηση, καθώς εν μέσω πανδημίας οδηγούνται κυριολεκτικά σε τέλμα. Στις 12:00 το μεσημέρι οι αγρότες συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Αγ. Γεωργίου, ενώ στη συνέχεια με αυτοκινητοπομπή μετέβησαν στο κτίριο της Π.Ε. Ηλείας με στόχο με επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

Αναφερόμενος στη κινητοποίηση των αγροτών ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Θανάσης Βομπίρης τόνισε:

«Η κυβέρνηση, μας οδηγεί με τη στάση της, στη φτωχοποίηση και στο ξεκλήρισμα. Ενώ το προηγούμενο διάστημα έχουμε υποστεί μεγάλες ζημιές- λόγω της πανδημίας, αφού πολλά προϊόντα έμειναν απούλητα. Οι τιμές στα περισσότερα προϊόντα, κατρακυλούν χωρίς την κυβέρνηση να παίρνει ουσιαστικά μέτρα για αυτό. Δηλαδή να δοθούν οι κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα μας,  ώστε να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και να καλύψουμε το κόστος της παραγωγής, με αποτέλεσμα να μένουμε δίχως στήριξη.

Οι ενισχύσεις οι οποίες δόθηκαν, ήταν ελάχιστες καθώς πετάχτηκαν εκτός περισσότεροι από τους μισούς παραγωγούς. Ενώ για πολλά προϊόντα δεν δόθηκε καμία ενίσχυση, όπως πορτοκαλί και η σταφίδα. Εμείς διεκδικούμε στήριξη από την κυβέρνηση, διεκδικούμε κατώτερες εγγυημένες τιμές, φθηνό πετρέλαιο για να μπορούμε να καλλιεργούμε. Είμαστε στο δρόμο σήμερα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα λόγω των συνθηκών. Εμείς θα δώσουμε ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και θα πούμε στην κυβέρνηση ότι είμαστε εδώ και αγωνιζόμαστε. Περνάνε νόμους καταστολής και χτυπάνε κόσμο όταν διαμαρτύρεται. Χτυπάνε κόσμο στις πλατείες και δεν βλέπουν τους ανθρώπους έξω από τις τράπεζες 50- 100 άτομα να περιμένουν στην ουρά. Θεωρούμε ότι είναι όλα μία κοροϊδία. Δεν έχουν παρθεί μέτρα, ούτε για την υγεία καθώς τα Νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας είναι ανύπαρκτα, χωρίς παθολογικές κλινικές. Θέλουμε να πάμε σε γιατρό και πληρώνουμε σε ιδιώτες».

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Μητσόπουλος, υπογράμμισε: «Μαζευτήκαμε στο κόμβο της Αγ. Γεωργίου, τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και Παραγωγοί Λαϊκών Αγορών για να διαμαρτυρηθούμε για τα μέτρα της κυβέρνησης. Που εν μέσω πανδημίας νομοθετεί εις βάρος της μικρής αγροτιάς, με στόχο να την εξολοθρεύσει και να επιβιώσουν εταιρείες. Στόχος είναι να μπουν ιδιώτες μέσα στους χώρους των λαϊκών αγορών. Αποφασίζουν και άλλα μέτρα που θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση του φτωχού αγρότη. Απαιτούμε από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα προκειμένου ο ΕΛΓΑ να μείνει κρατικός και να πληρώνει στο 100% τη ζημιά.

Η κυβέρνηση εδώ και 22 χρόνια δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ, νομοθετημένα στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Τα μέτρα που έρχονται και σε αυτόν τον τομέα οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ. Ενώ στόχος είναι να μπουν ιδιωτικές εταιρείες στον χώρο της ασφάλισης των αγροτικών προϊόντων. Ζητάμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να έχουμε μείωση 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα όσον αφορά τα αντλιοστάσια. Να υπάρχουν φθηνά εφόδια για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια αλλά και να πληρωθούν άμεσα οι ζημιές από την «Μήδεια» γιατί είναι θέμα επιβίωσης».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ