Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Το μέτωπο διεκδίκησης είναι αρραγές»

«Το μέτωπο διεκδίκησης είναι αρραγές»

Νεκτάριος Φαρμάκης στην «ΠΡΩΤΗ» για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας τονίζει πως τώρα είναι η ώρα για θεσμική μάχη μέσα από πολιτισμένο διάλογο, ενώ δηλώνει πως σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν πειστεί από τον διάλογο «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια…»

Το δικό του μήνυμα προς το Πανεπιστήμιο Πατρών και τους πολίτες της Ηλείας για τη μάχη που δίνεται για το μέλλον των Πανεπιστημιακών Τμημάτων του Νομού μας, στέλνει από την «ΠΡΩΤΗ» ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης. Ο κ. Φαρμάκης τονίζει πως τώρα είναι η ώρα για θεσμική μάχη μέσα από πολιτισμένο διάλογο, ενώ τολμά να δηλώσει πως σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν πειστεί από τον διάλογο «υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια…».

Η εφημερίδα μας έθεσε αρχικώς στον Περιφερειάρχη το ερώτημα για πιθανή πολιτική συνδρομή προς το Πανεπιστήμιο Πατρών από μέρους της κυβέρνησης για κατάργηση των Τμημάτων στην Ηλεία.   «Το Πανεπιστήμιο για λόγους που δεν δύναμαι να γνωρίζω, επιλέγει να εκμεταλλευτεί τη δυνατότητα που του δίνεται μέσω της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑ) να προασπίσει και να τεκμηριώσει τα, σύμφωνα με τη δική του στρατηγική, πλάνα. Οι λόγοι, όπως φάνηκε μέσα από την συζήτηση ότι δεν είναι αμιγώς ακαδημαϊκοί. Αυτό δεν εμπεριέχει πολιτική, εμπεριέχει πολιτική του Πανεπιστημίου, το οποίο έχει αυτοδιοίκητο. Και ακριβώς επειδή έχει αυτοδιοίκητο υπάρχει μία διαφορά στην προσέγγιση. Το Πανεπιστήμιο Της Πάτρας καλείται να επιλέξει και γι αυτό το καλέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Το καλέσαμε γιατί κάνουμε διάλογο, είμαστε πολιτισμένοι άνθρωποι. Διάλογος γίνεται, παντρειά με το ζόρι δεν γίνεται, όσο και να φωνάζουμε. Σε αυτή την παντρειά εμείς πήγαμε προίκα και είπαμε ότι είμαστε εδώ για να συνδράμουμε οικονομικά σε υποδομές όσο χρειαστεί για τα περιφερειακά τμήματα. Ένας διάλογος γίνεται σε πολιτισμένο επίπεδο, δε μπορεί να γίνεται σε επίπεδο εκβιασμού. Τώρα, σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο δεν πειστεί μέσα από τον διάλογο… υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια…», δήλωσε ο κ. Φαρμάκης στην «ΠΡΩΤΗ».

«Ο αγώνας που δίνω δεν έχει προηγούμενο»

Ακολούθως ρωτήσαμε τον Περιφερειάρχη ποια θα είναι η αντίδραση σε περίπτωση που το Πανεπιστήμιο Πατρών εμμείνει τις προτάσεις του Στρατηγικού Σχεδιασμού. «Τότε, θα έχουμε μία πραγματικότητα μπροστά μας, αλλά μέχρι τότε πρέπει να παλέψουμε. Γιατί να πέσουμε αμαχητί στη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε; Το μπροστά είναι μια Ανεξάρτητη Αρχή με ένα νομοθετικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί από παλιά και αναφέρει πως αφήνει την ακαδημαϊκή κοινότητα να αποφασίζει μόνη της. Οπότε, η μεγάλη μάχη είναι τώρα. Προφανώς και δοθεί μάχη και προς το υπουργείο, για να μας βοηθήσει στο επόμενο βήμα. Αν θέλουμε αν μιλάμε σοβαρά, ο αγώνας που δίνω δεν έχει προηγούμενο. Η μάχη που δίνω δεν είναι επικοινωνιακή, δίνω μάχη θεσμική!», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.

«Προτείνουν η κατάργηση τμημάτων και στους δύο Νομούς»

Τέλος, ο Νεκτάριος Φαρμάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για το αρραγές μέτωπο διεκδίκησης ανάμεσα στους Δημάρχους της Ηλείας, της Αιτωλοακαρνανίας και της Περιφέρειας: «Έχουμε συμφωνήσει σε κοινό μέτωπο με τους Δημάρχους, ασχέτως του τρόπου διεκδίκησης που επιλέγει ο καθένας. Μας ενώνει η κοινή διεκδίκηση. Το μέτωπο είναι αρραγές. Και θέλω να τονιστεί αυτό. Για πρώτη φορά κάλεσα όλους τους Δημάρχους για να μην εμφιλοχωρήσει ο τοπικισμός, όλοι οι Δήμαρχοι και της Αιτωλοακαρνανίας και της Ηλείας είναι μαζί στο μέτωπο. Είναι λάθος αυτό που λέγεται πως παίρνουν ένα τμήμα από την Ηλεία και το πάνε στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό που προτείνουν είναι η κατάργηση τμημάτων και στους δύο Νομούς».

Ο Π. Παπαδόπουλος στην συνάντηση με Μπούρα

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην αυριανή συνάντηση των 7 Δημάρχων της Ηλείας με τον Πρύτανη Χρήστο Μπούρα, την Περιφέρεια θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ