«Η αλήθεια και το δίκαιο θα αποκατασταθούν»

Ανοιχτή επιστολή  δήμαρχου Ζαχάρως στον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος  Σ.  Φάμελλο για τον Κυπαρισσιακό

Ανοιχτή  επιστολή προς τον πρώην υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σ. Φάμελλο,  σχετικά με το Π.Δ. που αφορά τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, απέστειλε ο δήμαρχος Ζαχάρως κ. Κώστας Αλεξανδρόπουλος.

Στην επιστολή ο δήμαρχος Ζαχάρως τονίζει ότι « δυστυχώς το ΣτΕ, επέλεξε να μην απαντήσει στο κύριο θέμα της Αίτησης Ακύρωσης. Που αφορά στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) του 2011. Βάσει της οποίας εκδόθηκε το απαράδεκτο Π.Δ. για τη δήθεν «προστασία» του Κυπαρισσιακού». Επισημαίνοντας συγχρόνως ότι «με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κοινωνικό και  οικονομικό πρόβλημα».

Η ανοιχτή επιστολή

Αναλυτικά  η ανοιχτή επιστολή   του κ. Αλεξανδρόπουλου έχει ως εξής:

«Κύριε Φάμελλε, δηλώνετε υπερήφανος για ένα Π.Δ. που επιβάλει στυγνά και άδικα μέτρα σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Ζαχάρως και του Νομού Ηλείας, από τον Αλφειό μέχρι τα σύνορα της Μεσσηνίας. Οι περιουσίες χιλιάδων ανθρώπων «δημεύθηκαν» και τους εξαναγκάζετε να προσφύγουν σε δικαστικούς αγώνες. Να ξοδευτούν και να αναμένουν πολλά χρόνια για να αποζημιωθούν. Με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κοινωνικό και  οικονομικό πρόβλημα.

Η συζήτηση για τη συγκρότηση αναπτυξιακού  σχεδίου για τον Κυπαρισσιακό κόλπο που προτείνετε, προϋποθέτει την ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ των διαλεγομένων. Εμπιστοσύνη δεν υπάρχει, αφού από τη Διοίκηση ,επικεφαλής της οποίας υπήρξατε την κρίσιμη περίοδο της έκδοσης του Π.Δ., δεν δόθηκαν ποτέ απαντήσεις ούτε σε  κρίσιμα θέματα ουσίας αλλά ούτε και σε θέματα νομιμότητας της διαδικασίας. Διευκρινίζω ότι σε καμιά περίπτωση η θέση του Δήμου Ζαχάρως εναντίον του συγκεκριμένου Π.Δ. αποτελεί κομματική αντιπαράθεση. Δεδομένου ότι το σύνολο των δημοτών, ανεξάρτητα του πολιτικού χώρου στον οποίο ανήκουν, θίγονται και είναι ελάχιστες εξαιρέσεις όσοι δεν αντιτίθενται στο Π.Δ.

Δυστυχώς το ΣτΕ, επέλεξε να μην απαντήσει στο κύριο θέμα της Αίτησης Ακύρωσης, που αφορά στην Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) του 2011. Βάσει της οποίας εκδόθηκε το απαράδεκτο Π.Δ. για τη δήθεν «προστασία» του Κυπαρισσιακού αλλά δεν απάντησε ούτε στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της παράνομης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Γνωρίζετε κε Φάμελλε ότι οι παράγοντες της ΕΤΑΔ Α.Ε. και του Υπουργείου Περιβάλλοντος ΠΡΟΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ, χωρίς ίχνος σεβασμού στο νόμο, τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος που επιβλήθηκαν. Και μετά ανέθεσαν τη σύνταξη της Μελέτης, που υποτίθεται θα διερευνούσε εάν υπάρχουν «είδη» και «οικοσυστήματα» προς προστασία (άρθο 6, ν.3937/2011); Με τέτοιες παράνομες μεθοδεύσεις κατασκευάστηκε το περιώνυμο Π.Δ., που θα φροντίσουμε να μείνει στην ιστορία των ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΧΡΟΝΙΚΩΝ ως χείριστο παράδειγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και παραμόρφωσης της πραγματικότητας σε βάρος των συμφερόντων του λαού. Συμπεριλαμβανομένων των  έντιμων και ιδεολόγων φυσιολατρών.

Η  απόφαση του ΣτΕ, εξαιτίας των παραπάνω και πολλών άλλων παρανομιών, που θα εκτεθούν στον κατάλληλο χρόνο, έχει μειωμένο έως ανύπαρκτο κύρος και δεν έχει την αποδοχή της κοινωνίας. 

Προς το παρόν, ενδεικτικά καταθέτω στην κρίση όλων την ατυχή  επιχειρηματολογία του ΣτΕ το οποίο  παραδέχεται πως «… Η ΕΠΜ/2011 αναγνωρίζει ότι η καρδιά του βιότοπου αναπαραγωγής της χελώνας βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Κυπαρισσιακού κόλπου (του νομού Μεσσηνίας), ενώ στο βόρειο τμήμα παρατηρείται, στην παρούσα κατάσταση, χαμηλή φωλαιοποίηση, και… δεν κατατάσσει τις παραλίες του νομού Ηλείας στις σημαντικές, ούτε στις αρκετά σημαντικές για τη φωλαιοποίηση του είδους, αλλά στην τρίτη και τελευταία κατηγορία, στην οποία ανήκουν όλες οι υπόλοιπες παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα».

Η φράση «στην παρούσα φάση» να σημαίνει άραγε ότι στο μέλλον θα επιδιώξουν την αύξηση της φωλαιοποίησης της caretta, ώστε να γίνει η Νότια Ηλεία ένας «κατασκευασμένος», μη φυσικός βιότοπος; Αυτό δεν είναι αντίθετο στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία και τη διατήρηση των «ειδών» και των «οικοτόπων»; Στη σειρά αυτού του επιπέδου επιχειρημάτων ακολουθεί η αποδοχή από το ΣτΕ του… ατράνταχτου  επιστημονικού επιχειρήματος(!) πως: «η περιοχή μελέτης [η Νότια Ηλεία δηλαδή] βρίσκεται απέναντι από την Ζάκυνθο, σε απόσταση λιγότερη από 100 χιλιόμετρα, και δίπλα ακριβώς στην παραλία του νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου». Δηλαδή, επιβλήθηκε στην Νότια Ηλεία το ανάλογο του Τουρκο-Λιβυκού Μνημονίου. Αφού όση σχέση έχει η Τουρκία με τη Λιβύη άλλη τόση έχει η Νότια Ηλεία με τη Ζάκυνθο!

Στη συνέντευξή σας στην «ΠΡΩΪΝΗ» της 15.2.2021, για να δικαιολογήσετε την πολιτική σας, λέτε πως η «Προστασία της περιοχής είναι κεντρική στρατηγική στόχευση της Ε.Ε.». Δεν παρουσιάσατε όμως ποτέ ούτε εσείς ούτε κάποιος  προκάτοχός σας, όλα αυτά τα χρόνια, ένα έγγραφο με το οποίο η Ε.Ε. σας υποχρεώνει ή έστω σας προτρέπει να λάβετε αυτές τις εξοντωτικές αποφάσεις σε βάρος του Ηλειακού λαού και ειδικότερα σε βάρος των κατοίκων του Δήμου Ζαχάρως. Η Ευρώπη, που επικαλείστε, δεν ευθύνεται για τον τρόπο με τον οποίο εσείς εφαρμόζετε τις σχετικές οδηγίες. Η Ευρώπη καλά τα λέει. Εσείς τα διαστρεβλώνετε και μετά την επικαλείσθε ως άλλοθι και της χρεώνετε τις τραγικές σας επιλογές σε βάρος του λαού. Αναλάβετε τις ευθύνες σας και αφήστε ήσυχη την  Ευρώπη!

Αλήθεια, αφού φτάσαμε στο σημείο αυτό, λαμβάνοντας υπόψη και τον ιδεολογικό χώρο από τον οποίο προέρχεστε, είναι δυνατόν να μας συμβουλεύετε «να σταματήσουμε να γυρίζουμε προς τα πίσω και να μπλέκουμε σε νομικά ή γραφειοκρατικά διλήμματα»;

Ζητάτε δηλαδή να πάψουμε να αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση της αλήθειας και του δικαίου και να συμμορφωθούμε και να υποταχθούμε στο ψέμα και την αδικία;

Όταν καταστρέφεται το μέλλον του Δήμου μας… ο αγώνας απαιτείται να κορυφωθεί, δεν θα σταματήσει. Και, επιτέλους, σταματήστε να εκφοβίζετε τον κόσμο για τον κίνδυνο επιβολής προστίμου δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στη χώρα. Αφού γνωρίζετε καλά ότι για την Ηλεία και την περιοχή του Δήμου Ζαχάρως δεν έχει υπάρξει ποτέ ούτε απλή καταγγελία στη Ε.Ε! Μη χρησιμοποιείτε σαν «μπαμπούλα» την Ε.Ε. Εκθέτοντας και την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν αγνοία της, μπροστά στη διογκούμενη δυσαρέσκεια του κόσμου που βρέθηκε από τη μια μέρα στην άλλη χωρίς περιουσία.

Αλήθεια, γνωρίζετε κάποια άλλη πυκνοκατοικημένη και ενεργά οικονομική περιοχή της χώρας μας. Που ακόμη και μέσα στον οικοδομικό ιστό της έχει οριστεί η οικοδομική αρτιότητα στα είκοσι (20) στρέμματα;

Αποτελεί Ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία του περιβάλλοντος να βαφτίσετε το δάσος της χαλεπίου πεύκης, της κοινής πεύκας δηλαδή, σε δάσος κουκουναριάς. Ή να φορτώσετε τον τόπο μας με ανύπαρκτους «οικότοπους» και «είδη», όπως η θαλάσσια χελώνα, σε μία παραλία αδιάφορη για την αναπαραγωγική της διαδικασία, για να τον καταστήσετε -με το ζόρι- υπό προστασία;

Συνεχίζοντας  εξάλλου ο επικεφαλής της Δ.Α. Ζαχάρως, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Φάμελλε, δηλώνετε ότι η περιοχή «έχει ένα ασφαλές, σταθερό, και ισχυροποιημένο πλαίσιο προστασίας». Λάθος. Η περιοχή ενταφιάστηκε και το Π.Δ., ως προϊόν ψεύδους και παράνομων ενεργειών δεν είναι ούτε ασφαλές ούτε ισχυρό. Είναι άδικο, προκαλεί φτώχεια και δεν είναι κοινωνικά αποδεκτό. H Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη του 2011 προτείνει για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Να ασχοληθούν οι δημότες μας με την παραγωγή ξερών σύκων… σταφίδας… και κρασιού.

Εσείς συμβουλεύετε να προσκαλεί ο Δήμος επισκέπτες για να θαυμάσουν τι; το δάσος της… (ανύπαρκτης) κουκουναριάς και τους ανύπαρκτους οικοτόπους;. Πιστεύετε ότι οι οικοτουρίστες δεν ξέρουν να ξεχωρίζουν την κουκουναριά από τη κοινή πεύκα; Αναλογίζεστε κ. Φάμελλε, το τεράστιο κόστος από τη δυσφήμιση του τόπου μας και τις αγωγές αποζημίωσης των τουριστών και των Τουριστικών Γραφείων. Που θα έρχονται να παρατηρήσουν «είδη» και «οικοσυστήματα» και πάραυτα θα αντιλαμβάνονται ότι όσα προβάλουμε ως αξιοθέατα δεν υφίστανται;

Θα αποχωρούν ΕΞΑΠΑΤΗΜΕΝΟΙ και ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ. Πιστεύετε αλήθεια ότι μπορεί να γίνει ο  Κυπαρισσιακός κόλπος τόπος οικοτουρισμού επειδή απλά εκδώσατε το Π.Δ; Δικαίωμά σας να το πιστεύετε.   ΧΡΕΟΣ μας να υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας και την αλήθεια.

Ο«Φορέας Διαχείρισης», που προτείνετε, τι ακριβώς θα διαχειριστεί και για ποιο λόγο θα χρηματοδοτείται με ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια; Για να προστατεύει και να προβάλλει τις ανύπαρκτες κουκουναριές και τις… κινούμενες θίνες; «οικοτόπους» ανύπαρκτους και ανύπαρκτα «είδη»;  Κανένας δεν θα αναγκάσει την τοπική κοινωνία, που γνωρίζει την αλήθεια και έχει κρίση και κρίνει να παραδοθεί στα συμφέροντα των ΜΚΟ και παρατρεχάμενων κρατικών παραγόντων.

Ο λαός του Δήμου Ζαχάρως και ολόκληρης της Νότιας Ηλείας δεν έχει πιστεί για την ειλικρίνεια των προθέσεων της Διοίκησης. Που τις υποστηρίζει ούτε για την νομιμότητα της διαδικασίας, με την οποία επιβλήθηκαν οι εξοντωτικοί όροι στην περιοχή.  

Για την «έναρξη συζήτησης συγκρότησης αναπτυξιακού σχεδίου» απαιτείται ειλικρίνεια, εμπιστοσύνη και πεδίο ανάπτυξης, κυρίως. Και οι τρεις αυτές προϋποθέσεις λείπουν. Με την αλόγιστη «δύναμη» της εξουσίας  επιβάλατε  το παράνομο Π.Δ. Κανένας , όμως,  δεν έχει τη δύναμη να μας… «συμμορφώσει»,  και πολύ περισσότερο να μας «υποτάξει».

Κύριε Φάμελλε, υπερηφανεύεστε γιατί καταφέρατε να κάνετε το όραμά σας

Προεδρικό Διάταγμα. Προσφέρατε 25.000 στρέμματα στις ΜΚΟ. ΕΣΕΙΣ έχετε

την υποχρέωση να καταθέσετε ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. Δεν μπορείτε ούτε να υπεκφεύγετε, ούτε να μεταθέσετε στις «τοπικές αυτοδιοικητικές, πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις της περιοχής» αυτό το καθήκον σας. Εμείς ούτε βλέπαμε ούτε βλέπουμε καμία προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας μέσα στο σταθερό, όπως νομίζετε πλαίσιο προστασίας του Π.Δ. Λέγαμε – και συνεχίζουμε να λέμε – ότι το Π.Δ. είναι ο θάνατος της περιοχής και σας κακοφαινόταν. Ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τσιρώνης ενώπιον 400 ατόμων δήλωσε «δεν θα επιτρέψω να γίνει Σαντορίνη ο Κυπαρισσιακός». Και δεν το επέτρεψε. Επειδή, λοιπόν, εσείς βλέπετε ευκαιρίες αναμένουμε ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

Το Π.Δ., που εσείς υπερασπίζεστε, δεν προστατεύει την ακτογραμμή και την carreta, κ. Φάμελλε. Μπήκε μέσα στα σπίτια μας. Καταστρέφει τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας. Ο Δήμος Ζαχάρως θα αγωνιστεί με κάθε μέσο για τα συμφέροντα των δημοτών και του τόπου. Θα ζητήσει τη βοήθεια κάθε προοδευτικού και υπεύθυνου συμμάχου. Θα  προβάλλουμε τα δίκαιά μας και θα σταθούμε απέναντι σε οποιονδήποτε παίζει με τις ζωές μας. Θα είμαστε παρόντες σε κάθε ακρόαση, διαβούλευση επίλυσης του ζητήματος ή και δικαστική αίθουσα μέχρι την ώρα που Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ».

Σχετικά Άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ