Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕπικαιρότητα«Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε τέλμα…»

«Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε τέλμα…»

Ο Νέος Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Παναγιώτης Φλεβοτόμος στην πρώτη του συνέντευξη από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του

Στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και στη μάχη που θα πρέπει να δοθεί το προσεχές διάστημα για να κλείσουν τα «ανοιχτά μέτωπα» της Ηλείας αναφέρθηκε στην πρώτη του συνέντευξη, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, ο νέος Συντονιστής Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας Παναγιώτης Φλεβοτόμος μιλώντας στην «Πρώτη». Ο Π. Φλεβοτόμος άσκησε κριτική στις κυβερνητικές επιλογές ενώ αναφέρθηκε στην αλλαγή σελίδας που επιδιώκει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ερ. Νέα σελίδα με πολλούς νέους ανθρώπους στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Τι αλλάζει στη Νομαρχιακή Επιτροπή;

Απ. Επιθυμώ αρχικά να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με εξέλεξαν νέο συντονιστή γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Νομό Ηλείας. Η νέα Νομαρχιακή Επιτροπή απαρτίζεται από πολλούς και νέους ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και έχουν όραμα τους ένα καλύτερο μέλλον, ενώ δίπλα μας βρίσκονται και ιστορικά στελέχη της αριστεράς, που μας στηρίζουν και μας καθοδηγούν.

Αυτό το οποίο απαιτείται είναι η ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του κόμματος, ώστε να υπάρξει ανάταξη και να κατοχυρώσουμε στην πράξη ένα διακριτό πολιτικό ρόλο έναντι της κυβέρνησης. Η αντιπαράθεση με τη δεξιά παράταξη, με το νεοφιλελευθερισμό, θα γίνει κυρίως στο προγραμματικό επίπεδο και δεν πρέπει να αποφύγουμε αυτή την πρόκληση. Για να επιτευχθούν οι στόχοι είναι αναγκαία μια γενναία οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Οφείλουμε να ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα, που είναι η επαναλειτουργία σε όλα τα επίπεδα. Έχουμε μπροστά μας πολιτικές μάχες και έως τότε οφείλουμε να επικοινωνήσουμε τις θέσεις, τις απόψεις και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερ. Πριν από μερικές ημέρες είχαμε την εκλογής σας ως Συντονιστής στη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας, ωστόσο έχετε επιλέξει τους άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα;

Απ. Η επόμενη μέρα, είναι μία μέρα ενότητας, συσπείρωσης και ενεργού δράσης, μακριά από λογικές εσωστρέφειας και μικροκομματικών σκοπιμοτήτων. Οφείλουμε να επικοινωνήσουμε στο κόσμο, το όραμα του Αλέξη Τσίπρα, μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Θα βασιστούμε σε τέσσερις βασικούς άξονες, που έχουν να κάνουν με: α) εξωστρέφεια κι διεύρυνση του κόμματος, β) κοινωνική γείωση – στήριξη των πολλών γ) ανάδειξη θέσεων και προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ και δ) και δημιουργία νέας προοδευτικής πλειοψηφίας. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα δημοκρατικό «ανάχωμα» απέναντι στη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, όχι για λίγους και εκλεκτούς, αλλά για το σύνολο των πολιτών που σήμερα αγωνίζονται και ανησυχούν για το αύριο.

Ερ. Δεν μπορώ να μην ρωτήσω για τις εσωκομματικές «κόντρες» και «εντάσεις» που υπήρξαν το προηγούμενο διάστημα με φόντο τις εκλογές της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τόσος «ντόρος»;

Απ.  Κατ αρχήν οφείλω να συγχαρώ τον απερχόμενο Συντονιστή Γραμματέα Γιώργο Σαϊτά για τη συντροφική κι ήπια μεταξύ μας αναμέτρηση για το κοινό καλό του κόμματος. Οι διαδικασίες για την ανάδειξη νέα Νομαρχιακής ήταν καθαρά εσωτερικές και σαφώς στο πλαίσιο του δημοκρατικού διαλόγου που οφείλαμε να αναπτύξουμε υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις. Αλλοίμονο εάν συμφωνούσαμε όλοι με όλα… τότε θα υπήρχε πραγματικό πρόβλημα. Μέσα από έναν ουσιαστικό και δόκιμο διάλογο καταφέραμε να γυρίσουμε σελίδα και να περάσουμε στην επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή ως χώρος έχουμε ανάγκη μια πολύπλευρη και πολυεπίπεδη πολιτική ανοίγματος και συνεργασιών. Είναι ευθύνη όλων μας, στη νέα αυτή σελίδα να αποτυπωθούν οι θέσεις, οι απόψεις, το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Να τεθούν οι βάσεις για ένα αύριο καλύτερο μακριά από  μικροκομματικές πολιτικές του χθες.

Ερ. Στην Ηλεία υπάρχουν πολλά ανοιχτά «μέτωπα».  Τα ζητήματα της υγείας, των Πανεπιστημιακών σχολών ακόμα και των υποδομών, ταλανίζουν το Νομό αλλά και τους κατοίκους του. Ποια είναι η θέση σας, πάνω στα συγκεκριμένα ζητήματα;

Απ. Ας μη κρυβόμαστε. Μία σειρά από λάθη του παρελθόντος μας έχουν οδηγήσει στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Νομός Ηλείας σήμερα. Είναι αδιανόητο να βλέπουμε γιατρούς να δίνουν εν μέσω πανδημίας έναν άνισο αγώνα για την περίθαλψη των ασθενών. Και στο τέλος να εξαναγκάζονται σε παραίτηση, καθώς όχι απλά δεν τους προσφέρθηκε καμία απολύτως στήριξη αντίθετα μάλιστα επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο το εργασιακό τους περιβάλλον.

Αναφορικά με τα Πανεπιστήμια, βλέπουμε δυστυχώς την κυβέρνηση να προσπαθεί,   να ξηλώσει όλα όσα δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο Νόμο Γαβρόγλου, προβλέπεται η λειτουργία των τμημάτων Γεωπονίας στην Αμαλιάδας, Μουσειολογίας στο Πύργο και ίδρυση ΤΕΦΑΑ. Υπήρχε ένας βασικός σχεδιασμός αλλά και ενίσχυση του Νομού με ένα ιδιαίτερα «δυνατό» τμήμα όπως εκείνο του ΤΕΦΑΑ. Το υπουργείο Παιδείας σήμερα έχει μία εντελώς διαφορετική- καταστρεπτική λογική. Εκείνη του κλεισίματος των τμημάτων ή την σταδιακή εξαφάνιση τους μέσω της βάση του 10 αλλά και της μη εκχώρησης καθηγητών. Γκρεμίζουν λοιπόν ότι χρίστηκε. Το ίδιο ισχύει δυστυχώς και με τις υποδομές. Ακόμα περιμένουμε να δούμε εργασίες στο μεγάλο έργο υποδομών εκείνο της Πατρών – Πύργου. Ο υπουργός Υποδομών επέλεξε στην κυριολεξία να διαλύσει της εργολαβίες που ήταν σε εξέλιξη. Ο δρόμος  είχε ξεκινήσει, αλλά επέλεξαν να διαλύσουν αυτό που ο προκάτοχος του Χρ. Σπίρτζης είχε δημιουργήσει και μάλιστα με αίολες δικαιολογίες.

Είναι λογικό λοιπόν η νέα σελίδα για την Ηλεία να γράφεται με μελανά χρώματα από τη νέα κυβέρνηση. Αυτό το οποίο χρειάζεται είναι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον περαιτέρω υποβιβασμό του Νομού Ηλείας. Οφείλουμε να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που ουσιαστικά μας οφείλουν, μέσα από οργανωμένες δράσεις και σχέδιο…. Δεν μπορούμε να τους επιτρέψουμε να μας οδηγήσουν σε τέλμα.

Ερ. Πριν από μερικές μέρες σχολιάζοντας την  καθημερινότητα και το «κόκκινο» της Ηλείας γράψατε: «Στο «κόκκινο» η Ηλεία, στο «βαθύ κόκκινο» και η επιβίωση της τοπικής οικονομίας…». Πως πιστεύετε ότι θα βρει η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία του κορωνοϊού την οικονομία και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;

Απ. Δεν θέλω να γίνω «μάντης κακών», ωστόσο πολύ φοβάμαι ότι ήδη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ξεπεράσει τα όρια τους.  Ειδικά στην Ηλεία βιώνουμε την οικονομική κρίση από το 2007. Ενώ στη συνέχεια κληθήκαμε να διαχειριστούμε και την μακρά  περίοδο των μνημονίων. Πριν καν προλάβουμε να πάρουμε «ανάσα» χτυπηθήκαμε από την πανδημία του κορωνοϊού. Που οδήγησε στο πρώτο lockdown πριν από έναν χρόνο. Κανείς μέχρι τότε δεν είχε προετοιμαστεί για τον ερχομό μίας πανδημίας και κανείς δεν γνώριζε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις εδώ και ένα χρόνο ανοιγοκλείνουν…. Ούτε δουλεύουμε ούτε μένουμε κλειστά και κυρίως δεν υπάρχει σχέδιο για την διάσωση των επαγγελματιών. Η εστίαση σε μία συμβολική κίνηση κατάθεσε τα κλειδιά. Φοβάμαι όμως πως εάν η κυβέρνηση δεν λάβει ουσιαστικά μέτρα για τις κλειστές αλλά και τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Στην μετά covid εποχή θα έρθουμε αντιμέτωποι με λουκέτα και ανεργία.  Η επιχειρηματικότητα θα πρέπει να στηριχτεί και να ενισχυθεί με κάθε δυνατό τρόπο, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διάσωσης της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ