Ενάμισι ευρώ χωρίζει αγρότες και εμπόριο
Εβδοµάδα πόλωσης η περασµένη για τον ελαιοκοµικό τοµέα, µε την ιταλική αγορά να αντιστέκεται και να ανακτά περίτεχνα τα 9 ευρώ για τα (λίγα) έξτρα παρθένα της σύµφωνα µε το ISMEA, την ώρα που οι εξωκοινοτικές αγορές τραβούν ξανά το χαλί της ισπανικής αγοράς µε προσφορές για τoν βιοµηχανικό άσσο κάτω από τα 4 ευρώ το κιλό, φέρνοντας ξανά σε ανισορροπία την Ισπανία, η οποία λόγω φουλ ρυθµών συγκοµιδής παίζει στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ το κιλό για το έξτρα. Πρέπει επίσης να είναι ιστορικά η πρώτη φορά που έστω και στα χαρτιά, η απόσταση στις ισπανικές και ιταλικές τιμές για το έξτρα υπολογίζεται κοντά στα 4 ευρώ.
Στην Ελλάδα, η συγκοµιδή πάγωσε λόγω εξαιρετικών βροχών (>100 χιλιοστά), οι οποίες όµως περισσότερο ευνόησαν την υγεία του φυτικού κεφαλαίου, παρά την ελαιοπεριεκτικότητα της υπόλοιπης µισής σοδειάς που µένει ακόµη στα δέντρα. Μαζί µε την συγκοµιδή πάγωσε και η αγορά, αν και οι όποιες λίγες προσφορές του εµπορίου βελτιώθηκαν κατά 10 µε 30 λεπτά σε µέσους όρους συγκριτικά µε την περασµένη βδοµάδα, βοηθώντας κυρίως τα χαµηλά του εύρους παρά το χτίσιµο νέων κορυφών πάνω από τα 6 ευρώ για τα άριστα συµβατικά έξτρα. Ρεαλιστικά, η απόσταση στα θέλω παραγωγών και αγοραστών υπολογίζεται σε 1 με 1,5 ευρώ.
Όσον αφορά την ισπανική αγορά, είναι ευρέως αποδεκτό πως την αµέσως επόµενη περίοδο θα δούµε τα χαµηλά της σεζόν σε ένα πλήρως αντίστροφο σενάριο µε τη σεζόν 2023-2024. Φέτος, τα αποθέµατα έφτασαν οριακά µέχρι τέλος Οκτωβρίου, ενώ µε κάθε τρόπο (και έχει αξία να τονιστεί αυτό) η βιοµηχανία αρνήθηκε να δεσµευτεί σε µαζικές αγορές, προσφεύγοντας σε ευκαιριακές προµήθειες, αγοράζοντας λίγο-λίγο µήνα Νοέµβριο το φρέσκο ελαιόλαδο από παραγωγούς που καλλιεργούν µε εντατικές φυτεύσεις, σε τιµές που της επιτρέπουν να πλασάρει σήµερα ελαιόλαδο στα ράφια της λιανικής µε 7 και 8 ευρώ το λίτρο ή ακόµη και χαµηλότερα ενόψει Χριστουγέννων. Στις 11 ∆εκεµβρίου αναµένεται µε ενδιαφέρον το ισπανικό ισοζύγιο Νοεµβρίου, που θα ρίξει άπλετο φως για φρέσκα αποθέµατα και κατανάλωση. Η πρωτοπόρος του κλάδου Ισπανία, πάλι με επίσημα στοιχεία, αναμένει 17% αύξηση εγχώριας κατανάλωσης και 32% μεγέθυνση τονάζ την 2024/2025.
Από κει και πέρα, μετά τις πρώτες 10 μέρες έναρξης της μαζικής συγκομιδής, τα πρώτα στοιχεία αποδόσεων είναι μέτρια, με τις ελαιοπεριεκτικότητες σε μέσο όρο στο 16-17% έναντι 19% που υπολογίζει το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας για να ικανοποιηθεί το σενάριο των 1,3 εκατ. τόνων και στην πράξη δεν αποκλείεται να παραχθούν τελικά κάτω από 1,2 εκατ. τόνοι. Βέβαια, σε παγκόσμιο επίπεδο, έστω και με την ευρωπαϊκή παραγωγή στο όριο των 2 εκατ. τόνων, η υποτιθέμενη εξωκοινοβουλευτική παραγωγή 650.000-700.000 τόνων έρχεται να θολώσει τα νερά στην αγορά, φέρνοντας την παγκόσμια σοδειά μάλλον κοντά στους 3,1 εκατ. τόνους.
Μακροοικονοµικά, η παραγωγή συνδέεται γραµµικά και θετικά µε την κατανάλωση, κάτι που όσοι έχουν χαρτοφυλάκιο και ευθύνες, το αναγνωρίζουν. Η καθαρή µείωση της κατανάλωσης την τελευταία διετία ίσα που άγγιξε το 12,5%, παρά τις ιστορικά υψηλές τιµές, όταν η παραγωγή την τελευταία διετία περιορίστηκε κατά 25%. Κοινώς, ο καταναλωτής αποδεικνύει συνεχώς ότι θέλει και µπορεί να πληρώσει ακριβότερα το ελαιόλαδο συγκριτικά με παλαιότερα χρόνια ώστε να ικανοποιηθούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας αξίας, το θέµα είναι ποιος θα καρπωθεί αυτή την πρόθεση πληρωµής.
O διττός ρόλος του φορολογικού έτους για το ελαιόλαδο
Σύνδεση της σοδειάς µε το ανάλογο φορολογικό έτος, µε δυνατότητα τροποποιητικής δήλωσης δίχως πρόστιµο, ζητούν εδώ και αρκετά χρόνια οι παραγωγοί ελαιολάδου, µε το πρόβληµα των συντελεστών φορολόγησης να έρχεται ξανά στο προσκήνιο µετά από την περασµένη σεζόν µε τις υψηλές τιµές. Αγρότες που πούλησαν µήνα ∆εκέµβριο το 2023 στα υψηλά, είναι τώρα ουσιαστικά υποχρεωµένοι να πουλήσουν µέχρι τέλος του έτους σε ό,τι τιµή κι αν βρουν, ώστε να δείξουν έσοδα το 2024.
ΠΗΓΗ: elaiaskarpos.gr
Ελαιόλαδο:
Στην Ελλάδα οι χαμηλότερες τιμές
για τους παραγωγούς
και οι υψηλότερες για τους καταναλωτές
*5,3 ευρώ το κιλό στον έλληνα παραγωγό και 6,1 ευρώ το κιλό στον Ισπανό – 6,75 ευρώ το λίτρο στα ισπανικά σούπερ μάρκετ, 10,39 ευρώ στα ελληνικά
Νέες εκτιμήσεις δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στοιχεία που περιλαμβάνουν τόσο τον όγκο της παραγωγής, την εξέλιξη των τιμών και τα αποθέματα αλλά και τις καταναλωτικές τάσεις και το εμπόριο. Από τα στοιχεία αυτά και άλλες πηγές, φαίνεται ότι στην Ελλάδα όλοι είναι χαμένοι: οι παραγωγοί εισπράττουν τις χαμηλότερες τιμές από την πώληση του προϊόντος τους, ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές το αγοράζουν στις ακριβότερες τιμές.
Σύμφωνα με τη νέα δημοσίευση της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της ΕΕ, τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ η τρέχουσα εκτίμηση για τη νέα σοδειά αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στους 250.000 τόνους (άλλες εκτιμήσεις πάντως αναφέρουν ότι δεν θα φτάσει η εγχώρια παραγωγή στο υψηλό αυτό επίπεδο αλλά θα είναι κατά 20-30 χιλιάδες τόνους χαμηλότερη) ενώ της Ισπανίας θα φτάσει στους 1.290 χιλιάδες τόνους και της Ιταλίας στους 224 χιλιάδες τόνους. Μόνον η Ιταλία, όπως επιβεβαιώνουν οι νέες εκτιμήσεις της ΕΕ, θα έχει φέτος μειωμένη παραγωγή.
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, φαίνεται η πτωτική τους πορεία σε όλες τις αγορές, με μεγάλη όμως ένταση στην Ελλάδα και την Ισπανία, ενώ στην Ιταλία διορθώνουν μεν, αλλά με ήπιο ρυθμό και ήδη βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα.
Οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην Ελλάδα, το Νοέμβριο, διαμορφώνεται στα 5,33 ευρώ το κιλό, ενώ στην Ισπανία στα 6,15 ευρώ και στην Ιταλία στα 8,61 ευρώ.
Η παραγωγή σε άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες εκτός ΕΕ, δείχνει ότι η Τουρκία θα έχει υπερδιπλάσια φέτος παραγωγή φθάνοντας στους 450 χιλιάδες τόνους και η Τυνησία στους 340 χιλιάδες τόνους.
Η καταναλωτική ζήτηση ελαιολάδου, δείχνει να ανακάμπτει, με βάση πάντα τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά παραμένει κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους πενταετίας.
Πηγή: olivenews.gr