*«Με τον νέο προϋπολογισμό δίνουμε βάρος στον αθλητισμό – Μέλημα μας είναι αθλητικοί χώροι να αποτελέσουν κυψέλες της νεολαίας του Δήμου μας», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ και Αθλητισμού Πύργου
Του Πάνου Ηλιόπουλου
[email protected]
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε χθες στο γραφείο του, ο Αναπληρωτής Δημάρχου Πύργου και Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, ΚΕΠ και Αθλητισμού Νώντας Κυριαζής και αναφέρθηκε για θέματα αθλητισμού που αφορούν τον Δήμο. Αρχικά ο κ. Κυριαζής έκρουσε καμπανάκι για το κολυμβητήριο Πύργου, επισημαίνοντας: «Το κολυμβητήριο κινδυνεύει! Ο ανάδοχος του έργου έχει υποβάλει δύο λογαριασμούς 100.000 ευρώ και έχει έτοιμο έναν ακόμα λογαριασμό 40.000 ευρώ, δηλαδή έχει εκτελέσει έργο 240.000 ευρώ και δεν έχει πληρωθεί ούτε ένα ευρώ! Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Οι εργασίες δεν έχουν σταματήσει, αλλά οποιαδήποτε στιγμή θέλει ο ανάδοχος, ο νόμος του δίνει το δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση και να αποχωρήσει. Εκπέμπουμε SOS προς κάθε κατεύθυνση! Δεν γνωρίζω πως έχει δημοπρατηθεί το έργο, με την έννοια πως όταν δημοπρατείται ένα έργο υπάρχει η δέσμευση της πίστωσης, δηλαδή η βεβαίωση ότι υπάρχουν τα χρήματα. Φυσικά, την έχει δώσει η Περιφέρεια, αλλά με τη σειρά της και αυτή ζητά τα χρήματα από το Υπουργείο και την κυβέρνηση. Εμείς, ως Δημοτική Αρχή κι εγώ προσωπικά ως Αντιδήμαρχος έχουμε στόχο να βοηθήσουμε τη νεολαία του Δήμου μας. Έχουμε στο πρόγραμμά μας και στον σχεδιασμό μας υλοποίηση έργων και δράσεων για τον Αθλητισμό. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές που επί 20 χρόνια είχαν εγκαταλείψει στην τύχη τους όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις».
Το κλειστό του Κουβέλου
Επιπρόσθετα ο κ. Κυριαζής αναφέρθηκε αναλυτικά και για το κλειστό του Κούβελου, τονίζοντας πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει επισημαίνοντας: «Στο φετινό προϋπολογισμό δεν κατέστη δυνατό να εντάξουμε τέτοιου είδους έργα και δράσεις γιατί δεν προλάβαμε να τον συντάξουμε εμείς. Θα φανεί στον νέο προϋπολογισμό τι θα κάνουμε στον Αθλητισμό. Για παράδειγμα ήδη έχουμε έτοιμη μελέτη για την επαναλειτουργία του κλειστού του Κούβελου, ύψους 810.000 ευρώ, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της θεώρησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σπουδαίο έργο, γιατί δεν φτάνει το μεγάλο κλειστό που έχουμε και το οποίο έχει επίσης εγκαταλειφθεί στην τύχη του εδώ και χρόνια. Πρόκειται για ένα σημαντικό αθλητικό κέντρο, το οποίο θα δώσει άλλη ώθηση στην Ανατολική πλευρά της πόλης. Χρέος μας είναι να το επαναφέρουμε σε λειτουργία, ένα έργο που έγινε επί Δημαρχίας Δημητρακόπουλου το 1994Δυστυχώς οι ευθύνες είναι πολλές και η κατάσταση την οποία παραλάβαμε είναι επιεικώς χαοτική. Τί να πρωτοπώ πάνω σε αυτό. Το κλειστό και το ανοιχτό στάδιο, βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα σε πολύ άσχημη κατάσταση».
Το θέμα των αδειοδοτήσεων
Ο Νώντας Κυριαζής, εξαπέλυσε πυρά κατά των προηγούμενων δημοτικών αρχών, σχετικά με το θέμα των αδειοδοτήσεων των αθλητικών εγκαταστάσεων: «Πρέπει να αναφερθώ σε μια μεγάλη παράλειψη της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ενώ μέχρι τις 31/12/23, είχε δυνατότητα όπως και όλοι οι Δήμοι, να τακτοποιήσουν τα δημόσια κτίρια, είτε σχολεία, είτε γήπεδα, σύμφωνα με τον Νόμο 4495/17, δηλαδή από το 2017 υπάρχει αυτή η ρύθμιση. Και μπορούσαν σύμφωνα με τις διατάξεις αυτού του Νόμου, να τακτοποιηθούν τα γήπεδα, να αποκτήσουν οικοδομική άδεια με μια απλή αποτύπωση του χώρου, ένα απλό τοπογραφικό, χωρίς χρήματα, δεν το έκαναν. Παρήλθε η προθεσμία και τα γήπεδα αυτά, πλέον των είκοσι γηπέδων ποδοσφαίρου, δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν και αυτό είναι και χρονοβόρο και μεγάλο κόστος, ενώ μέχρι τις 31/12/23, μπορούσε με ελάχιστο κόστος, να έχει διευθετηθεί το θέμα. Το μόνο που μας σώσει, είναι η παράταση της προθεσμίας από τον αρμόδιο Υπουργό και θα πρέπει η ΚΕΔΕ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, ζητώντας από τον Υπουργό να κάνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αποκτήσουν οικοδομική άδεια. Μια απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκτήσει ένας αθλητικός χώρος άδεια λειτουργίας και εν συνεχεία άδεια τέλεσης αγώνα. Εκτός από 4-5 γήπεδα ποδοσφαίρου, τα υπόλοιπα δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια και είναι εγκληματική η αμέλεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών, οι οποίες δεν φρόντισαν. Κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό. Δεν μπορεί να τα προλάβει όλα, δεν επαρκούν οι εφτά υπάλληλοι. Οι εργαζόμενοι είναι λίγοι και οι οργανικές θέσεις είναι υπερδιπλάσιες. Ήδη βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο, έχουμε γίνει τατοπογραφικά, έχουν γίνει οι κατόψεις, ώστε να αποκτήσουν τα στάδιο άδεια πυρασφάλειας. Κατορθώσαμε σε τόσο λίγο χρόνο, να υποβάλλουμε τις μελέτες στην Πυροσβεστική, ώστε να πάρουμε το πιστοποιητικό πυρασφάλειας για τους χώρους που διαθέτουν οικοδομική άδεια. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου έκαναν μεγάλες προσπάθειες. Είναι πολλές οι περιπτώσεις να σταθώ. Το γήπεδο 5χ5 στο Καράτουλα έχει εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια. Το ανοιχτό γήπεδο στη Βαρβάσαινα έχει γίνει χωράφι, οι μπασκέτες έχουν σπάσει, έχει φυτρώσει χορτάρι στον ασφαλτοτάπητα. Πολλές περιπτώσεις οι οποίες αποδεικνύουν την αδιαφορία της προηγούμενης δημοτικής αρχής και της προηγούμενης αυτής. Μάλλον δεν τους ενδιέφερε ο αθλητισμός ή δεν έδειξαν το ανάλογο και το πρέπον ενδιαφέρον. Εμείς υποσχόμαστε ότι σιγά-σιγά και σίγουρα μέχρι το τέλος της θητείας μας, θα μπορέσουμε να παραδώσουμε αθλητικούς χώρους αντάξιους της αίγλης και της ιστορίας του τόπου μας, διότι δίπλα στην Αρχαία Ολυμπία, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε αθλητικούς χώρους, οι οποίοι θα καλύπτουν τις ανάγκες της νεολαίας μας».
Θα παραδώσουμε άρτιες αθλητικές εγκαταστάσεις
Στην κατακλείδα της συνέντευξής του ο Νώντας Κυριαζής, επεσήμανε : «Αν και παραλάβαμε μια προβληματική κατάσταση σχετικά με τη συντήρηση και την αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων , μέλημα μας είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε οι υπάρχοντες αθλητικοί χώροι και όσοι νέοι θα δημιουργηθούν να αποτελέσουν κυψέλες της νεολαίας του Δήμου μας. Επί των ημερών μας δεν παρατηρηθούν ούτε θα επαναληφθούν φαινόμενα του παρελθόντος – π.χ. επί μεγάλο χρονικό διάστημα το Κλειστό Γυμναστήριο δεν λειτουργούσε, επί 10ετία ή πλέον τα παιδιά μας έτρεχαν και ακόμα τρέχουν στα κολυμβητήρια της Πάτρας ή της γειτονικής πόλης».