Ηλεία: Στο «κόκκινο» οι Πολεοδομίες των Δήμων

0
1014

Μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωση
Μένουν πίσω οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών και οι έλεγχοι αυθαιρέτων και στην Ηλεία

Του Μιχάλη Δημητρόπουλου
[email protected]

Σε κάποιες περιοχές, οι Δήμοι βρίσκονται «στα μαχαίρια». Σε άλλες, αναζητούν τρόπους συνεργασίας που κινούνται σε μια λεπτή γραμμή, στα όρια του νόμου. Κάποιοι Δήμοι ετοιμάζονται να προσλάβουν ιδιώτες και άλλοι απλώς περιμένουν ένα θαύμα, καθώς τα περιθώριά τους είναι πολύ περιορισμένα. Για περισσότερο από μία δεκαετία η Πολιτεία ζητούσε από τους Δήμους να αποκτήσουν δική τους Υπηρεσία Δόμησης (Πολεοδομία), χωρίς όμως να επιτρέπει προσλήψεις, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να τα έχουν καταφέρει. Το καλοκαίρι, μια νομοθετική ρύθμιση ήρθε με σκοπό να δώσει τέλος στην υπερδεκαετή «μεταβατική» περίοδο, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το 2010, οι πολεοδομικές αρμοδιότητες (έκδοση αδειών, έλεγχοι και επιβολή προστίμων για αυθαιρεσίες κ.λπ.) μεταφέρθηκαν στους Δήμους. Ένα έτος αργότερα, ο «Καλλικράτης» προέβλεψε ότι κάθε Δήμος έπρεπε να ιδρύσει τη δική του Πολεοδομία (αργότερα ονομάστηκε Υπηρεσία Δόμησης ή ΥΔΟΜ). Όσοι δεν μπορούσαν, θα συνέχιζαν να εξυπηρετούνται από τις «μεγάλες» πολεοδομίες (τις παλιές νομαρχιακές). Όμως ακολούθησε η οικονομική κρίση και το «πάγωμα» των προσλήψεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), από το 2013 έως το 2021 μόλις 12 Δήμοι κατάφεραν να δημιουργήσουν τη δική τους Πολεοδομία. Έτσι η προθεσμία στους δήμους να ιδρύσουν υπηρεσία δόμησης έπαιρνε συνεχώς νέες παρατάσεις. Μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Στον νόμο 4954/2022 προστέθηκε μία τροπολογία με την οποία η δυνατότητα ίδρυσης νέων πολεοδομιών σταματούσε από την 1η Ιανουαρίου 2023. Όσοι Δήμοι εξακολουθούσαν να εξυπηρετούνται από γειτονικούς, θα παρέμεναν έτσι. Ενώ ειδικά για τους Δήμους της Αττικής, του βορείου και του νοτίου Αιγαίου, η ευθύνη μεταφέρθηκε στην (επίσης… τραγικά υποστελεχωμένη) Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Τον Φεβρουάριο του 2023, με τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε στη Βουλή, δόθηκε μικρή παράταση στην προθεσμία σύστασης Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ) στους Δήμους. Στη ρύθμιση, μεταξύ άλλων, προβλεπόταν ότι οι Δήμοι που δεν είχαν συστήσει ΥΔΟΜ, όφειλαν έως την 1η.4.2023, να συνάψουν σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας, να συνδράμουν κάθε Δήμο που ασκεί για λογαριασμό τους τις αρμοδιότητες και να διαθέσουν μηχανικούς στους Δήμους που τους εξυπηρετούν. Στη ρύθμιση προέβλεπε ότι: «Οι Δήμοι που δεν έχουν συστήσει ΥΔΟΜ., οφείλουν έως την 1η.4.2023, με σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας του άρθρου 99, να συνδράμουν κάθε δήμο που ασκεί για λογαριασμό τους τις ανωτέρω αρμοδιότητες. Στη σύμβαση καθορίζεται υποχρεωτικά ένας (1) μηχανικός που υπηρετεί στις υπηρεσίες τους, κατηγορίας ΠΕ ή ΤΕ και ειδικότητας κατά προτίμηση έκτων αναφερομένων στην περ. α’ της παρ. 3. Αν εργάζονται στον δήμο λιγότεροι των τριών (3) μηχανικών κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ, δύναται να καθορίζεται υπάλληλος άλλου κλάδου / ειδικότητας».
Σήμερα μόλις ένας στους δύο ΟΤΑ έχει ανταποκριθεί και διαθέτει την δική του πολεοδομία. Στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας το πρόβλημα είναι άμεσο για τους μισούς Δήμους της χώρας, καθώς 168 Δήμοι διαθέτουν ΥΔΟΜ που εξυπηρετούν και άλλες περιοχές και 164 Δήμοι δεν έχουν δική τους Πολεοδομία. Παράλληλα, παρότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει Δήμους και περιφέρειες με επιπλέον μηχανικούς μέσω ΑΣΕΠ, οι Δήμοι παραμένουν υποστελεχωμένοι.

Η κατάσταση στην Ηλεία
Στην Ηλεία η κατάσταση έχει ως εξής με τις ΥΔΟΜ: Ο Δήμος Πύργου έχει δικιά του Πολεοδομία που παράλληλα εξυπηρετεί και τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας. Ο Δήμος Ήλιδας έχει δικιά του Πολεοδομία που παράλληλα εξυπηρετεί τους Δήμους Πηνειού και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Τέλος, ο Δήμος Ζαχάρως έχει δικά του Πολεοδομία που παράλληλα εξυπηρετεί και τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.
Στην Πολεοδομία του Δήμου Ήλιδας η μία μηχανικός προσπαθεί να αντεπεξέλθει. Ο Δήμος Πηνειού έχει συνδράμει την Υπηρεσία με έναν μηχανικό πλήρους απασχόλησης, ενώ ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης έχει συνδράμει την Υπηρεσία με μηχανικό μερικής απασχόλησης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν εκκρεμούν συνολικά 35 αιτήσεις έκδοσης αδειών που αφορούν τον Δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης! Συγκεκριμένα, δεν έχουν εξεταστεί 14, ενώ 21 είναι ακόμα αχρέωτες από τον Ιούλιο του 2024. Παράλληλα, εκκρεμούν 78 υποθέσεις ελέγχου αυθαιρέτων!
Σε ότι αφορά τον Δήμο Πύργου, όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος δουλειάς, ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει συνδράμει ακόμα την Υπηρεσία με μηχανικό, παρότι είναι υποχρεωμένος εκ του νόμου. Τέλος, ούτε ο Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έχει συνδράμει την Υπηρεσία του Δήμου Ζαχάρως, καθώς δεν έχει μηχανικό!

Γ. Λέντζας
«Χωρίς προσλήψεις το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται»
«Δυστυχώς υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την στελεχώσει των Δήμων με μηχανικούς. Έχουμε μόλις δύο μηχανικούς στην Τεχνική Υπηρεσία και ως εκ τούτου αναγκαστικά έχουμε στείλει στην Πολεοδομία μία μηχανικό μερικής απασχόλησης. Τι θα πρωτοκάνουν οι μηχανικοί; Θα συντάξουν τεχνικό πρόγραμμα και μελέτες ή θα συνδράμουν την Πολεοδομία; Κατανοώ το πρόβλημα, αλλά εάν δεν γίνουν προσλήψεις το πρόβλημα δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί».


Αλ. Καστρινός, Δήμαρχος Πηνειού
«Το μοντέλο έχει αποτύχει»
«Το μοντέλο με τις Πολεοδομίες στους Δήμους έχει αποτύχει λόγω της έλλειψης προσωπικού. Είτε θα γίνουν προσλήψεις στις ΥΔΟΜ, είτε να ξαναγίνουν κρατικές. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».


Β. Παναγόπουλος, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Πύργου
«Να συγκεντρωθούν όλες οι ΥΔΟΜ σε μία Περιφερειακή»
«Ο Δήμος Πύργου έχει μεγάλο όγκο δουλειάς, γιατί εκτός από τις άδειες και τα αυθαίρετα έχουμε και τις Επιτροπές. Δυστυχώς ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας δεν έχει στείλει ακόμα υπάλληλο, παρότι οφείλει να το κάνει εκ του νόμου και παρότι έχουμε στείλει επανειλημμένως σχετικά έγγραφα αιτήματα. Το πρόβλημα με την υποστελέχωση είναι μεγάλο και η προσωπική μου άποψη είναι πως εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα η μοναδική λύση είναι να συγκεντρωθούν όλες οι ΥΔΟΜ σε μία Περιφερειακή, με όσες στελεχιακές δυνατότητες υπάρχουν».