Αύξηση 41% στην παραβατικότητα ανηλίκων

0
232

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος παρουσίασε χθες στη Βουλή τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας  

*Α. Νικολακόπουλος: «Πολλά περιστατικά ήταν «κρυμμένα» από τις αρχές, πλέον σπάει η σιωπή και οι ανήλικοι μιλάνε, ενώ πολλές περιπτώσεις βγαίνουν στο φως».

 *Από τον Ιανουάριο έως και το Σεπτέμβριο του 2024 έχουν ήδη καταγραφεί 8.442 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 10.485 ανήλικοι, ενώ είχαμε 6.565 συλλήψεις

* Προστατεύθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ., 3.656 ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών

* Η νέα εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει τη δυνατότητα σε ανήλικους μαθητές να ενεργοποιούν το emergency button -κουμπί πανικού- όταν βρίσκονται σε κίνδυνο

της Άννας Αγγελίδου – anagelidou@yahoo.gr

Στοιχεία που προκαλούν σοκ, παρουσίασε χθες στην Βουλή, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ανδρέας Νικολακόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη νεανική παραβατικότητα. Όπως επεσήμανε ο Α. Νικολακόπουλος μόνο τους πρώτους  εννέα (9) μήνες του τρέχοντος έτους (σ.σ. 2024) έχουν ήδη καταγραφεί 8.442 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται 10.485 ανήλικοι, ενώ είχαμε 6.565 συλλήψεις. Στον αντίποδα τους πρώτους  εννέα (9) μήνες του προηγούμενου έτους (σ.σ. 2023) είχαν καταγραφεί 5.979 υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν 7.422 ανήλικοι ενώ είχαμε και 4.604 συλλήψεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης, τα οποία παρουσιάστηκαν από τον Α. Νικολακόπουλο, από τον Ιανουάριο έως το Σεπτέμβριο του 2024 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023 καταγράφηκε αύξηση 41,19% στις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονταν ανήλικοι, 41,27% αυξήθηκαν οι εμπλεκόμενοι ανήλικοι, ενώ στο 42,59% αυξήθηκαν και οι συλλήψεις.

194 συλλήψεις ανηλίκων μέσα σε μία εβδομάδα

Ανησυχία προκαλούν και τα στοιχεία τα οποία αφορούν το διάστημα από 14 έως και 20 Οκτωβρίου 2024. Στο πλαίσιο δράσεων για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων πραγματοποιήθηκαν:

  • 6.428 έλεγχοι ατόμων,
  • 368 προσαγωγές,
  • 194 συλλήψεις, ενώ
  • βεβαιώθηκαν 312 παραβάσεις.

Ο ρόλος της ΕΛΑΣ

«Τα συμπεράσματα τα οποία βγαίνουν, είναι ότι έχουμε να κάνουμε με ανηλίκους οι οποίοι συμπτωματικά ή κατ’ εξαίρεση έρχονται σε επαφή με διωκτικές αρχές και το σύστημα της δικαιοσύνης και δεν εκδηλώνουν πάλι τέτοια συμπεριφορά, υπάρχουν ανήλικοι διαπράττουν περιοδικά αδικήματα, αλλά και ανήλικοι που δείχνουν μία συστηματική παραβατική συμπεριφορά» τόνισε χαρακτηριστικά ο Α. Νικολακόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Νάντιας Γιαννακοπούλου χθες στη Βουλή ενώ υπογράμμισε: «Έχουμε εντείνει την εμφανή και ήπια αστυνόμευση, με αστυνομικούς χωρίς βαρύ οπλισμό, στα σημεία όπου συγκεντρώνονται ανήλικοι, με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση του αριθμού των συλλήψεων, ενώ σημειώνω ότι πλέον συλλαμβάνονται και γονείς, για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Αναφέρω ενδεικτικά, ότι την εβδομάδα από 14  – 20 Οκτωβρίου 2024,  πραγματοποιήθηκαν 6.428 έλεγχοι ατόμων, 368 προσαγωγές, 194 συλλήψεις, και βεβαιώθηκαν  312 παραβάσεις. Το 9μηνο του 2024 έχουμε 10.485 ανήλικους δράστες, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο, ήταν 7.422, γεγονός που δείχνει ότι πολλά περιστατικά ήταν «κρυμμένα» από τις αρχές, πλέον σπάει η σιωπή και οι ανήλικοι μιλάνε, ενώ πολλές περιπτώσεις «βγαίνουν στο φως». Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι προστατεύθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. όλο αυτό το διάστημα, 3.656 ανήλικα θύματα εγκληματικών ενεργειών. Σε αυτό συνετέλεσε η λειτουργία της 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής 10201 αλλά και με την δημιουργία ιστοσελίδας το safeyouth όπου είναι μία εφαρμογή που θα ενημερώνει ενώ θα δίνει ταυτόχρονα και την δυνατότητα υποβολής καταγγελίας αλλά και τη δυνατότητα χορήγησης emergency button για χρήση από ανήλικους που βρίσκονται σε κίνδυνο»  επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Α. Νικολακόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο Α. Νικολακόπουλος τόνισε, ότι πρόκειται για ένα ζήτημα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό, για το οποίο χρειάζεται η σύνδεση περισσοτέρων ενεργειών, ενώ υπενθύμισε την απόφαση του Πρωθυπουργού, με την οποία συγκροτήθηκε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παραβατικότητας ανηλίκων, για τη συνολική επισκόπηση των μέτρων, δράσεων, την αποτύπωση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, την καταγραφή βέλτιστων πρακτικών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, και την υποβοήθηση των διυπουργικών ομάδων που σχετίζονται με αυτή την εθνική στρατηγική. «Είναι ένα πολυσύνθετο, πολυπαραγοντικό και ευαίσθητο θέμα, και σε αυτό κάθε πρόταση, κάθε συνεργασία είναι επιζητούμενη, καθώς δεν χωρά στείρα πολιτική αντιπαράθεση για ένα πρόβλημα που έρχεται από το παρελθόν, είναι διαχρονικό, και για το οποίο πράγματι έχει αναπτυχθεί πολύ σημαντική συνεργασία με άλλα Υπουργεία και επιστημονικούς φορείς, τις οποίες πρέπει να εντείνουμε και να συνεχίσουμε», είπε και στη συνέχεια ανέφερε λεπτομερώς, όλες εκείνες τις κοινές δράσεις που έχουν αναπτυχθεί από την ΕΛ.ΑΣ., με στόχο την προστασία των ανηλίκων.

Δράσεις ενημέρωσης

Αναφέρθηκε στις συχνές επισκέψεις στα σχολεία από εξειδικευμένα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπου πραγματοποιούνται ημερίδες και διαλέξεις σε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές πάνω στα θέματα αυτά, στις κοινές εκδηλώσεις της ΕΛ.ΑΣ. με επιστημονικούς φορείς, στις δράσεις της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκληματικών πράξεων κατά ανηλίκων στο Κυβερνοχώρο, στη συνεργασία της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας με την Εταιρεία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «EΛIZA», όπου εκπονήθηκε το «Πρωτόκολλο οδηγιών διαχείρισης περιστατικών κακοποίησης ανήλικου», με στόχο την υποστήριξη του αστυνομικού υπαλλήλου «πρώτης γραμμής», στη συνεργασία με το «Χαμόγελο του Παιδιού», στην επέκταση για τα έτη 2021 – 2025, του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ο.ΚΑ.ΝΑ., στη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και του Πανεπιστημίου Πειραιά, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Κακοποίηση και Εκμετάλλευση (2022 – 2027), στη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, για την πρόληψη κατά των ναρκωτικών και την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, στον ορισμό εκπροσώπου από τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, και στις 13 σειρές εκπαιδεύσεων/επιμορφώσεων που έχουν γίνει σε συνολικά 1.550 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., από εξειδικευμένους εισηγητές της ακαδημαϊκής κοινότητας. «Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, για ένα θέμα που πρέπει να μας ενώνει με κοινές προτάσεις και όχι στείρα πολιτική αντιπαράθεση, και νομίζω ότι έτσι μπορούμε να οδηγηθούμε σε μία αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου», είπε ο  Α. Νικολακόπουλος κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Emergency button και για ανήλικους

Η νέα εφαρμογή της Ελληνικής Αστυνομίας δίνει τη δυνατότητα σε ανήλικους μαθητές να ενεργοποιούν το emergency button -κουμπί πανικού- όταν βρίσκονται σε κίνδυνο.

Με τα περιστατικά βίας και παραβατικότητας ανηλίκων να είναι πλέον καθημερινά, το νέο «όπλο» της Ελληνικής Αστυνομίας μπαίνει σε εφαρμογή για την εξάλειψη τους. Πρόκειται για μία εφαρμογή την οποία μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν τόσο οι ανήλικοι όσο και οι ενήλικοι. Η εφαρμογή απευθύνεται και στους γονείς αλλά και στα παιδιά. Όταν κατεβάζει την εφαρμογή «SafeYouth», επιλέγει την ηλικιακή του ομάδα, οπότε θα έχει πρόσβαση σε συγκεκριμένο ενημερωτικό υλικό, είτε είναι γονέας είτε είναι παιδί.

Στους ανήλικους (12-18 ετών) δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιούν το «Emergency Button» όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, είτε είναι εντός της οικογένειας γιατί μπορεί να κακοποιείται και να μην μπορεί να το καταγγείλει με άλλον τρόπο είτε βρίσκεται εκτός της οικογενειακής στέγης.

Το γνωστό «κουμπί πανικού» θα εφαρμόζεται στα κινητά τηλέφωνα των παιδιών. Αν νιώσουν κίνδυνο θα μπορούν να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές για την ακριβή τους τοποθεσία.