Αλλάζουν κανονισμός πυροπροστασίας δασικών ακινήτων και χρήσεις γης στα ΤΠΣ

0
148

Ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας

*Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση προανήγγειλε ο Θ. Σκυλακάκης

Νέα πολεοδομική μεταρρύθμιση, που συνδυάζει πρόβλεψη των αναγκαίων υποδομών δικτύων κυρίως σε εξωαστικές περιοχές, ώστε μέσω του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού των ΤΠΣ να καλύπτεται η φέρουσα ικανότητα ανά περιοχή, για οικιστικές επεκτάσεις, στρατηγικές επενδύσεις και άλλες χρήσεις γης ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΝ στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι αρχίζει διάλογος για να αλλάξουν οι εξωπραγματικές και ανεφάρμοστες απαιτήσεις του κανονισμού πυροπροστασίας για ακίνητα εντός και πλησίον δασών.
«Τώρα είναι η στιγμή και πρέπει να αναθεωρηθεί για να γίνει ρεαλιστικός, να διασφαλίζει -όσο είναι δυνατόν- και όπου πρέπει τα ελάχιστα», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης για το κανονισμό πυροπροστασίας για ακίνητα εντός και πλησίον δασών, ο οποίος εφαρμόστηκε την αντιπυρική περίοδο 2024 με προβλέψεις οι οποίες κρίθηκαν από πολλές αρμόδιες πλευρές, ως ανεφάρμοστες και με εξωπραγματικό κόστος για τους ιδιοκτήτες 2 εκατομμυρίων ακινήτων, δειτε εδώ τις απαιτήσεις για ιδιοκτήτες και τεχνικούς και τις παγίδες προστίμων
Ο υπουργός ΠΕΝ είπε ότι: «η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κανονισμός προηγήθηκε της δικής μου εποχής. Είχε θεσπιστεί αρκετούς μήνες πριν πάω στο Υπουργείο. Όταν έφτασε η ώρα της εφαρμογής, ήμασταν πολύ κοντά στην αντιπυρική περίοδο» και για την αντιπυρική περίοδο 2024, το υπουργείο έδωσε οδηγία το περασμένο καλοκαίρι να τηρηθούν «ενδεικτικά» οι βασικές προβλέψεις, με δέσμευση του ΥΠΕΝ από το 2025 να γίνει η αναθεώρηση του, που τώρα ανακοίνωσε ο κος Σκυλακάκης ότι θα ξεκινήσει.
Οι αλλαγές στον κανονισμό πυροπροστασίας, που θέτει ο υπουργός στο τραπέζι αφορούν σε υφιστάμενα ακίνητα εντός και πλησίον δασών. Για τα ακίνητα της ίδιας κατηγορίας σε περιπτώσεις νέων κτιρίων και ανακαινίσεις υφιστάμενων κτιρίων υπάρχουν επίσης νέες προβλέψεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικό να τηρηθούν. Υπενθυμίζεται ότι ο Ευθύμιος Μπακογιάννης γγ Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ έχει δηλώσει σχετικά πως: «από το 2025 εάν κάνεις μία ριζική ανακαίνιση στο ακίνητο σου πρέπει να βάλεις κάποια υλικά τα οποία είναι πυράντοχα».
Ειδικότερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στο «Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)» στη Ρόδο, αναφερόμενος στο ζήτημα των πυρκαγιών και συγκεκριμένα στον αντιπυρικό κανονισμό είπε ότι: «Η αλήθεια είναι ότι αυτός ο κανονισμός προηγήθηκε της δικής μου εποχής. Είχε θεσπιστεί αρκετούς μήνες πριν πάω στο Υπουργείο. Όταν έφτασε η ώρα της εφαρμογής, ήμασταν πολύ κοντά στην αντιπυρική περίοδο. Και ήμασταν στην πολύ δύσκολη θέση είτε να στείλουμε το λάθος μήνυμα -έχοντας τον πιο άνυδρο χειμώνα και την πιο ζεστή χρονιά από τότε που μετράμε-είτε να ακολουθήσουμε την πολιτική που εφαρμόσαμε τελικά. Κάναμε μία πρώτη παρέμβαση: βγάλαμε την υποχρεωτικότητα και είπαμε ότι όλες οι σχετικές δράσεις είναι ενδεικτικές. Παράλληλα, διαθέσαμε 30 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τις αντιπυρικές ζώνες, τα οποία πρέπει να αξιοποιηθούν μέχρι την αρχή της επόμενης αντιπυρικής περιόδου».
Ακόμη, τόνισε πως τότε δεν ήταν η εποχή -παραμονές αντιπυρικής περιόδου- για να ανοίξει η συζήτηση περί αναθεώρησης του κανονισμού. Τώρα, όμως, είναι η στιγμή και πρέπει να αναθεωρηθεί για να γίνει ρεαλιστικός, να διασφαλίζει -όσο είναι δυνατόν- και όπου πρέπει τα ελάχιστα (π.χ. να μην ακουμπάει το πεύκο πάνω στο σπίτι, σε περιοχή που είναι δίπλα στο δάσος και όπου αν ξεσπάσει φωτιά τίθεται σε κίνδυνο).«Μέσα στο επόμενο δίμηνο πρέπει να κάνουμε και το διάλογο και την αλλαγή αυτού του κανονισμού» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Προαναγγελία αναπτυξιακής, πολεοδομικής μεταρρύθμισης
Μεταρρύθμιση, η οποία εισάγει στα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια (ΤΠΣ) την έννοια της «ευελιξίας» προανήγγειλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ.
«Εκτός από τις χρήσεις γης για τις οποίες είμαστε έτοιμοι να πούμε ότι μπορεί να υπάρχουν σε μία περιοχή, θα εισηγηθώ στο Υπουργικό Συμβούλιο, να βάλουμε και χρήσεις γης, υπό προϋποθέσεις πραγματοποίησης των αναγκαίων έργων που τις καθιστούν εφικτές, με βάση τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ)» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Πρόκειται για μία μεταρρύθμιση – πρόνοια για την αναπτυξιακή προοπτική περιοχών της χώρας, οι οποίες σήμερα περιορίζονται από συγκεκριμένες χρήσεις γης, διότι ελλείψει βασικών έργων υποδομών (π.χ. ύδρευσης, αποχέτευσης, ενέργειας, αφαλάτωσης, οδοποιίας, κ.λπ.) η φέρουσα ικανότητα είναι περιοριστική.
Μιλώντας για την αξία αυτής της μεταρρύθμισης, ζήτησε τη συνεργασία των Δήμων για την υλοποίησή της. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία θα μπορέσει να λύσει πάρα πολλά προβλήματα, όταν θα κληθούν τόσο η κυβέρνηση όσο και οι Δήμοι να πάρουν αποφάσεις για την επιλογή περιοχών σε σχέση με τις χρήσεις γης. Και αυτό, διότι μετά, όταν θα γίνουν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, η πιθανότητα αλλαγής τους ή ο χρόνος αλλαγής τους, θα είναι πολύ πιο δύσκολος.

«Φέρτε επενδύσεις που να έχουν πραγματική αποτελεσματικότητα»
Για την ενέργεια, ο κος Σκυλακάκης κάλεσε τους δημάρχους να λάβουν υπόψη τους ότι πρώτον υπάρχει ένα πραγματικό κόστος που δεν μπορείς να το αποφύγεις, ούτε να το μεταθέσεις λόγω του διπλασιασμού του κόστους φυσικού αερίου, τριπλασιασμού του κόστους των δικαιωμάτων ρύπων και της απόσυρσης του λιγνίτη.
Δεύτερον, είπε, «υπάρχει μια ραγδαία είσοδος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία έχει όμως ένα χαρακτηριστικό δύσκολο, το οποίο θέλω εσείς ως υπεύθυνοι τοπικοί άρχοντες να λάβετε υπόψη σας. Όσοι σκέφτεστε να κάνετε επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, κατά τη γνώμη μου δεν είναι καλές επενδύσεις, ούτε για τη χώρα, ούτε για εσάς. Μόνο με θηριώδεις επιδοτήσεις μπορούν να αποκτήσουν θετική απόδοση, οι οποίες όμως θα είναι μια σπατάλη, γιατί αν θέλετε τέλος πάντων να βάλετε κάτι και να σας επιδοτήσουμε, βάλτε μπαταρίες. Γιατί το λέω αυτό; Γιατί το προφίλ το ενεργειακό των Δήμων δεν είναι «πρωινό προφίλ», δεν είναι «προφίλ του ήλιου». Καταρχήν υπάρχει ο οδοφωτισμός, που από τη φύση του είναι απέναντι. Δεύτερον, οι γεωτρήσεις πολλές φορές πρέπει να δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Οι αφαλατώσεις το καλοκαίρι πρέπει να δουλεύουν σε 24ωρη βάση. Συνεπώς όποια βοήθεια θα δώσουμε, εμείς στις ΔΕΥΑ θα βγάλουμε ένα πρόγραμμα τώρα 40 εκατομμύρια για ενεργειακή απόδοση. Μη μου φέρετε φωτοβολταϊκά σε αυτό το πρόγραμμα. Φέρτε επενδύσεις που να έχουν πραγματική αποτελεσματικότητα και παραγωγικότητα, γιατί δεν έχουμε λεφτά, αυτό σας εξήγησα στην αρχή, να μας περισσεύουν για να μην κάνουμε αποτελεσματικές επενδύσεις, ή οι επενδύσεις μας να είναι χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ευρύτερο περιβάλλον».