Ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται σε μια νέα εποχή με την απόκτηση προηγμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών τύπου MQ-35A V-BAT, ενισχύοντας κατακόρυφα τις δυνατότητες αναγνώρισης, επιτήρησης και συλλογής πληροφοριών.
Ο Ελληνικός Στρατός ενισχύει τις επιχειρησιακές του δυνατότητες με την απόκτηση δύο υπερσύγχρονων μη επανδρωμένων αεροχημάτων τύπου MQ-35A V-BAT, τα οποία παραχωρήθηκαν ως δωρεά από το κοινωφελές Ίδρυμα «Αθανάσιος Λασκαρίδης». Η τελετή ένταξης των drones πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαΐου 2025, στις εγκαταστάσεις της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Εσωτερικού και Νήσων (ΑΣΔΕΝ), παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα τέσσερα συστήματα V-BAT προορίζονται για την επιτήρηση κρίσιμων περιοχών, με το ένα να καλύπτει τη Θράκη και το βόρειο Αιγαίο και το άλλο τα Δωδεκάνησα και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας την εναέρια επιτήρηση των ανατολικών συνόρων της χώρας.
Πρόκειται για ένα σύστημα VTOL (κάθετης απογείωσης και προσγείωσης), το οποίο μπορεί να επιχειρεί σε περιοχές με περιορισμένο χώρο, χωρίς την ανάγκη για διάδρομο.
Το V-BAT διακρίνεται για τον πρωτοποριακό σχεδιασμό του τύπου μονού στροφείου και ουράς σε σχήμα V, ο οποίος του επιτρέπει να απογειώνεται και να προσγειώνεται κατακόρυφα σαν ελικόπτερο, αλλά να πετά με την αυτονομία και την ταχύτητα ενός κλασικού αεροσκάφους.
Τεχνικά χαρακτηριστικά και επιχειρησιακές δυνατότητες του MQ-35A V-BAT:
Αυτονομία πτήσης: άνω των 8 ωρών
Εμβέλεια ελέγχου: έως 100 km (με δυνατότητα επέκτασης μέσω δορυφορικής σύνδεσης)
Ταχύτητα πτήσης: περίπου 90-160 km/h
Απογείωση/Προσγείωση: πλήρως αυτόνομη κάθετη απογείωση και προσγείωση (VTOL)
Φορτίο αποστολής: προηγμένα ηλεκτροοπτικά και υπέρυθρα συστήματα παρακολούθησης, καθώς και δυνατότητα μεταφοράς άλλων αισθητήρων ISR
Αντοχή σε επιθέσεις EW (Ηλεκτρονικού Πολέμου): έχει αποδειχθεί ότι το V-BAT αντέχει σε προηγμένα ρωσικά συστήματα ηλεκτρονικής παρεμβολής, όπως διαπιστώθηκε στην Ουκρανία
Αθόρυβη πτήση και δυσδιάκριτο ίχνος: σημαντικά πλεονεκτήματα για αποστολές εντός εχθρικής περιοχής
Το V-BAT έχει ήδη δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε περιοχές υψηλής έντασης, όπως η Μαύρη Θάλασσα, η Καραϊβική και η Μέση Ανατολή. Η απόδοσή του σε περιβάλλοντα αυξημένων απειλών το καθιστά ιδανικό για την παρακολούθηση κρίσιμων περιοχών ενδιαφέροντος, όπως τα σύνορα του Έβρου, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, αλλά και για αποστολές εντός της ηπειρωτικής Ελλάδας σε συνεργασία με επίγειες δυνάμεις.
Η απόκτησή του εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης των ικανοτήτων του ελληνικού στρατεύματος στον τομέα των UAV, δίνοντας έμφαση στην επιτήρηση, την αναγνώριση και τη διαλειτουργικότητα με συστήματα NATO. Το MQ-35A V-BAT, με την ευελιξία και την ανθεκτικότητά του, αναμένεται να αποτελέσει κρίσιμο εργαλείο για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, ενισχύοντας την αποτρεπτική τους ισχύ.
Πηγή:http://protothema.grhttps://www.newsauto.gr/mirror/se-apoliti-etimotita-ta-nea-drones-pou-pire-o-stratos/