Σοβαρά προβλήματα με επιπτώσεις στους παραγωγούς και στη χυμοποίηση έχουν δημιουργηθεί στην Αργολίδα την τελευταία εβδομάδα. Λόγω μόλυνσης του Αργολικού κόλπου από λύματα χυμοποιείων. Όπως υποστήριξαν οι υπεύθυνοι του κοινού βιολογικού καθαρισμού Άργους- Ναυπλίου, στον οποίο καταλήγουν τα λύματα των χυμοποιείων. Οι επιχειρήσεις δεν λειτούργησαν τους βιολογικούς καθαρισμούς τους, με αποτέλεσμα τα λύματα να έρχονται στον μεγάλο Βιολογικό των δήμων ακατέργαστα.
Προφανώς, ο Βιολογικός Άργους-Ναυπλίου δεν άντεξε το ακατέργαστο φορτίο και έτσι ένα μέρος του έπεσε στη θάλασσα, δημιουργώντας δυσοσμία. Οι μετρήσεις που έκανε στη συνέχεια ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, που είναι και διαχειριστής του Βιολογικού, έδειξαν υψηλά ποσοστά ρύπανσης. Με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο του Βιολογικού να προχωρήσει στην καταγγελία της σύμβασης. Να την κοινοποιήσει στην Αντιπεριφέρεια Αργολίδας, με τον δήμαρχο Άργους- Μυκηνών, Δημήτρη Καμπόσο, να δηλώνει: «Δεν επιθυμούμε να πλήξουμε τους χυμοποιούς, αλλά απαιτούμε να λειτουργούν κανονικά τους Βιολογικούς τους, ώστε να μη ρυπαίνουν τον Αργολικό κόλπο. Σε λύματα που εξέρχονται από τις βιομηχανίες και εισέρχονται στον Βιολογικό Άργους- Ναυπλίου. Οι τιμές του COD φτάνουν και τα 7.910mg/l, όταν το όριο είναι 1.500! Οι βιομηχανίες χυμοποιίας οφείλουν να έχουν Βιολογικούς και να τους λειτουργούν».
Όμως και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, τόνισε ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να λειτουργήσουν του χρόνου τα χυμοποιεία. Αν δεν τηρούνται όλες οι προϋποθέσεις.
Από εκεί και πέρα, θα τηρήσουμε απαρέγκλιτα ό,τι λέει ο νόμος».
Από την πλευρά τους, οι χυμοποιοί προχώρησαν στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων και πέτυχαν τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Αλλά με περιορισμό των λυμάτων προς τον Βιολογικό κατά 10% και ελέγχους καθημερινούς από ανεξάρτητα εργαστήρια.
Ανεπηρέαστη η αγορά χυμού από την πανδημία
Εάν εξαιρέσουμε τα προβλήματα των τελευταίων ημερών με τους βιολογικούς καθαρισμούς, σε γενικό πλαίσιο η χυμοποίηση σε Λακωνία και Αργολίδα ολοκληρώνεται ομαλά. Σύμφωνα με τον γεωπόνο του ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», Φάνη Λάζαρη, «βρισκόμαστε στο τέλος της φετινής περιόδου και έχουμε ήδη απορροφήσει το 90% της παραγωγής που προοριζόταν για χυμό.
Η τιμή του χυμού κινήθηκε στα 8 λεπτά περίπου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Τα συμβόλαια που έχουμε κάνει εκτελούνται κανονικά χωρίς η πανδημία να επηρεάζει την αγορά».
Στην Αργολίδα έχουν μείνει ελάχιστοι τόνοι παραγωγής και, όπως δήλωσε διευθυντής των Εσπερίδων, Γιάννης Δημάκης, «αυτό που φάνηκε φέτος σε διεθνή κλίμακα είναι ότι υπάρχει μια αυξημένη προσφορά. Που είναι άγνωστο μέχρι στιγμής εάν προέρχεται από μείωση της κατανάλωσης ή αύξηση της παραγωγής.
Φέτος, όταν ξεκινήσαμε, είχαμε αποθέματα για έξι μήνες. Μπορούσαμε να φτάσουμε μέχρι τον Ιούνιο. Η τιμή των 8 λεπτών, που επικράτησε, είναι λογική για τα δεδομένα της αγοράς. Εμείς συνήθως στα μέλη μας δίνουμε επιπλέον 50%, όταν κλείνει η περίοδος τον Ιούνιο. Εάν συνεχιστεί, όμως, η πανδημία και δεν ανοίξει η αγορά, είναι πολύ πιθανόν να μην ισχύσει αυτή η αύξηση.
Ακόμα, όμως, είναι νωρίς, αν και κατά 90% έχουμε κλείσει τον κύκλο της χυμοποίησης».