Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜέχρι 30 Ιουνίου χωρίς IRIS, μετά πρόστιμα 1.500 ευρώ

Μέχρι 30 Ιουνίου χωρίς IRIS, μετά πρόστιμα 1.500 ευρώ

Επιχειρήσεις

Τελεσίγραφο και πρόστιμα ύψους 1.500 ευρώ περιμένουν τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, αν δεν συμμορφωθούν ως τις 30 Ιουνίου 2024, για να συνδεθούν με το σύστημα IRIS.

Έχουν απομείνει μόλις 11 μέρες από την εφαρμογή του μέτρου και μόλις 291.643 επαγγελματίες έχουν συνδεθεί με το σύστημα IRIS, από τους 750.000 περίπου επαγγελματίες κι αυτοαπασχολούμενους. Επιπλέον, όσοι επαγγελματίες δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό κινδυνεύουν με επιπλέον πρόστιμο 1.000 ευρώ.

Με την υπηρεσία IRIS κι εφαρμογή μέσω κινητού τηλεφώνου από την τράπεζα μπορούν να σταλούν χρήματα σε κάποιον με μόνο τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου.

Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει αποκλείσει μέχρι στιγμής νέα παράταση στο χρονοδιάγραμμα. Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα IRIS αφορά φυσικά πρόσωπα σε αντίθεση με τα POS που στην παρούσα φάση αφορούν επιχειρήσεις.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να επεκταθεί σταδιακά το σύστημα IRIS και σ’ όλες τις επιχειρήσεις ως το Μάρτιο του 2025.

Το θετικό της υπόθεσης είναι πως μέσω της υπηρεσίας IRIS οι επαγγελματίες εισπράττουν εντός δευτερολέπτων, οφειλές από πελάτες τους οι οποίοι εκτελούν τις πληρωμές τους γνωρίζοντας μόνο τον αριθμό του κινητού ή τον ΑΦΜ του επαγγελματία, χωρίς να γνωρίζουν το ΙΒΑΝ του. Ο επαγγελματίας μπορεί να παρέχει τον αριθμό κινητού ή ΑΦΜ σε μορφή κωδικού QR, ο οποίος σαρώνεται.

Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών έχει ζητηθεί ν΄ αυξηθεί το ημερήσιο όριο χρήσης του συστήματος IRIS για τους καταναλωτές στα 500 ευρώ, για μεταφορές σε ιδιώτες άλλα 500 ευρώ και για πληρωμές σε επιχειρήσεις το ποσό διπλασιάζεται από 500 ευρώ, που είναι σήμερα στα 1.000. Η ρύθμιση περιλαμβάνει ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% κ.ά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ