Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣειρά δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

Σειρά δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης

ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ

Τριάντα επτά χρόνια τώρα από τις 7 Δεκεμβρίου 1987 και την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί και γιορτάζεται κάθε χρόνο ως “Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους” με σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις της χρήσης ναρκωτικών ουσιών και της παράνομης διακίνησής τους στην ανθρώπινη ζωή και για την αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.

     Λίγες ημέρες πριν από την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, και συγκεκριμένα την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκε δράση του καθαρισμού της Παραλίας στη Μπούκα Παλαιοχωρίου Γαστούνης σε συνεργασία με το Δήμο Πηνειού. Στην δράση παρευρέθηκαν προσωπικό και μέλη των ευρύτερων Μονάδων του Δικτύου Υπηρεσιών Πελοποννήσου του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ, από Πύργο, Καλαμάτα και Πάτρα στέλνοντας το μήνυμα ότι η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων συμβαδίζει με μια στάση ενεργητικής και διαρκούς φροντίδας και έγνοιας για εμάς και το περιβάλλον μας.

Σε αυτόν τον συμβολικό καθαρισμό ο αριθμός των συμμετεχόντων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς σαράντα τέσσερις άνθρωποι στο σύνολο έδωσαν ένα συμβολικό και ταυτόχρονα  ηχηρό μήνυμα για μια καθαρή ζωή, απαλλαγμένη από κάθε είδους εξάρτηση και άχρηστα βαρίδια, πέραν φυσικά  της ενίσχυσης της οικολογικής αντίληψης.

Με αρωγό στην προσπάθεια τον Δήμο Πηνειού, όπου φρόντισε να εξασφαλίσει το απαραίτητο υλικό (σακούλες, γάντια, νερά, σνακ), όλοι οι συμμετέχοντες φόρεσαν γάντια και κρατώντας σακούλες, καθάρισαν μεγάλο μέρος της ακτογραμμής, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα για ένα καθαρό περιβάλλον καταφέρνοντας να μαζέψουν περισσότερες από τριάντα σακούλες σκουπιδιών.

       Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και πίστης να καθαρίσει ο άνθρωπος που παλεύει με τις εξαρτήσεις, ενώ ταυτόχρονα προάγεται το αίσθημα και η δύναμη της ομαδικότητας, της προσφοράς, της υποστήριξης σε αυτόν που την έχει ανάγκη. Αξίες σημαντικές και απαραίτητες στον δύσκολο αγώνα προς ένα καθαρό δρόμο. Σαφώς η διαδικασία της απεξάρτησης δεν είναι εύκολη, αλλά δεν είναι και ακατόρθωτη. Με πείσμα, θέληση και κόπο όπως ακριβώς καθαρίστηκε η παραλία, μπορούν και τα σκουπίδια των εξαρτήσεων να καθαριστούν και να χαθούν για πάντα.

Στην Πελοπόννησο έχει αναπτυχθεί ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών του ΚΕΘΕΑ ΚΥΤΤΑΡΟ – ΟΞΥΓΟΝΟ με δομές σε τέσσερις πόλεις, την  Καλαμάτα, το Ναύπλιο, την Πάτρα και τον Πύργο. Και στις τέσσερις πόλεις παρέχονται υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης για παράνομες (ναρκωτικά) και νόμιμες εξαρτήσεις (αλκοόλ, τζόγος & διαδίκτυο).

    Στον Πύργο λειτουργούν σχεδόν πέντε έτη από τον Σεπτέμβριο του 2019,το Πολυδύναμο Κέντρο και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης, δομές οι οποίες χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2021-2027 του ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος.

Στο Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου γίνεται αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών του ανθρώπου που ζητά υποστήριξη, με την δημιουργία εξατομικευμένου θεραπευτικού σχεδιασμού. Επιπλέον προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη των μελών της οικογένειας και των σημαντικών άλλων αυτής. (Πρόγραμμα Οικογενειακής Υποστήριξης)

Παράλληλα και υποστηρικτικά με το Πολυδύναμο Κέντρο Πύργου, λειτουργεί και το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ένταξης. Το άτομο που εντάσσεται στη θεραπευτική διαδικασία έχει να επιλύσει και να φροντίσει πολλά θέματά του, που είχε αφήσει πίσω λόγω της εξάρτησης και της εξαρτητικής συμπεριφοράς.  Στην κοινωνική ένταξη θα αναζητήσει υποστήριξη σε θέματα εκπαίδευσης, νομικών αλλά και σχετικά με την επανένταξη στην αγορά εργασίας.

    Επιπλέον πραγματοποιούνται δράσεις πρόληψης στην τοπική κοινωνία με ενημερωτικά περίπτερα, εκπαιδευτικά προγράμματα πρόληψης στα σχολεία Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δικτυώσεις με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, συμμετοχή σε δράσεις συμβολικού χαρακτήρα.

Όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης μπορούν  να απευθύνονται στα αντίστοιχα Συμβουλευτικά Κέντρα  των 4 πόλεων για υποστήριξη, με βασικά χαρακτηριστικά το απόρρητο, την άμεση ανταπόκριση και την μη χρήση υποκατάστατων. Τα Κέντρα απευθύνονται στους ίδιους τους εξαρτημένους,  συγγενείς και σημαντικούς άλλους, ανεξάρτητα από το αν ο δικός τους άνθρωπος είναι ενταγμένος σε θεραπεία. Η θεραπευτική πρόταση είναι  προσαρμοσμένη στις ανάγκες και τις καθημερινές υποχρεώσεις ατόμων τα οποία διατηρούν σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ θα παρευρίσκονται στην μουσική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Πύργου στην πλατεία στις 28 Ιουνίου, για να μοιράσουν έντυπο υλικό και να ενημερώσουν το κοινό για τον τρόπο αντιμετώπισης απέναντι σε κάθε είδους εξαρτητικές συμπεριφορές.

Διευθύνσεις: Τάκη Πετροπούλου10  και Γρηγορίου Ε 11

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2621037411 & 2621035735, καθημερινά 8:00 – 17:00.

Διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: polidinamo-pyrgos@kethea-kyttaro.gr&

rehab-pyrgos@kethea-kyttaro.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ