Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΔύο βρέφη νεκρά, 230 κρούσματα

Δύο βρέφη νεκρά, 230 κρούσματα

Έξαρση κοκκύτη

Δύο βρέφη κατέληξαν, μάλιστα μικρότερα των δύο μηνών, τα οποία νοσούσαν από κοκκύτη σύμφωνα με ενημέρωση του ΕΟΔΥ, το μεσημέρι της Πέμπτης, ενώ τουλάχιστον ακόμη 3 χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Το τελευταίο διάστημα ο κοκκύτης είναι σε έξαρση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τον ΕΟΔΥ να έχει σημάνει συναγερμό, τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού επίνοσων ατόμων και εγκύων γυναικών.

Τι ισχύει με τα κρούσματα κοκκύτη στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι το τέλος Μαΐου, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 133 από τα 230 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών ενώ τα 58 από τα 230 (25,2%) αφορούν σε βρέφη μικρότερα των 12 μηνών, ενώ τα 34 από τα 230 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας μικρότερης των 2 μηνών. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, δύο παιδιά ηλικίας κάτω των δύο μηνών κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

«Τονίζεται ότι το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη μικρότερα των 3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης – 36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

  1. Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.
  2. Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.
  3. Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
  4. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής
  5. Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστωνλεχωΐδων πριν την έξοδο τους από το μαιευτήριο
  6. Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επαφή.
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ