Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚαιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία ανά 6ωρο την Παρασκευή - Οι...

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία ανά 6ωρο την Παρασκευή – Οι δέκα περιοχές που θα βρέξει με μεγάλη ένταση

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μετεωρολόγοι για την κακοκαιρία η οποία αναμένεται να πλήξει τη χώρα μας από την Παρασκευή.

Κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας έως και 10°C.

Όπως δείχνουν τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα, ο «πολικός αεροχείμαρρος» έρχεται να επηρεάσει τη χώρα με σημαντικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίες.

Στη ραγδαία μεταβολή του καιρού αναφέρθηκε στο χθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος. Όπως είπε, σήμερα, Πέμπτη (18/4) θα είναι μια μεταβατική ημέρα, όπως, «καθώς αναμένονται τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια τμήματα της χώρας. Δηλαδή στα Επτάνησα, στα δυτικά-ηπειρωτικά και στην Μακεδονία και στην Θράκη».

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο γνωστός μετεωρολόγος, τα δύσκολα έρχονται από την Παρασκευή (19/4) το μεσημέρι έως και το Σάββατο (20/4) το μεσημέρι, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών γι’ αυτό το 24ωρο των έντονων φαινομένων.

Οι επικίνδυνες περιοχές 

«Θα έχουμε μια σημαντική κακοκαιρία. Μια κακοκαιρία πανελλαδικής εμβέλειας που θα επηρεάσει τα Επτάνησα, τα ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, την Στερεά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου. Θα σταθώ όμως σε συγκεκριμένα τμήματα. Θα σταθώ στις περιοχές στα βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Κεντρική και ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σ’ αυτές της περιοχές τα φαινόμενα θα έχουν και ένταση και διάρκεια. Θα συνοδεύονται από ισχυρές καταιγίδες και ανέμους και πιθανότατα να έχουμε και πλημμυρικά φαινόμενα σε τοπικό επίπεδο. Φαίνεται ότι εκεί θα χτυπήσει περισσότερο η κακοκαιρία», είπε ο κ. Καλλιάνος.

«Εάν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Προσοχή στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Καβάλα, στην Αλεξανδρούπολη και αργότερα στη Λέσβο, στη Λήμνο, στη Χίο, στη Σάμο, στην Ικαρία, στην Κω. Αυτές είναι οι περιοχές όπου θα πέσει το περισσότερο νερό και ενδεχομένως με μεγάλη ένταση», πρόσθεσε.

Αρναούτογλου: Οι βροχές της Παρασκευής ανα 6ωρο με μια ματιά!

Ο Σάκης Αρναούτογλου, σε σημερινή του ανάρτηση, παρουσιάζει αναλυτικούς χάρτες με την εξέλιξη της κακοκαιρίας την Παρασκευή ανά 6ωρο!

Η αναλυτική πρόγνωση Ζιακόπουλου 

Σήμερα Πέμπτη (18/4), τοπικές βροχές μικρής διάρκειας είναι πιθανό να σημειωθούν στη Δ-ΒΔ Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με ριπές κατά τόπους ως τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Την Παρασκευή (19/4), τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη Δ. Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα.

Το Σάββατο (20/4), βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται στις περισσότερες περιοχές της χώρας.  Οι άνεμοι θα παρουσιάσουν ενίσχυση κατά 1 με 2 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση.

Μαρουσάκης: Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών

Την ίδια ώρα, για επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως αναφέρει, «βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει την Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα».

«Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια» συμπλήρωσε.

«Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας».

Τσατραφύλλιας: Πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Τσατραφύλλιας σε ανάρτησή του κάνει λόγο για «πολικό αεροχείμαρρο» που αναμένεται από την Παρασκευή, αναφέροντας χαρακτηριστικά  ότι «εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς».

Η ανάρτηση Τσατραφύλλια

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές  το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο. Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη (18/4) είναι μια μεταβατική ημέρα.Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά,τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θεμροκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” ( αεροχείμαρρος ) που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια!

Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία,τις Σποράδες,τη Μακεδονία,τη Θράκη , το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάννησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρικη και βόρεια Ελλάδα».

Ο καιρός σήμερα

Τοπικές νεφώσεις αναμένονται κυρίως στα δυτικά, νότια και ανατολικά τμήματα της χώρας ενώ από το μεσημέρι τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα βόρεια. Σποραδικές βροχές θα σημειώνονται έως το πρωί στη Θράκη, στα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη. Από το μεσημέρι κι έπειτα αναμένονται σποραδικές βροχές κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά ηπειρωτικά και στο Βόρειο Ιόνιο.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 8 έως 18 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 13 έως 23, στην Ήπειρο από 8 έως 20, στη Θεσσαλία από 13 έως 25, στη Στερεά και στην Πελοπόννησο από 10 έως 25, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 19, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 13 έως 23, στις Κυκλάδες από 15 έως 21, στα Δωδεκάνησα από 15 έως 21 και στην Κρήτη από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν νότιοι έως νοτιοδυτικοί ίδιας έντασης. Στο Νότιο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν δυτικοί ίδιας έντασης.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες έως το πρωί και πιθανόν πρόκαιρα στα ορεινά να εκδηλωθούν εκ νέου μεμονωμένες καταιγίδες το μεσημέρι-απόγευμα.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.
.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησ τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Σαρωνικό και τα νότια παραθαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-04-2024
Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.και πιθανόν να είναι κατα τόπους ισχυρά.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-04-2024
Στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση εκτός της Μακεδονίας και του βόρειου Ιονίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένιση το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024
Στη Μακεδονία και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα υπολοιπα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και 0απογευματινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΗΓΗ: protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ