Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΠαγκόσμια ανησυχία για τις ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια

Παγκόσμια ανησυχία για τις ασθένειες που μεταδίδονται από κουνούπια

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται Υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Η κλιματική αλλαγή και τα νοσήματα που μεταδίδονται με διαβιβαστές αποτελούν παγκόσμια ανησυχία η οποία αποτυπώνεται και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας. Ιός του Δυτικού Νείλου, Δάγκειος πυρετός, ιός Τσικουνγκούνια, ιός Ζίκα, ελονοσία. Είναι υγειονομικές απειλές που απασχολούν έντονα τα ευρωπαϊκά υγειονομικά συστήματα μιας και οι πληθυσμοί των κουνουπιών (από τα οποία μεταδίδονται) έχουν αυξηθεί και είδη που δεν ενδημούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο πολιτικών.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) έχει κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για κρούσματα Δαγκείου πυρετού στην Ευρώπη. Για την ανερχόμενη απειλή του Δάγκειου πυρετού στη νότια Ευρώπη είχε προειδοποιήσει τον Οκτώβριο του 2023 και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Πέρυσι, στη γηραιά ήπειρο καταγράφηκαν περισσότερα από 120 περιστατικά. Όλα μεταδόθηκαν τοπικά, δηλαδή πρόκειται για εγχώρια μετάδοση και δεν κόλλησαν οι ασθενείς ενώ ταξίδευαν σε άλλες χώρες.
Οι ειδικοί Δημόσιας Υγείας τονίζουν πως ο Δάγκειος πυρετός εγκαθίσταται στην Ευρώπη και δεν αφορά πλέον μόνο σε ενδημικές χώρες. Στην Ελλάδα, τουλάχιστον έως και τώρα, τα δηλωθέντα κρούσματα Δαγκείου πυρετού είναι εισαγόμενα και δεν έχει υπάρξει εγχώρια μετάδοση.
Υπουργείο Υγείας και Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ωστόσο, βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για τις ασθένειες που μεταδίδουν τα κουνούπια. Ξεκινώντας με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας από το 2010, καταρτίστηκε σχέδιο απάντησης στην κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα, από εφέτος αλλάζει ο τρόπος επιτήρησης του ιού του Δυτικού Νείλου και για τη διαχείριση των κρουσμάτων εισάγεται η εκτίμηση κινδύνου ανά περιοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ