Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕπιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά δύο drones στον κόλπο του...

Επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

Το επεισόδιο συνέβη τα ξημερώματα της Τετάρτης (13/02) για να προστατευτεί εμπορικό πλοίο

Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φρεγάτα ΥΔΡΑ. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones ((UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία στο πλοίο.

Μετά το επεισόδιο, τα drones που απειλούσαν το εμπορικό πλοίο απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί.  Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».

 Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Γνωρίζεται ότι την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 και πρωινές ώρες στον Κόλπο του Άντεν, η Φρεγάτα “Ύδρα” στο πλαίσιο της επιχείρησης “Ασπίδες”, παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, έβαλε με πυροβόλο εναντίον δύο μη επανδρωμένων αεροχημάτων (UAVs), σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανόνες Εμπλοκής, τα οποία απομακρύνθηκαν. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή της».

Η φρεγάτα ύδρα εκτόξευσε πυρά κατά δύο drone για να προστατεύσει ένα εμπορικό πλοίο

Ο ρόλος της Ελλάδος στην Επιχείρηση «Ασπίδες»

Με την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα να κλιμακώνεται, η ΕΕ αποφάσισε να συγκροτήσει την EUNAVFOR ASPIDES, η οποία έχει καθαρά αμυντικό χαρακτήρα και αποστολή την προστασία, την δημιουργία ενός θόλου ασφαλείας για τα εμπορικά πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα και είναι σε στενή συνεργασία με την αμερικανοβρετανική πρωτοβουλία Prosperity Guardian, χωρίς όμως να συμμετέχει στο σκέλος εκείνο της αμερικανικής πρωτοβουλίας για επιθέσεις και στο έδαφος της Υεμένης για την εξουδετέρωση της απειλής των Χούτι.

Αναγνωρίζοντας την γεωπολιτική και αμυντική σημασία που έχει η συγκεκριμένη αποστολή, η Αθήνα διεκδίκησε ενεργό ρόλο με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια να προτείνει να διατεθεί το Στρατηγείο της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ στη Λάρισα, ως Στρατηγείο της Επιχείρησης, πράγμα το οποίο έγινε δεκτό από τις Βρυξέλλες.

Διοικητής Επιχειρήσεων Ε.Ε. στην ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των επιθέσεων των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα διορίστηκε ο αρχιπλοίαρχος Βασίλειος Γρυπάρης, ο οποίος στη συνέχεια με απόφαση του ΚΥΣΕΑ προήχθη στο βαθμό του Υποναυάρχου. Επιχειρησιακός Διοικητής της αποστολής της ΕΕ ορίστηκε ο Ιταλός κυβερνήτης του αντιτορπιλικού D-554, «Caio Duillio» που έχει και την ευθύνη των χειρισμών και των αποφάσεων επι του πεδίου.

Σημειώνεται ότι η αρχική εντολή της EUNAVFOR ASPIDES είναι 12 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας της, με δυνατότητα επανεξέτασης πριν τη λήξη της ισχύος της. Το ποσό δημοσιονομικής αναφοράς για τις κοινές δαπάνες είναι 8 εκατομμύρια ευρώ. Η έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης θα πρέπει να αποφασιστεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 19ης Φεβρουαρίου.

Ποιες χώρες συμμετέχουν στην αποστολή

Η φρεγάτα ΥΔΡΑ έχει 16 πυραύλους ESSM,για τις εισερχόμενες απειλές, διαθέτει δυο συστήματα Phalanx, πυροβόλα Shark των 20 χιλιοστών κατά των εγγύς απειλών και 8 αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon καθώς και συστήματα εντοπισμού drones. Στην φρεγάτα υπάρχει οργανικό ελικόπτερο αλλά και ομάδα των ΟΥΚ.

Τα τρία άλλα πλοία της EUNAVFOR ASPIDES είναι σαφώς πιο ενισχυμένα και σε οπλικά και σε ηλεκτρονικά συστήματα. Το ιταλικό αντιτορπιλικό D-554, «Caio Duillio» είναι ένα πλοίο 7.700 τόνων με ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα περιοχής διαθέτει 3D ραντάρ SPY-790, 48 κελιά πυραύλων Aster 15 & 30. Διαθέτει ακόμη 3 πυροβόλα Oto Melara 76 & 62mm, αναβαθμισμένα σε Strales καθώς και πυραύλους επιφανείας Teseo Mk2/A. Το ιταλικό αντιτορπιλικό είναι εφοδιασμένο με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

Η γερμανική φρεγάτα είναι η F-221 «Hessen» 5800 τόνων διαθέτει ραντάρ Smart-L, 32 κελιά, για 24 αμερικανικούς SM-2, τους RIM/162 ESSM και τους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων επιφανείας. Επιπλέον η F-221 «Hessen» διαθέτει πυροβόλο 76 χιλιοστών και για την εγγύς προστασία της δυο Mauser 27mm.

Η γαλλική φρεγάτα D-653 «Languedoc» διαθέτει δυο αντιαεροπορικούς πυραύλους Aster 15 και τους MDCN ενώ φέρει και Exocet κατά πλοίων επιφανείας. Διαθέτει επίσης το εξελιγμένο ραντάρ «Herakles».

in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ