Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης σε θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας: Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα

Μητσοτάκης σε θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας: Η δύσκολη δουλειά ξεκινά τώρα

O πρωθυπουργός παρουσιάζει το master plan για το οποίο εργάστηκαν 40 επιστήμονες από 80 ειδικότητες – Καμπανάκι για την έλλειψη υδάτινων πόρων – Στις 12:30 η συνάντηση με τους αγρότες

«Μέρα Θεσσαλίας» είναι η σημερινή για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αλλεπάλληλα ραντεβού με θεσμικούς φορείς της περιοχής, αλλά και με αντιπροσωπεία αγροτών, στον απόηχο της έκθεσης της ολλανδικής εταιρίας HVA που παραδόθηκε προ ημερών στο Μέγαρο Μαξίμου και προκρίνει μια σειρά παρεμβάσεων για την ανάταξη της περιοχής μετά τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός το σχέδιο των Ολλανδών ειδικών «αποτελεί την πρώτη ολιστική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της Θεσσαλίας» συμπληρώνοντας ότι μεταξύ άλλων «περιλαμβάνει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται ολιστικά η διαχείριση των υδάτινων πόρων, τις επιπτώσεις που θα έχει στην αγροτική παραγωγή».

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «για το master plan δούλεψαν πάνω από 40 επιστήμονες από 8 ειδικότητες, Αφιέρωσαν πάνω από 15.000 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν τις βέλτιστες λύσεις. Η δουλειά αυτή έγινε στο πεδίο και όχι στο γραφείο»

«Τη μελέτη πρέπει να τη δούμε μέσα από τον επιστημονικό πρίσμα που την διακατέχει. Δεν είναι θέσφατο. Αποτελεί έναν οδικό χάρτη που μπορούμε να συμφωνήσουμε για να έχουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία κυβέρνηση και αυτοδιοίκηση και εμπλεκόμενοι φορείς για να έχουμε μια δραστική επέμβαση στη Θεσσαλία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε, μάλιστα, ειδική αναφορά «στη διάσταση που δίνει η μελέτη για το ζήτημα των υπόγειων υδάτινων πόρων τη Θεσσαλίας. Δεν έπρεπε να περιμένουμε τον Daniel για να αντιληφθούμε ότι οι υδάτινοι πόροι της Θεσσαλίας τελειώνουν. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αύριο πρέπει να εγκαταλείψουμε το βαμβάκι και να πάμε σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις στην αγροτική παραγωγή».

«Πρέπει, όμως, να λάβουμε τα μέτρα μας ώστε η ζημιά που θα έχει γίνει από την έλλειψη υδάτινων πόρων να μην είναι αναστρέψιμη» κατέληξε ο πρωθυπουργός ο οποίος τόνισε στους συνομιλήτες του ότι «η δύσκολη δουλειά τώρα ξεκινά».

Ακολουθεί η συνάντηση με τους αγρότες

Η άσκηση δεν είναι εύκολη για την κυβέρνηση, καθώς είναι σαφές ότι θα υπάρξουν τοπικές αντιδράσεις. Ήδη, ο πρώτος διαφωνών με τη στρατηγική που έχει ακολουθηθεί ως αυτή την ώρα είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος έχει εγείρει ενστάσεις για το ότι δεν εκλήθη προ ημερών στο Μαξίμου όταν πήγαν τα στελέχη της ολλανδικής εταιρίας, ενώ υποστηρίζει ότι θα έπρεπε η περιφέρεια να εκπροσωπείται και στον υπό ίδρυση οργανισμό για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας που θα είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Με δεδομένες τις δυσκολίες, λοιπόν, το Μέγαρο Μαξίμου θα επιχειρήσει να λειάνει τις ενστάσεις και να καταστήσει τους τοπικούς θεσμικούς φορείς συμμέτοχους στο σχέδιο που είναι ακόμα υπό διαμόρφωση, καθώς εκκρεμούν οι παρατηρήσεις των συναρμόδιων υπουργείων στο master plan των Ολλανδών. Ήδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την περασμένη Παρασκευή μια πρώτη συνάντηση στο γραφείο του στη Βουλή με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, τους οποίους ενημέρωσε για τους βασικούς άξονες του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι Ολλανδοί που μελέτησαν για μήνες το ανάγλυφο της περιοχής, προκρίνουν την επέκταση της Λίμνης Κάρλας, τη δημιουργία πολλών μικρότερων φραγμάτων στα βουνά της περιοχής, αλλά και παρεμβάσεις για την «απελευθέρωση» της ροής του Πηνειού και των παραποτάμων του. Παράλληλα, στο μικροσκόπιο μπαίνουν και παρεμβάσεις σε γέφυρες, ενώ στο τραπέζι είναι και η δημιουργία περιοχών «ελεγχόμενης πλημμύρισης», στις οποίες δεν θα πρέπει να υπάρχει ανθρωπογενής δραστηριότητα. Όπως λένε στελέχη της ολλανδικής εταιρίας, κάποιες παρεμβάσεις μπορούν να τρέξουν εντός μηνών, κάποιες άλλες είναι μεσοπρόθεσμα εφικτές και άλλες είναι πιο μακροπρόθεσμενες, ανάλογα και με την πορεία δημοπράτησης μεγάλων έργων υποδομής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση του ραντεβού με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας, ο κ. Μητσοτάκης θα δεχθεί και αντιπροσωπεία αγροτών από την περιοχή. Κάποιοι εξ αυτών είχαν έρθει και στο ραντεβού που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους εκπροσώπους όλων των μπλόκων της χώρας, αν και από την κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα υπάρξουν νέες παροχές.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ