Στην Κλαυθμώνος η ΑΔΕΔΥ, στα Προπύλαια το ΠΑΜΕ, στα Χαυτεία η εξωκοινοβουλευτική αριστερά για τις πορείες έναν χρόνο μετά την τραγωδία στα Τέμπη
Κλείνει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας για τις τρεις συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται σήμερα στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας της ΑΔΕΔΥ, του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και του ΠΑΜΕ που πραγματοποιούνται την ημέρα της συμπλήρωσης ενός έτους από την τραγωδία με τους 57 νεκρούς στα Τέμπη.
ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά συγκεντρώνονται στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ το ΠΑΜΕ στα Προπύλαια με κεντρικό σύνθημα «τα κέρδη τους η οι ζωές μας- Το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί . Να αποδοθούν ευθύνες». Εξωκοινοβουλευτικές ομάδες συγκεντρώνονται, τέλος, στα Χαυτεία.
Δείτε φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τετάρτη το μετρό, ο ΗΣΑΠ και το τραμ είναι ακινητοποιημένα για 24 ώρες λόγω της απεργίας που έχουν κηρύξει ΑΔΕΔΥ, ΕΚΑ, ΠΑΜΕ και εκατοντάδες σωματεία με αιχμή την τραγική επέτειο από το δυστύχημα των Τεμπών καθώς και διεκδικητικό πλαίσιο για αυξήσεις μισθών προκειμένου τα νοικοκυριά να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΕΛ.ΑΣ. για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, θα λάβει, τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.
Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.
Οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία πραγματοποιούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ. Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται από τις 10:00 π.μ. ή αργότερα (έξοδος οχημάτων από τα αμαξοστάσια στις 8:30 π.μ.), ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.
Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στον σιδηρόδρομο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με απόφαση σωματείων εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΣΕ, Σωματείο Εργαζομένων Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Οι ιδιοκτήτες ταξί συνεχίζουν την 48ωρη απεργία τους ενώ δεμένα είναι τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω απεργίας της ΠΕΝΕΝ.
Αντίθετα κανονικά πραγματοποιούνται οι πτήσεις από τα αεροδρόμια όλης της χώρας καθώς το βράδυ της Τρίτης μετά από προσφυγή της διοίκησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κηρύχθηκε παράνομη η απεργία που είχαν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.
Ποιοι άλλοι απεργούν
Λόγω της απεργίας υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, πολεοδομίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία) ενώ συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία ανακοίνωσαν και οι δικαστικοί υπάλληλοι. Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία στις 28 Φεβρουαρίου πήρε και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).
Στην απεργία συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές αλλά και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν πολλές διδακτικές ώρες. Με ανακοίνωσή της η ΔΟΕ αναφέρει μεταξύ άλλων «οι εκπαιδευτικοί, όπως και όλοι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι, έχουμε, προ πολλού, ξεπεράσει τα όρια των αντοχών μας. Είναι επιτακτική η ανάγκη της ικανοποίησης του αιτήματος να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας. Αποτελεί άμεση ανάγκη η αλλαγή αυτής της πολιτικής. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας ως εργαζόμενοι, δίνοντας ταυτόχρονα τον δίκαιο αγώνα της υπεράσπισης της δημόσιας εκπαίδευσης. Ως εδώ! Δεν πάει άλλο!».
Στην κινητοποίηση λαμβάνουν μέρος και οι δημοσιογράφοι , με στάση εργασίας 12.00-16.00 ενώ συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση έχουν ανακοινώσει γιατροί και νοσηλευτές στα δημόσια νοσοκομεία.
Το σύνθημα της ΑΔΕΔΥ
Με κεντρικό σύνθημα: «Οι ΖΩΕΣ μας πάνω από τα ΚΕΡΔΗ τους – Αυξήσεις μισθών για να ζούμε με αξιοπρέπεια» η ΑΔΕΔΥ σε ανακοίνωσή της σημειώνει «Ένα χρόνο μετά είμαστε και πάλι εδώ στους δρόμους, για να βροντοφωνάξουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ πως ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι και να ακυρώσουμε κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών.
Ένας νεοδιόριστος εκπαιδευτικός, που καλείται να ζήσει στα νησιά με ενοίκιο της τάξης των 350-500 ευρώ τον μήνα, αμείβεται με 734 ευρώ καθαρά τον μήνα. Ένας νοσηλευτής με 680 ευρώ καθαρά. Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες κατηγορίες των Δημοσίων Υπαλλήλων.
Απαιτούμε ζωή με δικαιώματα, δουλειά με πραγματικές αυξήσεις κι όχι αυξήσεις – κοροϊδία του 1,5 ευρώ τη μέρα, ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας.
protothema.gr