Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων - Δείτε το βίντεο από το...

Μετεωροειδές έπεσε σε περιοχή των Ιωαννίνων – Δείτε το βίντεο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο

Μπήκε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου

To βίντεο της πτώσης του μετεωροειδούς το οποίο εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ Ιωαννίνων και δήμου Καλαμπάκας, τα ξημερώματα της 18ης Φεβρουαρίου (03:20 π.μ.) εδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Στο βίντεο φαίνονται οι καταγραφές από τις τρεις κάμερες του δικτύου AMS, ενώ του ΝΟΑΚ απουσιάζει καθώς λόγω της λαμπρότητας του φαινομένου η κάμερα έφτασε σε κορεσμό.

Όπως διευκρινίζεται από το αστεροσκοπείο το βίντεο είναι σε αργή κίνηση (0.5x) και δείχνει ξεκάθαρα ότι το σώμα διασπάστηκε με το που εισήλθε στην ατμόσφαιρα σε τουλάχιστον δύο κομμάτια, στη συνέχεια φαίνεται και ένα τρίτο ενώ προς στο τέλος φαίνεται και η έκρηξη πριν εξαφανιστεί.

https://www.facebook.com/watch/?v=301254635975003

Η διάρκεια του φαινομένου ήταν περίπου 2,5 δευτερόλεπτα και η ταχύτητα εισόδου κυμαίνεται μεταξύ 17-24 χλμ/δευτερόλεπτο.

Η αρχική εκτίμηση από τον συνδυασμό των δεδομένων από τις τέσσερις παραπάνω κάμερες είναι ότι το μετεωροειδές εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο σε υψόμετρο περίπου 80 χλμ από το έδαφος.

Δείτε χάρτη με το σημείο της κατά προσέγγισης περιοχής της εισόδου του μετεωροειδούς στην ατμόσφαιρα.

xartis-meteoroeides
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ