ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
Περισσότεροι από οκτώ χιλιάδες αγρότες έδωσαν το παρών στο μεγάλο συλλαλητήριο
Με συνθήματα και πανό για τη σημασία του πρωτογενούς τομέα χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλισαν χθες το Σύνταγμα, σε μία μεγαλειώδη κινητοποίηση, στην οποία «συμμετείχαν» και εκατοντάδες τρακτέρ.
Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι ένωσαν τις φωνές τους, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο το οποίο διοργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, μετά από ένα μήνα κινητοποιήσεων.
«Χωρίς εμάς, τί θα φας;», «Μείωση του κόστους παραγωγής σημαίνει μείωση των τιμών στα ράφια» και «No farmers, no food, no future» ήταν μερικά μόνο από τα συνθήματα τα οποία αναγράφονταν στα πανό των διαδηλωτών, στο μεγάλο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος. Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών οι οποίοι σήμερα, με την επιστροφή τους, θα αποφασίσουν στα μπλόκα την περαιτέρω στάση τους.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό οι αγρότες θα παραμείνουν στο Σύνταγμα και θα αρχίσουν να αποχωρούν τμηματικά και συντεταγμένα, σήμερα όπως ήταν και η προσέλευσή τους στην Αθήνα.
Στην Αθήνα βρέθηκαν και αγρότες από την Ηλεία που ξεκίνησαν χθες το πρωί με δύο πούλμαν, από Πύργο και από Λεχαινά, συμμετέχοντας στην δυναμική κινητοποίηση.
Ξεχωριστή είναι η παρουσία των Θεσσαλών αγροτών που ζητούν ολοκληρωμένο σχέδιο υποδομών και αντιπλημμυρικής εργασίας, μετά τον Daniel. Σημειώνεται, ότι στο υπόμνημα των αγροτών με τα αιτήματά τους, υπήρχε χωριστό παράρτημα που αφορούσε τους Θεσσαλούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τη θεομηνία, τα οποία μένει να συζητηθούν σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Το παρών στο Σύνταγμα έδωσαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, κλιμάκιο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως και πολλοί ακόμη βουλευτές.
Στ. Κασσελάκης: «Να μη δουν οι αγρότες τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση»
«Οι αγρότες αγκομαχούν για να επιβιώσουν. Οι καταναλωτές αγκομαχούν να επιβιώσουν. Υπάρχει ένα καρτέλ στη μέση, μεσάζοντες και ολιγοπώλια. Να επέμβει το κράτος άμεσα. Να μην υπάρχει αυτή η κοροϊδία. Να καταργηθεί ο φόρος στο αγροτικό πετρέλαιο μόνιμα. Να υπάρχει πλαφόν στο αγροτικό ρεύμα. Επιτέλους να γίνει μια ρύθμιση οφειλών ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μη δουν τη γη τους να πηγαίνει στη ρευστοποίηση. Απλά πράγματα να γίνουν άμεσα» ήταν η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη από το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα.
Μ. Χνάρης: «Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών»
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ ο Μανόλης Χνάρης, Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε: «Η παρουσία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συμβολίζει την ισχυρή μας βούληση να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών.
Τα αναποτελεσματικά μέτρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν απαντούν στα πραγματικά προβλήματα.
Η εκρηκτική αύξηση του κόστους παραγωγής, η κακή διαχείριση της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, οι καθυστερήσεις στην καταβολή ενισχύσεων από τον ΕΛΓΑ, τα κόκκινα δάνεια των αγροτών, καθώς και η έλλειψη εργατών γης έχουν φέρει τον αγροτικό κόσμο της χώρας σε απόγνωση».
Δ. Κουτσούμπας: «Ο αγώνας είναι δίκαιος»
Στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωσή του τόνισε:«Χαιρετίζουμε εδώ στην καρδιά της Αθήνας, στην καρδιά της Ελλάδας, τους Έλληνες αγρότες. Ο αγώνας είναι δίκαιος, τα αιτήματά τους είναι δίκαια. Είμαστε στο πλευρό τους. Όλη η Αθήνα, όλη Ελλάδα είναι στο πλευρό τους.
Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να σταματήσει την κοροϊδία. Πρέπει να ικανοποιήσει τα αιτήματα των αγροτών. Δεν μπορεί να ανακαλύπτει τις αντοχές της οικονομίας και τους δημοσιονομικούς στόχους όταν είναι να δώσει λεφτά για τους αγρότες, όταν είναι να δώσει αποζημιώσεις, όταν είναι να δώσει για τον λαό και απλόχερα να τα δίνει σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Εγγυημένες τιμές τώρα, αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα, 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το ρεύμα. Αυτά ζητάνε οι αγρότες. 100% αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Υποδομές στην αγροτική παραγωγή, φθηνό κόστος παραγωγής. Οι έμποροι και οι βιομήχανοι πουλάνε πολύ ακριβά στους αγρότες εφόδια και μέσα και την άλλη ώρα τα αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές. Τώρα να έρθουν εγγυημένες κατώτερες τιμές. Να σταματήσουν οι ελληνοποιήσεις ξένων προϊόντων και να παρθούν μέτρα για να ανασάνει η ελληνική αγροτιά, έτσι ώστε να έχουν ποιοτικά και φθηνά προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και όχι να την πληρώνει ο λαός. Καλή δύναμη σε όλους και όλες».
Κ. Τζέλλας: Με τον αγώνα μας οι αγρότες μπορούμε να νικήσουμε
«Τώρα με τα πόδια και με τα τρακτέρ, αν δεν δικαιωθούμε θα γίνει Κιλελέρ»! Με το σύνθημα αυτό άνοιξε τη συγκέντρωση ο Κώστας Τζέλλας, από το Μπλόκο του Ε65 της Καρδίτσας.
«Είμαστε εδώ σήμερα αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, από την Κρήτη ως τον Έβρο», είπε και συνόψισε τα δίκαια αιτήματά τους κόντρα στην κοροϊδία της κυβέρνησης, για αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα, επιδότηση σε ζωοτροφές και αγροτικά εφόδια, τερματισμό της πρακτικής «ελληνοποιήσεων» προϊόντων.
Όσον αφορά τη νέα ΚΑΠ, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση και λύση στον στραγγαλισμό που επιφέρουν οι ρυθμίσεις της. «Κάθε φορά που γίνεται αναθεώρηση της ΚΑΠ ξέρουμε ότι χάνουμε εισόδημα, ότι γινόμαστε φτωχότεροι, ότι μας αναγκάζουν να φεύγουμε από τα χωράφια και τα χωριά μας», τόνισε και εξήγησε πως αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει «να μαζέψει τη γη σε χέρια λίγων».
Ιδιαίτερα στάθηκε στη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτέμβρη. «Δεν σταματάμε τη διεκδίκηση για να δοθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Όλο τον χρόνο αγωνιζόμαστε, όπως αγωνιζόμαστε στα χωράφια και στα μαντριά μας», ξεκαθάρισε, απαντώντας στις συκοφαντίες της κυβέρνησης πως τάχα οι κινητοποιήσεις τους είναι εθιμοτυπικές.
«Καλή συνέχεια, καλό αγώνα. Θα νικήσουμε», τόνισε. «Υποδεχόμαστε σήμερα εδώ στην πλατεία Συντάγματος τους αγρότες που αγωνίζονται για τη ζωή τους, για την επιβίωση τους. Να μείνουν νοικοκύρηδες στα χωράφια τους. Να μπορούν με τον ιδρώτα της δουλειάς τους να ζήσουν τις οικογένειές τους».
Ρ. Μαρούδας: Είμαστε εδώ με το δίκιο των αιτημάτων μας
«Στα μπλόκα, στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς»: Με αυτό το σύνθημα έκλεισε την ομιλία του ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και μέλος της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να απαντήσουν με το ίδιο σύνθημα οι χιλιάδες λαού που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα.
Ακολούθησαν συγκλονιστικές στιγμές με τα τρακτέρ να κορνάρουν συνεχώς, ενώ ακούγονταν αγωνιστικά τραγούδια…
«Είμαστε εδώ με το δίκιο των αιτημάτων μας, με τη δύναμη των μπλόκων και των τρακτέρ, με τη συμπαράσταση του λαού», διαμήνυσε ο Ρίζος Μαρούδας, κάνοντας λόγο για «το μεγαλύτερο αγροτικό συλλαλητήριο που έχει γίνει στη χώρα».
«Η δύναμη μας είναι η ενότητα του λαού μας. Η δύναμή μας είναι ο κοινός αγώνας, απέναντί μας έχουμε κοινούς αντιπάλους» τόνισε.
Όπως κατήγγειλε, με την πολιτική τους ΕΕ και κυβερνήσεις φροντίζουν ώστε ο κόπος και ο ιδρώτας των αγροτών να γίνεται πλούτος και κέρδη για τις βιομηχανίες που αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα και τα πουλούν πανάκριβα στους καταναλωτές.
«Είμαστε εδώ γιατί μας πνίγει το δίκιο. Γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε στα χωριά και τις περιοχές μας με αυτές τις συνθήκες», τόνισε και έθεσε επί τάπητος τα αιτήματα για μείωση του κόστους παραγωγής, αιτήματα που αρνείται να ικανοποιήσει η κυβέρνηση στο όνομα των δημοσιονομικών συνθηκών και στόχων, πετώντας τους ψίχουλα ενώ εξασφαλίζει επιδοτήσεις και προνόμια για τους μονοπωλιακούς ομίλους.
«Δεν αντέχει ο αγροτικός κόσμος άλλα βάρη», ξεκαθάρισε και αναφέρθηκε στις μεγάλες καταστροφές που έχουν υποστεί καλλιέργειες, χωρίς να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ, παρότι ο εν λόγω φορέας χρηματοδοτείται από τους ίδιους τους αγρότες. «Δεν δεχόμαστε ότι το καλοκαίρι θα καιγόμαστε και τον χειμώνα θα πνιγόμαστε», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις πληγείσες από φυσικές καταστροφές περιοχές, όπως η Θεσσαλία και ο Έβρος.
«Είμαστε εδώ και διατρανώνουμε αυτό το δίκιο που κάνεις δεν μπορεί να μας το πάρει», σημείωσε και χαιρέτισε την αποφασιστικότητα με την οποία οργανώθηκε το συλλαλητήριο, σε πείσμα των προσπαθειών να υπονομευτεί η κινητοποίηση. «Είμαστε κίνημα διεκδικητικό», εξήγησε και μίλησε για τη μεγάλη σημασία που έχουν τα αγροτικά μπλόκα και την πίεση που ασκούν στην κυβέρνηση.
«Υπάρχουν πολιτικές που δημιουργούν τα προβλήματα που ζούμε. Αυτές τις πολιτικές θέλουμε να τις αντιπαλέψουμε στον δρόμο», ανέφερε. Σχολιάζοντας την προσπάθεια να καλλιεργηθεί ενάντια στον αγώνα τους κοινωνικός αυτοματισμός, κάλεσε να δοθεί απάντηση με ενότητα, όπως αυτή την ενότητα που σφυρηλατούν οι πολυήμερες κινητοποιήσεις στα μπλόκα.
«Έχουμε στείλει ένα πολύ δυνατό μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις. Για να λυθούν προβλήματα, να ικανοποιηθούν αιτήματα», διαπίστωσε. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι αργά ή γρήγορα θα φέρει αποτελέσματα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι με οι αγρότες και κτηνοτρόφοι «με τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις μας σπέρνουμε και θερίζουμε», «συνεχίζουμε και θα νικήσουμε».
Χαιρετίζοντας την αλληλεγγύη και υποστήριξη των συνδικάτων, κάλεσε αγρότες και εργαζόμενους να συναντηθούν ξανά στον δρόμο στις 28 Φλεβάρη. «Θα στηρίξουμε την απεργία στις 28 Φλεβάρη γιατί οι ζωές μας μετράνε πιο πολύ από τα κέρδη, γιατί δεν ξεχνάμε το έγκλημα στα Τέμπη», διαμήνυσε.
Τα αιτήματα
Οι αγρότες διεκδικούν:
• Μείωση του κόστους παραγωγής με μέτρα όπως: Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου, πλαφόν 7 λεπτά/KWh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα, επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
• Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
• Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
• Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
• Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
• Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της χώρας.