Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΥπουργείο Υγείας: Λύση μέσα στην ημέρα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων...

Υπουργείο Υγείας: Λύση μέσα στην ημέρα με τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»

Οι γιατροί του νοσοκομείου αποφάσισαν τα προγραμματισμένα χειρουργεία να σταματήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα

Λύση που θα ανακοινωθεί εντός της ημέρας για τα προγραμματισμένα χειρουργεία στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Υγείας, μετά τη χθεσινή απόφαση των γιατρών του χειρουργικού τομέα του νοσοκομείου να σταματήσουν οι προγραμματισμένες χειρουργικές επεμβάσεις και οι χειρουργικές αίθουσες να λειτουργούν μόνο για επείγοντα περιστατικά.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο ΣΚΑΪ μετά από επικοινωνία με τον Άδωνι Γεωργιάδη η ανακοίνωση θα γίνει μέσα στην ημέρα ώστε τα προγραμματισμένα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν κανονικά.

Η απόφαση των γιατρών μετά από συνεδριασή τους, την Πέμπτη, επρόκειτο να εφαρμοστεί από την ερχόμενη Δευτέρα (12 Φεβρουαρίου) λόγω της έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων και νοσηλευτών Αναισθησιολογικού και Χειρουργικού τομέα.

Η απόφαση αυτή των γιατρών αποτυπώνει τη σοβαρή έλλειψη αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ και έρχεται σε μια περίοδο που το υπουργείο Υγείας εφάρμοσε ενιαία ψηφιακή λίστα τακτικών χειρουργείων, με σκοπό τη μείωση αναμονών, ενώ προωθεί τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!», αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Όπως προσθέτουν, το Τμήμα Αναισθησιολογίας του παιδιατρικού νοσοκομείου αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού (ΦΕΚ Α΄ 215/22.12.2023).

«Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια., αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις. Καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας ως ζήτημα ασφάλειας την ανάγκη για πρόσληψη προσωπικού», σημειώνουν οι γιατροί του Χειρουργικού Τομέα.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ