Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΚυριάκος Μητσοτάκης: Ραντεβού κορυφής στο Λονδίνο με μήνυμα επιστροφής στον «ενάρετο κύκλο»

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ραντεβού κορυφής στο Λονδίνο με μήνυμα επιστροφής στον «ενάρετο κύκλο»

Στις 11:30 η συζήτηση με τον αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής της Morgan Stanley – Ξεχωριστές συναντήσεις και με επενδυτές για τον πρωθυπουργό

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει για τα καλά σελίδα και είναι σε τροχιά σταθερής οικονομικής ανάπτυξης εκπέμπει ο πρωθυπουργός, ο οποίος από χθες ξεκίνησε τις επαφές του στο Λονδίνο, ενώ σήμερα θα έχει σημαντικά επενδυτικά ραντεβού. Άλλωστε, σε λίγες μέρες από τώρα, την 1η Δεκεμβρίου αναμένονται καλά μαντάτα με νέα αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Fitch.

Μιλώντας χθες σε κομματικά στελέχη της ΝΔ από την ομογένεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα χρησιμοποίησε έναν νέο όρο. Τον περίφημο «ενάρετο κύκλο», το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία από την αρχή της περιόδου των μνημονίων. «Έχουμε μπει πια σε έναν ενάρετο κύκλο. Η πρόκληση είναι να τον συνεχίσουμε, να τον διευρύνουμε, να τον εδραιώσουμε και η επίπτωση τελικά από αυτόν τον ενάρετο κύκλο να μπορέσει να διαχυθεί σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Και κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας να γνωρίζει ότι τελικά μπορεί να έχει ένα μέρισμα από αυτήν τη νέα δυναμική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης σε εκδήλωση της γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς που έγινε χθες το απόγευμα.

Χαιρετισμός Κυριάκου Μητσοτάκη σε εκδήλωση της Γραμματείας Ελλήνων της Διασποράς της ΝΔ στο Λονδίνο

Με το βλέμμα στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, στις οποίος ψηφίζουν πλέον όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και όχι μόνο αυτοί που ζουν εντός των ορίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ξανά ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να πετύχει μια καθαρή νίκη με ένα ποσοστό που θα επιτρέψει την εδραίωση της πολιτικής υπεροχής που πέτυχε η ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές. Παράλληλα, κάλεσε για άλλη μια φορά τα στελέχη της ΝΔ να μην ασχολούνται με τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, παρά να εστιάζουν στις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση καλείται να φέρει εις πέρας.

Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και σε Έλληνες της διασποράς που επιστρέφουν στη χώρα, πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά μακροπρόθεσμης ανάπτυξης και άρα αυτοί θα μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Το επενδυτικό roadshow

Στο πλαίσιο της επιχειρηματολογίας για αλλαγή σελίδας, σήμερα στις 11:30 ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει με τον Λουίτζι Ρίτζο, αντιπρόεδρο Επενδυτικής Τραπεζικής της Morgan Stanley στο roadshow που διοργανώνεται από την τράπεζα σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και ξεχωριστές συναντήσεις με επενδυτές, ενώ αρκετές επαφές θα έχει και ο διευθυντής του οικονομικού του γραφείου Αλέξης Πατέλης που τον συνοδεύει. Ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει περισσότερες επενδύσεις από θεσμικούς «παίκτες» στο εξωτερικό και έχει ως βασικό επιχείρημα την πολύ καλή πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία προβλέπεται ότι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, κόντρα στη γενικότερη τάση στην Ευρωζώνη.

ΚλείσιμοΣτο Greek Investment Conference συμμετέχουν, παράλληλα, και «δυνατά» ονόματα του ελληνικού επιχειρείν, διαρθρωμένα σε τρία πάνελ. Στο πρώτο με θέμα τη ενέργεια συμμετέχουν οι Ευάγγελος ΜυτιληναίοςΠέτρος Τζαννετάκης (Motor Oil), Γιώργος Κούβαρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), Κωνσταντίνος Μαύρος (CEO ΔΕΗ Ανανεώσιμες) και Αλέξανδρος Εξάρχου (Intrakat). Το δεύτερο έχει θέμα τις τράπεζες και συμμετέχουν οι Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς). Στο τρίτο με αντικείμενο τις επενδύσεις συμμετέχουν οι Στέλιος Ηλίας (BC Partners) Σπύρος Σπυρόπουλος (Oaktree) Αννα Πλήκα (Macquarie) και Στέλιος Θεοδοσίου (HIG).

Οι δυσκολίες για τα γλυπτά

Ο κ. Μητσοτάκης, βεβαίως, παραδέχθηκε στη χθεσινή του συζήτηση στο BBC ότι οι διαπραγματεύσεις για τη φόρμουλα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα έχουν μείνει στάσιμες. «Δεν έχουμε σημειώσει τόση πρόοδο όσο θα ήθελα στις διαπραγματεύσεις. Αλλά, θα το επαναλάβω, είμαι υπομονετικός άνθρωπος, έχουμε περιμένει για εκατοντάδες χρόνια και θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις», υπογράμμισε. Είναι προφανές ότι ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να θέλει να τον ενημερώσει στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στην Downing Street την Τρίτη.

«Πού μπορείτε να εκτιμήσετε καλύτερα αυτό που είναι ουσιαστικά ένα μνημείο; Είναι σαν να σας έλεγα να κόψετε τη Μόνα Λίζα στη μέση και θα έχετε τη μισή στο Λούβρο και τη μισή στο Βρετανικό Μουσείο», διερωτήθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης, σε μια αποστροφή που συζητήθηκε πολύ. Σήμερα το απόγευμα, πάντως, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ, ο οποίος διαμηνύει μέσω συνεργατών του ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια πιθανή συμφωνία της κυβέρνησης με το Βρετανικό Μουσείο μέσω διαρροής συνεργάτη του στους Financial Times το Σάββατο. Ο κ. Στάρμερ, άλλωστε, έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός στις αρχές του 2025, καθώς οι Εργατικοί προηγούνται μακράν των Συντηρητικών στις δημοσκοπήσεις.

protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ