Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΈκκληση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:  Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Έκκληση Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου:  Να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα

Έκκληση για παύση του πολέμου και έναρξη διαλόγου, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη απηύθυνε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την διάρκεια συνάντησης του με καθηγητές του Πανεπιστημίου Θρησκειών και Δογμάτων του Ιράν. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, κατά την διάρκεια της σημερινής συνάντησης του με τους Ιρανούς καθηγητές αναφέρθηκε στον πόλεμο που γίνεται τον τελευταίο μήνα ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, λέγοντας χαρακτηριστικά: «θα ερωτηθούμε, ασφαλώς, σήμερα από τον λαό μας τι συζητήσαμε. Πρέπει να τονίσουμε, πέραν από τις επιστημονικές τοποθετήσεις, ακόμη τέσσερα σημεία:

Να σταματήσει ο πόλεμος και να αρχίσει ένας διάλογος.

Να απελευθερωθούν αμέσως οι απαχθέντες, που δεν ξέρουμε πού βρίσκονται και σε τι κατάσταση είναι.

Και βέβαια, από όλες τις πλευρές να μη χρησιμοποιούνται παιδιά και άμαχος πληθυσμός σαν προπομποί, μπροστά.

Και τέλος, αποστολή όλων μας, πέρα από τις έρευνες τις επιστημονικές, πρέπει να είναι και η επιμονή να μεσολαβούμε για την ειρήνευση όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτως θρησκείας».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης του προκαθήμενου της ορθοδοξίας με τους Ιρανούς καθηγητές αναφέρθηκε στη σημαντική ιστορία του Ιράν. Υπογράμμισε, μάλιστα, τη δυνατότητα επιστημονικής συνεργασίας και τόνισε ότι αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να μείνει μόνο στα βιβλία και στις έρευνες.

«Βλέποντας τις ανάγκες του κόσμου σήμερα, η αποστολή μας είναι πώς μπορούμε αυτές τις θεολογικές τοποθετήσεις να τις κάνουμε εργαλεία στους ανθρώπους και να βοηθηθεί η κοινωνία», υπογράμμισε.

Ο πρύτανης του πανεπιστημίου, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον αρχιεπίσκοπο για τη συνάντηση και μίλησε για το πόσο σημαντική είναι η ιστορία της Ελλάδας.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι έχει αναδείξει μεγάλους επιστήμονες σε όλους τους χώρους, με παράλληλα αναφορά σε αρχαίους φιλοσόφους και σύγχρονους επιστήμονες της Ιατρικής. Κατόπιν, μίλησε για τον χριστιανισμό και για την αλληλεπίδραση που υπάρχει ανάμεσα στους μουσουλμάνους και τους ορθοδόξους και σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλος σεβασμός στους ορθόδοξους χριστιανούς.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την κατάσταση στην Γάζα και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα από τα βάσανα του σημερινού κόσμου.

Τέλος, παρουσίασε το πανεπιστήμιο, τα μαθήματα διδασκαλίας και τις έρευνες που πραγματοποιούνται εκεί, με την επισήμανση ότι η λύση σε όλα είναι ο διάλογος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ