Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΜητσοτάκης σε Αλβανία: Να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης για να εκκινήσουν...

Μητσοτάκης σε Αλβανία: Να ορκιστεί δήμαρχος Χειμάρρας ο Μπελέρης για να εκκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ

Σκληρό μήνυμα στην Αλβανία με φόντο τη συνεχιζόμενη προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, έστειλε ο πρωθυπουργός κατά τη δήλωσή του, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της διαδικασίας του Βερολίνου, στα Τίρανα.

«Ο Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί δήμαρχος»

«Η Ελλάδα στηρίζει σταθερά και αταλάντευτα την ενταξιακή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων. Είμαστε σταθεροί υπέρμαχοι της ανάγκης οι χώρες των δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια αναγνωρίζουμε ότι είναι δρόμος δύσκολος που απαιτεί από τις χώρες σημαντικες προσαρμογές στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η μια αρχή που είναι αταλάντευτη για την Ελλάδα είναι ο σεβασμός του κράτους δικαίου σεβασμός που πρέπει να εκδηλώνεται σε όλες τις εκφάνσεις λειτουργίας του οργανωμένου κράτους», σημειώνει και συνεχίζει:

«Δυστυχώς τους τελευταίους μήνες στο ζήτημα αυτό η φίλη Αλβανία έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις και αναφέρομαι στην περίπτωση του εκλεγμένου δημάρχου της Χιμάρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος επί πέντε μήνες. Θέλω να τονίσω τον σεβασμό μου στην ανεξαρτησία της αλβανικής Δικαιοσύνης, όμως ο Φρέντι Μπελέρης έχει δικαίωμα να ορκιστεί έστω και προφυλακισμένος δήμαρχος Χειμάρρας».

«Είναι δικαίωμα αναφαίρετο που απορρέει από την αλβανική συνταγματική τάξη. Είναι σημαντικό να ορκιστεί για να φύγει αυτή η σημαντική σκιά που αναμφισβήτητα επηρεάζει τις ελληνοαλβανικές σχέσεις. Είναι αναγκαία προϋπόθεση ώστε η Ελλάδα να κάνει κι αυτή το επόμενο βήμα και να συμφωνήσει στην εκκίνηση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τη ΕΕ», κατέληξε.

https://www.ethnos.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ