5 Πράγματα για να Γνωρίζετε ως Φροντιστής Ασθενούς

109

Ο ανάληψη του ρόλο ως ο βασικός φροντιστής ενός ασθενούς, όταν δεν υπάρχει επαγγελματική κατάρτιση, είναι ένας ρόλος απαιτητικός που φέρει μεγάλη ευθύνη, και σίγουρα χρειάζεται να προσφέρετε στον εαυτό σας κάποιες εκπαιδευτικές γνώσεις. Η αποτελεσματική και ασφαλής φροντίδα, αποτελείται από κάποια καίρια στοιχεία, που συνθέτουν το προφίλ του φροντιστή και χαρακτηρίζουν την κοινή καθημερινότητά του με τον ασθενή. Στη συνέχεια του άρθρου του protinews.com.gr, θα αναφερθούμε στα 5 σημαντικότερα στοιχεία που καθορίζουν σημαντικά την εξέλιξη και τη βελτίωση της υγείας του, έτσι ώστε να μη βρεθείτε προ εκπλήξεως, αλλά πρωτίστως να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις.

  1. Εκτενής Κατανόηση

Το πρωταρχικό μέλημα, είναι να κατανοήσετε πλήρως την κατάσταση της υγείας του ασθενούς. Βρίσκεστε σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το θεράποντα ιατρό, παραμένοντας ενημερωμένος για την τρέχουσα κατάσταση και τα πιθανά συμπτώματα, και συμμετέχετε ενεργά στις διαγνωστικές και θεραπευτικές διαδικασίες. Ενημερώνεστε για την πορεία της περιόδου αποθεραπείας, τα στάδια, και τις πιθανές αναπροσαρμογές που μπορεί να χρειαστούν στη φροντίδα με βάση την κατάστασή του.

Αυτά, είναι απαραίτητα ώστε η βοήθειά σας να έχει απτό αντίκρισμα και να βελτιώσει την ποιότητα ζωή του ασθενούς. 

  1. Ιστορικό & Φαρμακευτική Φροντίδα

Ακόμη ένα μέρος της ασφαλούς παροχής υποστήριξης, είναι η γνώση του ιστορικού.  Γνωρίζοντας προηγούμενες ασθένειες που έχουν αντιμετωπιστεί, μπορεί να σας δώσει  σημαντικές πληροφορίες για πιθανές συνδέσεις με την τρέχουσα κατάσταση υγείας. Ακόμη πιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε ενδεχόμενες αλλεργίες, τόσο σε τρόφιμα, αλλά κυρίως σε φάρμακα

Μάθετε τις πιθανές παρενέργειες τον φαρμάκων που λαμβάνει ο ασθενής, ώστε να τις παρατηρήσετε και να τις αντιμετωπίσετε εγκαίρως, και φροντίστε να είστε ακριβείς και επιμελείς με την τρέχουσα δοσολογία, ως προς την ποσότητα και τη συχνότητα.

  1. Καθημερινή Φροντίδα

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως θεμελιώδη, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν το πιο εύκολο μέρος της φροντίδας, αφού είναι πιο θεωρητικό. Η κύρια παρέμβασή σας, είναι στη διευκόλυνση της καθημερινότητας. Αυτή περιλαμβάνει τη σωστή διατροφή (κατά τις υποδείξεις του γιατρού), τον καθαρισμό του χώρου, την προσωπική υγιεινή (ιδιαίτερα σημαντική για την αποφυγή επιπλοκών), και τις λοιπές δραστηριότητες όπως ντύσιμο, ιατρικές επισκέψεις. Σταδιακά, όσο η υγεία του ασθενούς επανέρχεται και ο ίδιος γίνεται πιο λειτουργικός, μπορείτε να υποστηρίζετε και να ενθαρρύνετε την αυτονομία του. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν τα διάφορα ιατρικά εξαρτήματα του εμπορίου, όπως το γερανάκι ανύψωσης και μεταφοράς ασθενών της Body Up Evolution, και κάθε άλλος μηχανισμός που θα σας προτείνουν οι εργαζόμενοι στα ειδικά καταστήματα, αφουγκραζόμενοι την περίπτωσή σας. 

  1. Ψυχολογική Υποστήριξη

Λίγο πριν το τέλος, συναντάμε ίσως το δυσκολότερο κομμάτι του ρόλου ενός φροντιστή, αυτό της ψυχολογικής υποστήριξης. Λέμε ότι είναι το πιο δύσκολο γιατί και ο ίδιος βρίσκεται σε μία θέση που χρίζει ενθάρρυνσης, και σίγουρα βιώνει περίπλοκα συναισθήματα βλέποντας τον αγαπημένο του φίλο ή συγγενή σε μια επίπονη κατάσταση.Παρ’όλα αυτά πρέπει να φροντίσει μόνος του για αυτό το κομμάτι, ώστε να υπάρξει ενεργό στήριγμα. Δείξτε ενσυναίσθηση,  ενισχύοντας την αίσθηση του ασθενούς ότι κατανοείτε τι περνάει, και προσπαθήσετε να του μεταδώσετε θετική ενέργεια και αισιοδοξία. Άλλωστε η ψυχολογική ευεξία επηρεάζει την ανάρρωση.

  1. Κοινωνική Αλληλεπίδραση

Τέλος, ανάμεσα στα λοιπά καθήκοντά σας, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για αλληλεπίδραση με τον ασθενή, καθαρά σε ένα κοινωνικό πλαίσιο, περνώντας ποιοτικό χρόνο μαζί του, με τις αγαπημένες του δραστηριότητες. Επιτρέψτε τις επισκέψεις άλλων φίλων και προτείνετε τη συμμετοχή σε δραστηριότητες συμβατές με την κατάστασή του. Η κοινωνική συμπερίληψη και η διατήρηση των κοινωνικών επαφών, είναι ευεργετικές και συμπληρώνουν τη συναισθηματική υποστήριξη.