Πέμπτη, 20 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΣτέφανος Κασσελάκης: Η πρώτη συνέντευξή του - Βεβαίως και είμαι αριστερός, εννοείται...

Στέφανος Κασσελάκης: Η πρώτη συνέντευξή του – Βεβαίως και είμαι αριστερός, εννοείται ότι θα πάω στρατό, είναι τιμή μου

«Διοικητική ανεπάρκεια στην κακοκαιρία» – «Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια» – Κάλεσε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να δείξουν συντροφικότητα, «ο κόσμος μου είπε να “ξεσκονίσω” και θα το κάνω» – Δείτε βίντεο με τη μαγνητοσκοπημένη συνέντευξή του

Ο Στέφανος Κασσελάκης παραχώρησε το βράδυ της Πέμπτης (28/9) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στις πλημμύρες, είπε: «Νομίζω ότι πρόκειται για μια μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια και στην αυτοδιοίκηση και στο κράτος. Ο μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει αποτύχει να σώσσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος» ενώ σε ερώτηση για την κλιματική αλλαγή, ανέφερε πως «άλλο το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα κλιματικής κρίσης και άλλο το γεγονός ότι δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Καταρχάς πρέπει να υπάρχει μια ανασυγκρότηση ώστε διάφοροι φορείς να ξέρουν πού λογοδοτούν. Πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρο το ποιος λογοδοτεί πού», αναφέροντας πως πρέπει να υπάρξει «σίγουρα καλύτερο οργανόγραμμα και σίγουρα καλύτερη απορρόφηση των πόρων».

Στη συνέχεια, ανέφερε σχετικά με την υποψηφιότητά του για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και την «έλλειψη πολιτικότητας»: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψήφιους που έβαλε στον κόσμο θέσεις ξεκάθαρες. Θέσεις που πήρε ο κόσμος, τις εμπλούτισε, τις συμπληρώνει. Όταν ο κόσμος άρχισε όχι μόνο να πατάει like στο Facebook αλλά να με παροτρύνει να κατέβω. Δεν είχα σχέδιο από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας να κατέβω πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τόνισε: «Έχω πει ξεκάθαρα ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια. Πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, να πάνε στο δημόσιο».

Για τις εκλογές και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε: «Είναι πολλοί οι λόγοι που έχασε ένα κόμμα τη μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Πιστεύω ότι αυτό ήταν το κύριο λάθος. Πιστεύω στην αυτοδύναμη, σύγχρονη Αριστερά. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει όχι μόνο να είναι ενωμένη, αλλά και να μεγενθυνθεί. Η Αριστερά δεν θα πρέπει να φοβάται την κανονικότητα. Ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Τα νέα μέλη να συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής. Θα σεβαστώ 100% και το Καταστατικό μας και τα συλλογικά όργανα. Τα μέλη του κόμματος, οι ΟΜ πρέπει να συμμετέχουν σε αυτά. Πρέπει να δώσουμε φωνή στην κοινωνία. Μπορούμε. Υπάρχουν ψηφιακά μέσα. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν, αλλά τα όργανα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Βεβαίως και είμαι αριστερός. Θέλω νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Πρέπει όλοι να είμαστε νηφάλιοι για τους λόγους που είμαστε στην πολιτική. Αν ενδιαφερόμαστε για τον πολίτη, πρέπει να δείξουμε σύνεση και ψυχραιμία. Εγώ είμαι ανοιχτός σε όλα τα μέλη» συμπλήρωσε ενώ σχετικά με τον Νίκο Φίλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Έχω ήδη ζητήσει από τον κ. Φίλη να τον δω δυο φορές».

«”Ξεσκονίζω”, εδώ είμαι, είμαι ανοιχτός, δείξτε συντροφικότητα. Μα, είναι δυνατόν, ένας οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του; Ούτε εγώ θεωρώ σήμερα ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος, όχι να έχω μια τάση μέσα στο κόμμα και να παριστάνω κάτι το ιδιαίτερο» συμπλήρωσε αμέσως μετά.

Για το συνέδριο είπε: «Θα συνεδριάσουν πρώτα τα όργανα και θα δούμε».

Σε ερώτηση σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στην Ελλάδα. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο και δεν έχουμε κάνει αποκέντρωση της παραγωγής. Υπάρχουν λύσεις: μια από αυτές μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ. Ας αρχίσει η κυβέρνηση να το κάνει σε μερικές περιοχές που έχουν πληγεί. Να δοκιμάσουμε πιλοτικά τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα καύσιμα».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα, τονίζοντας: «Τώρα λέμε για την επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αύξηση από το 2010. Η επενδυτική βαθμίδα έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη. Αυτό που έχουμε κάνει για να είμαστε στην επενδυτική βαθμίδα, είναι να έχουμε φτωχοποιήσει τον Έλληνα. Αυτό δεν είναι λύση. Το κοινωνικό κράτος. Δέκα χρόνια μνημονίων αποδομήθηκε» ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα, σχολίασε χαρακτηριστικά: «Ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να κρατήσει το κοινωνικό δίχτυ».

«Ο κ. Μητσοτάκης πάει να ιδιωτικοποποιήσει το δημόσιο αντί να το φτιάξει. Αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Το να έχουμε σύνεση στις επενδύσεις που κάνουμε, να φτιάξουμε το κοινωνικό κράτος, αυτό έχει και δημοσιονομικό κέρδος. Εγώ θέλω ένας νέος, μια νέα να έχουν λύση στην στέγη τους. Πώς είναι δίκαιο αυτό; Στέγη, αποκέντρωση, δίκαιη μετάβαση και κοινωνικό κράτος» δήλωσε στη συνέντευξή του.

Για πρόσθετη φορολογία: «Όχι δεν θεωρώ ότι υπάρχει ανάγκη. Οι επενδύσεις που θα γίνουν θα μπορέσουν να σώσουν χρήματα από το μέλλον. Ο κ. Θεοχάρης όσο και προσιτός και φιλικός να έχει υπάρξει προς εμένα, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος. Θα έλεγα στον κ. Θεοχάρη να προσέχει λίγο παραπάνω τι εξαγγέλλει και τι λέει».

Ένα ακόμα θέμα για το οποίο μίλησε, ήταν τα ελληνοτουρκικά. «Ο διάλογος μετά τους σεισμούς στη γείτονα και την προσέγγιση που ακολούθησε είναι ευπρόσδεκτος. Η συζήτηση στη Χάγη θα πρέπει να είναι μόνο για υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Η αποστρατικοποίηση των νησιών για εμάς είναι κόκκινη ζωή. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που πρεσβεύω είναι μια πατριωτική Αριστερά».

Τέλος, ρωτήθηκε για το πώς αισθάνεται που θα πάει στρατό. «Εννοείται ότι θα πάω και είναι τιμή μου να πάω. Είμαι πολύ χαρούμενος. Θα είμαι. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα. Είναι εξαιρετικό που έχουμε τον κ. Φάμελλο στη Βουλή. Θα ήθελα να είναι σε ακριτικό νησί ή στην παραμεθόριο.Είμαι ενθουσιασμένος για την μελλοντική μου στρατιωτική θητεία».

https://www.protothema.gr/

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ