Πυρκαγιές 2023: Για 4η ημερά ενεργά πύρινα μέτωπα – Ερχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

975

Τέταρτη ημέρα «μάχη» με τις φλόγες. Η φωτιά «καταπίνει» το δάσος στη Ρόδο. Καλύτερη η εικόνα από τα μέτωπα στην Αττική

Μάχη στα πύρινα μέτωπα της χώρας, δίνουν σήμερα Πέμπτη 20/07/2023, για τέταρτη ημέρα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (18/7) σε δασική έκταση στη Ρόδο.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά καθώς είναι σε δύσβατο σημείο ενώ καίγονται δέντρα που είναι πολύ ψηλά, πάνω από 15 μέτρα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Η εικόνα είναι καλύτερη στην Αττική, ωστόσο η Πυροσβεστική παραμένει σε εγρήγορση. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου οι οποίες όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά και εκεί παραμένουν ισχυρές δυνάμεις καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Την Πέμπτη (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα

Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα

Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Υψηλός κίνδυνος και την Πέμπτη για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται για την Πέμπτη 20 Ιουλίου, για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας και Πελοποννήσου, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

https://pelop.gr/