Τετάρτη, 19 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΤσακαλώτος: O ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, στις εκλογές είχαμε...

Τσακαλώτος: O ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει αριστερό κόμμα, στις εκλογές είχαμε θολή ταυτότητα

Ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο»

Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε στο Impact Hub στου Ψυρρή ο βουλευτής και πρώην υπουργός Οικονομικών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του κ. Τσακαλώτου παρόντες ήταν μεταξύ άλλων οι Γιώργος Σταθάκης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός. 

Κατά την παρουσίαση της ομιλίας του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να παραμείνει κόμμα της Αριστεράς, ενώ σημείωσε ότι το στίγμα που δόθηκε στις εκλογές ήταν θολό για την ταυτότητά του.  Παραδέχθηκε δε ότι χρειάζεται μεγάλη συζήτηση και αναστοχασμό για τα αίτια της ήττας του κόμματος στις εκλογές. 

Κατά την παρουσίαση των θέσεών του, έδωσε κομβικό ρόλο στο κράτος. «Χρειαζόμαστε ένα αναπτυξιακό, δημιουργικό κράτος, που δημιουργεί πλούτο, που κάνει την Ελλάδα πιο πλούσια. Προσπάθησαν να μας πείσουν ότι μόνο ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο. Κάνουν λάθος. Όταν το κράτος φτιάχνει δρόμους, δημιουργεί νοσοκομεία, φτιάχνει πλούτο. Όταν φτιάχνει συνέργειες στον ιδιωτικό τομέα, τον κρατικό τομέα, φτιάχνει πλούτο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό απαιτεί ομάδες που θα δουλέψουν. Και αν κάτι απέδειξα στη διαπραγμάτευση είναι ότι ξέρω να φτιάχνω ομάδες», είπε. 

«Θέλω ένα κόμμα που δεν λαϊκίζει, που είναι αξιόπιστο. Που ακούει όλο τον κόσμο, αλλά δεν ενσωματώνει όλα τα αιτήματα. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Ένα κόμμα που ακούει και λέει συγχρόνως. Γι’ αυτό διεκδικούμε την κυβέρνηση επειδή είμαστε σίγουροι ότι σε αυτό που λέμε υπάρχει ένας κορμός που μπορεί να φέρει μια διαφορετική κατεύθυνση στην Ελλάδα. Ένα κόμμα που ξαναβρίσκει την αξιοπιστία του, με τις δικές μας αξίες, προτάσεις, την ικανότητα να ακούμε και σταθερότητα», επισήμανε. 

«Σας κάλεσα εδώ για να ανακοινώσω την υποψηφιότητά μου σε μια δύσκολη στιγμή, μετά από τόσο μεγάλη ήττα, βεβαίως χρειάζεται μεγάλη συζήτηση για τις αιτίες της ήττας, αναστοχασμό, προβληματισμό, κάτι που δεν μπορεί να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα έχουμε την ευκαιρία στο έκτακτο συνέδριο για να τα συζητήσουμε. 

Η υποψηφιότητά μου στηρίζεται στη συνέχεια και στην τομή», είπε, κάνοντας αναφορά στην έξοδο από τα μνημόνια στη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι αριστερό κόμμα και θα απευθυνθεί σε εργαζόμενους, από ντελίβερι μέχρι εργαζόμενους στον τουρισμό. «Έχουμε μία ταξική κοινωνία που καθορίζεται το μέλλον των παιδιών από τη στιγμή που έχουν γεννηθεί», ανέφερε. «Θέλουμε να απευθυνθούμε στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα ή στους ανθρώπους με αναπηρία που δεν έχουν σχέση με την Αριστερά. Αλλά είναι άλλη η ερώτηση πού απευθύνεσαι και άλλη η ερώτηση για το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις του, τις προτάσεις του. «Πιστεύω ότι στις εκλογές είχαμε μια θολή ταυτότητα. Αυτό δεν το λένε μόνο Αριστεροί και Αριστερές, αλλά δημοσκόποι, πολιτικοί επιστήμονες, ότι το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σαφές στις εκλογές».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, στόχος είναι να δώσει δύναμη στον κόσμο, χώρο, στην κοινωνία να εκδικηθεί, να οργανωθεί, να παίξει ουσιαστικό ρόλο. Η Αριστερά δεν έχει μια ανάλυση μόνο για την οικονομία και την κοινωνία, αλλά και το σύστημα που βάζει εμπόδιο σε αυτόν τον κόσμο. Και οι φραγμοί που μπαίνουν είναι πολλοί, ιδεολογικοί, θεσμικοί και μέσα σε μια Δημοκρατία που γίνεται όλο και πιο φτωχή. Όλα αυτά αποτελούν διαμάχες για την επόμενη περίοδο. Μάχες ιδεολογικές, προγραμματικές».

Για το Κράτος, σημείωσε ότι έχασε έδαφος γιατί δεν είχε πρόταση για την παραγωγή. Αυτό ήταν το πεδίο που οργανώθηκε ο νεοφιλελευθερισμός. Φάνηκε ότι με την απορρύθμιση, ότι οι κεντροδεξιοί είχαν ένα καινούριο παραγωγικό μοντέλο. Αλλά δεν δούλεψε. Συνέβαλε στις ανισότητες, ζούμε σε μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα. Έχουμε την επιστροφή του κράτους παντού. Ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι χρειάζεται επιστροφή στο κράτος και στο έθνος.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
spot_img
spot_img
spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ